Superhrdinové nabití elektřinou

Superhrdinové nabití elektřinou

Tisk

 

Uprchlík 200Příběhy lidí s nadpřirozenými schopnostmi patří již dlouhodobě mezi velice oblíbené. Společnosti Marvel a DC by o tom mohli vyprávět. I na knižním poli se občas najde nějaký ten superhrdina. Mezi ty nejnovější patří Uprchlík z cely 25 od Richarda Paula Evanse.

Jedná se o první díl z plánované série Michael Vey, což je jméno hlavního hrdiny. Michael je na první pohled nenápadný kluk, kdyby neměl jedno velké tajemství. Jeho tělo totiž dokáže dávat jiným osobám silné elektrické výboje. Jednoho dne se díky tomu ubrání několika silnějším klukům, ale při činu ho zahlédne spolužačka Taylor. Díky tomu brzy zjistí, že i ona má nadpřirozené schopnosti. Jakmile však začnou zjišťovat podrobnosti o jejich původu, dostanou se do pozornosti lidí, kteří je chtějí ovládnout.

Vlastně je to dost otřepaný příběh, ale není žádný důvod, proč by neměl znovu zafungovat. Superhrdinové prostě táhnou a nejinak tomu bude i v tomto případě. Můžete se těšit hned na několik dětí se zvláštními schopnostmi, přičemž každý má trochu jinou. Hlavními hrdiny jsou Michael, jeho spolužačka Taylor a Ostin, který jediný nebyl obdařen žádným nadáním. Ale za to je superinteligentní. A to se může hodit ne? Vedle této trojky se začnou další objevovat až o něco později.

Velká část děje prvního dílu se odehrává ve školním prostředí nebo prostě mezi mladými lidmi. Je proto hned jasné, na jakou cílovou skupinu se bude kniha zaměřovat. Prostě je to young adult jak z učebnice. Romantická linka naštěstí zůstala prozatím trochu v pozadí, takže se děj může zaměřit na spoustu akčních scén. Těšte se na souboje pomocí elektřiny, kterou jsou ovlivněné všechny schopnosti nadaných.

Velice důležitou roli samozřejmě získalo i přátelství mezi hlavními hrdiny a jejich pomocníky. Od začátku je jasné, že pouze společnými silami dokážou přemoci své nepřátele. Nebo jim alespoň utéct. Nebudou to však mít vůbec jednoduché, protože jsou prozatím v menšině. Na straně „dobra“ je v této knize jen malá část dětí s nadpřirozenou silou a většina jich jde za padouchem Hatchem.

Hlavní záporák je vědec z organizace, která se snaží zkoumat lidi s elektrickými schopnostmi. Na první pohled sice působí poměrně sympaticky a mile, ale je to prostě jen klasickej zlej slizoun. Naneštěstí disponuje hodně penězi, což mu podstatně ulehčuje jeho práci a možnost získat na svou stranu Záře. Tak nazývá děti s elektrickými schopnostmi.

Uprchlík z cely 25 možná nepatří mezi nejoriginálnější příběhy, ale přesto by mohl velkou část čtenářů uspokojit. Nabízí totiž klasickou a lety prověřenou šablonu dětí s nadpřirozenými schopnostmi, které se snaží někdo zneužít. A to nejen filmové, ale samozřejmě i ty literární fanoušky prostě baví. Nejlépe by šla kniha přirovnat asi k X-Menům, kteří mají lehce podobný základ. Navíc se zde objevuje i helma odrážející schopnosti ostatních. Kde jsem o ní už jenom slyšel? Celá kniha je poměrně akční, lehce srozumitelná a čtivá. Většina dospělejších čtenářů ji možná bude považovat za lehce pubertální, ale jejich děti a všichni s přívlastkem teen by jí mohli být nadšeni.

Poměrně mě překvapil samotný autor, který u nás vydal už několik knih. V žánru young adult se ovšem ocitá poprvé. Na svém kontě má již rozličné žánry od románu pro ženy až po vánoční příběh. To je poměrně slušné rozpětí, co říkáte?

Uprchlík 450

 


Uprchlík z cely 25

Autor: Richard Paul Evans

Série: Michael Vey

Překlad: Markéta Polochová

Vydal: Fragment, 2019

Počet stran: 320

Hodnocení: 80%

www.fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák a kytarista Petr Kocman: Jsem městský cowboy, který nosí stetson od narození

PETR KOCMAN 200Petr Kocman, zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku i mandolínu kdysi s Michalem Tučným vymyslel motto „Country je všechno, co se mi líbí.“ Přesně v tomhle stylu také žije. Muzika, kterou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tomáš Zástěra se ukázal jako dobrý vypravěč

opoustim ostrov200V nakladatelství Ikar (Euromedia Group) vyšla kniha moderátora Tomáše Zástěry, kterého hodně lidí poznalo díky jeho účasti v pořadu Survivor.

 

...

Literatura

Co by se lidé mohli a měli naučit o umírání a o smrti

o smrti a umirani200Dnes jsem nezvolila zrovna radostné téma, nicméně stále více lidí cítí potřebu umět si poradit v situaci, kdy se v jejich blízkém okolí nebo přímo u nich objeví závažná nemoc, navíc v terminálním stádiu. Na tuto situaci nejsme ni...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Ace Ventura je dětinský parchant s morálními principy

ace ventura plakat200Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) je druhým pokračováním detektivního žánru, který může fungovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Schopnost dedukce nemají jenom namyšlení obtloustlí páni, ale i normální ...