DO POSTÝLKY: Klidný Buddha na dobrou noc

DO POSTÝLKY: Klidný Buddha na dobrou noc

Tisk

klidny buddha 200Pohádky, které pohladí po duši, u kterých si odpočinete, protože ne vždycky je musíte číst, ale můžete se nechat unášet sametovým hlasem Nadi Konvalinkové. Příběhy vycházející z buddhistické moudrosti jsou cenným klenotem, který tu je pro děti připraven.

 

Možná tak trošku je to jako naše bajky, ale poznání jemnější a ne tak drastické. Nikdo tu nikoho nesežere ani nepotrestá, ale v takových běžných zvířátkových i lidských situacích viděných očima dětí si ukážeme, jak je někdy dobré někomu nevěřit, protože si z vás udělá legraci, a někomu zase věřit, protože proto, aby vám odhalil pravdu, třeba hodně riskoval. Třeba i život. To se vracím k pohádce o neviditelném slonovi, který uvěřil tomu, že je neviditelný. Zatracené opice, které mu to nakukaly. A pak musela myška riskovat život, aby jeho vlastní život ochránila. Protože víte jak, slon, který si myslí, že je neviditelný, je tím nejlepším terčem pro lovce.

„Říct pravdu, když se k tomu ostatní nemají, chce odvahu. Moudrý člověk ví, že opravdoví přátelé jsou k sobě upřímní a chovají se čestně.“

Ostatně toho, co moudrý člověk ví, se dozvíte mnohem více, za každou pohádkou jedno takové moudro, díky kterému nemusí pohádka samotná jen tak doznít v prostoru, ale můžete si o ní s dětmi povídat. Jaké vaše prožité životní situace odpovídají tomu, co tu bylo řečeno, té moudrosti? Kdy vás samotné někdo takhle ošklivě podvedl a kdy naopak někdo riskoval, aby vám podal pomocnou ruku?

V knížce máme 18 pohádek, a když si nějakou zopakujete, máte parádní měsíc plný klidných večerů, kdy se děti budou na spinkání vyloženě těšit! A dospělí taky. Sama jsem pohádky využila i při ranním probouzení dětí, protože není nic lepšího se probouzet stejně hebce, jako večer usínat.

A nejlepší byly ty lenošivé víkendové dny, kdy lenošení v postýlce mohlo pokračovat.

Pro čtení se hodí i ilustrace

Při čtení si můžete prohlížet i ilustrace, které jsou znovu podobné jako u všech těchto meditativních pohádek od Synergie. Jsou jednoduché a skvěle tak probouzí dětskou fantazii, co chvíli jsem čekala, že i přes tu jednoduchost se za chvíli některá z postav na obrázku opravdu rozhýbe a obrázek začne žít.

Starší děti pak ocení i to, když mohou text číst nebo sledovat očima s Naďou Konvalinkovou, jejíž namluvené CD najdete na předsádce knihy.

A úplně nejstarší děti, nebo dospělí, si pak mohou pohrát i se závěrečnými meditacemi, které vás uvedou do fiktivních světů uvolnění, nechají ochutnat pocity a prožitky – třeba v kouzelné relaxační zahradě. Nebo se naučíte si hezky a správně přát štěstí a dárečky pro své kamarády. Naučíte se tak soucítění a laskavosti.

Nádherná kniha, jejíž použití skrývá mnoho, mnoho možností. Určitě přijdete i na nějaké další!

IMG 20181122 132540 - kopie

O autorovi: Dharmachari Nagaraja je více než dvacet let praktikujícím buddhistou, vedl centrum v Londýně a nyní v Glasgow, kde pracuje také jako psychoterapeut. Je autorem mnoha knih a objevil se nejen v rádiových pořadech, ale také v pořadu Nebe a země na BB1.

Originál: The Calm Buddha at Bedtime

Překladatelka: Petra Vlčková

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing

Rok vydání: 2018, www.synergiepublishing.com

Hodnocení: 99 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Superjídelníček - dieta, kde všechno smíte!

superjidelnicek perexJá nemám ráda takové ty knížky o dietě, kde vám říkají, že nesmíte tohle a tohle. Tady je to úplně obráceně. Tady všechno smíte. Ale musí to mít nějaká pravidla. Čili se nebojte, že si budete odříkat. Nebudete. Ale chce to tro...


Literatura

Zabij mě znovu

zabij me znovu 200V pořadí již čtvrtý, v České republice vydaný román britské spisovatelky Rachel Abbottové – Zabij mě znovu - představilo na konci roku 2016 nakladatelství Mladá fronta. Detektivním příběhem plným napětí a místy i strachu čtenáře prove...

Divadlo

BRANICKÝ ZÁZRAK: Protančit se s lidmi bez domova zpátky k radosti ze života

branicky zazrak 200Humorná nadsázka, originální autorská hudba, hravá choreografie i netradiční pojetí společenských i ryze osobních témat. Nový divadelní muzikál Branický zázrak Jana Svěráka a Tomáše Kluse bude uveden hned na dvou divadelních scénách....

Film

Nečekaně ztřeštěný výlet do Litvy

litva200Severský filmový podzim nabízí nejen filmy severských zemí, jak by název mohl napovídat, ale hranice se rozšiřují i na filmy z pobaltských republik. Ve filmu Litva, do toho! se můžete seznámit s největší pobaltskou zemí prostřednictvím ztřeštěné roa...