Autorka Hunger Games přichází s trochu ostřejší pohádkou

Autorka Hunger Games přichází s trochu ostřejší pohádkou

Tisk

big gregor-a-mesto-pod-mestem-2Ji-383727Čeští čtenáři mají konečně možnost přečíst si první díl série Letopisy podzemě od autorky Hunger Games Suzanne Collins. Gregor a město pod městem vyšel v originále již roku 2003, ale v českém překladu si ho mohou její fanoušci vychutnat až nyní.

 

Sama autorka se nikdy netajila tím, že inspirací pro tento román jí byla slavná Alenka v říši divů. Zatímco zmíněná pohádka na ni působila vesnickým dojmem, ona se rozhodla pojmout svůj příběh spíše městským způsobem. Vstup do podzemního světa tak najde její hlavní hrdina Gregor v prádelně svého domova. Jedenáctiletý chlapec a jeho dvouletá sestřička se dostávají do světa, ve kterém žijí nejen další lidi, ale i mluvící švábi, pavouci, netopýři nebo potkani. Právě poslední jmenovaní se rozhodnou vyhladit všechny ostatní, což způsobí krvelačnou válku. Ukončit jí může právě Gregor, který je součástí pradávného proroctví.

Od začátku románu je na první pohled patrné, že se jedná spíše o drsnější pohádku než o pravověrné fantasy. Přestože se čtenáři dočkají i hrubších soubojů, smrti a násilí mezi jednotlivými rasami, celé to prostě působí pohádkově. I přesto se určitě nejedná o knihu jen pro mládež, protože v něm autorka nabízí napínavý příběh, který zaujme i kdejakého dospěláka.

Hlavní postava Gregor na mě v některých chvílích působil trochu rozpačitě. Na jednu stranu se snaží být odvážný, na druhou má často srdce v kalhotách. Určitě to není žádný frajírek a showman, ale spíše takový skromnější chlapec, který se musí prostě přizpůsobovat okolnostem. Při svém úkolu se musí starat o svou dvouletou sestru, což někdy může působit trochu nevěrohodně. Chová se k ní totiž lépe než kdejaký rodič. Situaci trochu napomáhá i to, že jeho sestřička je docela nenáročná. Celý tento vztah působí trochu nerealisticky, ale tak je to pohádka no. A navíc jim to odpustíte, protože chování malé Botky je prostě kouzelné. Její pitvoření slov je naprosto dokonalé a svou roztomilou povahou a chováním si získá v tomto světě velice důležité postavení.

Možná si při čtení této knihy vzpomenete i na legendárního Pána Prstenů. I v Gregorovi je totiž podobné rozličně sestavené společenstvo, které se vydává na nebezpečnou výpravu. Jeden z nich je nakonec zrádce, zatímco během cesty získají nečekaného spojence. No rozhodně se dočkáte i několika překvapení.

Samotný svět pod zemí působí velice zajímavě, i když by šel daleko více rozebrat. Kniha má necelých dvěstěpadesát stran, takže na nějaké dlouhé popisování určitě nebyl čas. Díky tomu je ovšem veskrze akční a nenajdete v ní mnoho hluchých míst. Navíc se jedná o teprve první díl, takže v dalších bude mnoho času na nové podrobnosti o podzemi.

Pro začátek vám musí stačit drobné seznámení s místními obyvateli, kteří jsou opravdu zajímaví. Všichni jsou vlastně takoví, jaké bychom je ve skutečnosti čekali. Švábi nejsou příliš chytří, ale zase je jich hodně. Pavouci jsou nebezpeční a lstivý, ale zdaleka nejhorší jsou potkani. Jsou silní, nemilosrdní a jsou to pěkný hajzlíci. Dále poznáte netopýry, kteří jsou velice důležitým spojencem lidí. Možnost létat je pro ně totiž velkou výhodou. Všichni umí mluvit, i když někteří se svými slovy šetří.

Gregor a město pod městem nabízí poutavý vstup do této série, která rozhodně bude velice zajímavá. Autorka Suzanne Collins tímto dílem dokázala i českým čtenářům, že není jen tím tvůrcem Hunger Games. I před nimi totiž začala psát knihu, která je možná trochu více pohádková než jeho slavnější young adult nástupce, ale přesto jí nechybí slušná porce kvality a dobrodružné povahy.

Na závěr musíme určitě pochválit i obálku, která je krásná. Na čtenáře zapůsobí svou temností a ten netopýr na ní je prostě boží. Určitě si jí všimnete hned v knihkupectví, takže po ní nezapomeňte sáhnout. Můžete si ji přečíst třeba o vánočních svátcích, kdy v televizi budou opět ty samé pohádky. Tenhle trochu drsnější příběh si vás totiž určitě získá.

big gregor-a-mesto-pod-mestem-2Ji-383727-450

Název: Gregor a město pod městem

Série: Letopisy podzemě

Autor: Suzanne Collins

Originální název: Gregor the Overlander

Žánr: Literatura pro mládež

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2018

Počet stran: 248

Hodnocení: 80%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nové pohádky kouzelné lucerny jsou výletem do vizualizace

nove pohadky 200Nemůžu vše svádět na příjemný hlas paní Nadi Konvalinkové, ale dlouhé dny jsem si pamatovala jenom pohádku o tom, jak pomáhám ve veterinární ordinaci u zvířátek. A pak matně něco o krokodýlovi. A to byl konec. Na dlouhé dny konec. Ano, ...


Literatura

Vzpomínka na Zemi: Závěrečný díl dystopické trilogie představuje hrozbu

 

vzpominka na zemi perexPo Temném lese následuje závěrečný díl čínské trilogie s názvem Vzpomínka na zemi, kterou vydalo nakladatelství Host. Završuje více než 400 let dlouhou éru lidstva a jeho kosmického vývoj...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Luxusní obrázky z Barrandova

kniha barrandov popelka perexNa trhu jsou velké obrázkové knihy věnované filmovému studiu Barrandov, filmům, které tam vznikaly, i jejich tvůrcům.  Sepsal je Pavel Jiras. Vesměs se nazývají BARRANDOV, opatřeny doprovodným...