Finále stockholmské story

Finále stockholmské story

Tisk

top dog200Švédský autor Jens Lapidus dopsal finále trilogie, ve které se setkávají dva protipóly - svědomitá právnička Emelie a bývalý gangster a vězeň Teddy. Do jakého případu se tentokrát namočí a jak celá jejich (love)story skončí?

 

 

 

V posledním díle stockholmské trilogie se nejdříve setkáváme s Emelii. Ta si po minulém případu s Matsem Emanuelssonem otevřela svou advokátní kancelář a staví se na vlastní nohy. Kontaktuje ji mladá dívka Katja. Tím se otevírá případ starý desetiletí, který zahrnuje desítky zneužívaných a týraných dívek. Jejich trýznitelé jsou ale z vysokých švédských postů a tak je dlouhá léta dobře postaráno o to, aby se na povrch nic nedostalo.

Jenže Katja chce pokročit v životě dále a chce si minulost dořešit. Má jít vypovídat na policii. Jenže před druhým výslechem ji doma najdou mrtvou. Kdo se postaral o nevhodného svědka?

Druhou linii příběhu obstarává Roksana a její spolubydlící Z. Přátelé, kteří se spolu nastěhovali do nového bytu. Přátelé, kteří našli skrýš s obrovským nákladem ketaminu. Ten začnou prodávat na party. A nejenže bohatnou, jsou v přízni oblíbených osobností. Díky zvýšené pozornosti se dostanou do hledáčku původních majitelů drog a za svůj neuvážený krok musí zaplatit.
Pojící postavou obou příběhu je Teddyho synovec Nikola, kterého známe z předchozích dílů. Nikola se po vážném úrazu v minulé knize dal dohromady a vydal se na cestu poctivého pracujícího a do dokončení kurzu na elektrikáře mu chybí už jen pár hodin praxe. Jenže osud to tak zřejmě nechce, když před Nikolu postaví smrt nejlepšího kamaráda.

Autor znovu použil na stránkách knihy vložené texty - minule memoranda, tentokrát přepisy starých telefonních hovorů, které doplňují malé střípky kolem života pachatelů.

Rozbíhá se tedy složitý příběh plný hledání pravdy, pomsty a někteří se v podstatě musí postarat o vytvoření zázraku. První část knihy se rozbíhá v poměrně pomalém tempu, autor nás zasvěcuje do základů. Ovšem poslední kapitoly už frčí ve vražedné rychlosti a je těžko se od knihy odtrhnout. Pokud jste četli i předchozí díly, je jasné, že máte své teorie, které se vám během čtení potvrzují či vyvracejí. Tak co myslíte, čeká hlavní postavy happy end, nebo se něčeho takového v severské literatuře nedočkáte?

top dog

TOP Dog
Autor: Jens Lapidus
Žánr: krimi a thrillery
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2018
Počet stran: 576
Hodnocení: 75 %                                    
Zdroj foto: www.knihazlin.cz
http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/top-dog


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Zazpíváme na podporu léčby rakoviny, pomůžete?“ ptá se Hynek Tomm

Koncert200Hynka Tomma zná veřejnost jako romantického tenora s láskou k hudbě a zpěvu. Teď ale nosí v srdci bolest z odchodu milované maminky. Slávu utlumila ztráta, ale život musí jít dál. Hynek se rozhodl pomáhat lidem, kteří trpí nemocí, která mu sebrala ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deset andělských témat pro každý den

deset-poselstvi-vasich-andelu 200Někdy má lidská duše potřebu naděje…. Víru v pohlazení. A vědomí, že sami sobě můžeme být tím nejlepším rádcem, protože sami sebe nejlépe známe. Tato kniha je malou studnicí moudrosti, kterou v sobě má každý. A říkejme té moudro...


Literatura

Bible každého typografa
knihy 2Nakladatelství Host vydalo publikaci Martina Peciny, která shrnuje dosavadní poznatky o knihách a typografii. V České republice se jedná o vůbec první ucelenou příručku pro všechny, kteří se rozhodli knihy vydávat nebo si chtějí rozšířit v oboru zkuš...

Divadlo

Prostory Roxy a NoD slaví 20 let!

narozeniny roxy be twentyDruhé kulatiny oslaví kluby, jejichž adresa je známá tisícům lidí v celé zemi. Mimořádný věk si žádá mimořádnou oslavu a tou rozhodně program, nazvaný BE TWENTY, je! Svůj program má Roxy i

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...