Lapuťák a kapitán Adorabl

Lapuťák a kapitán Adorabl

Tisk

laputak perPrvní pohádkový příběh z pera Dominika Ladsmana, autora populárního Deníčku moderního fotra, Lapuťák a kapitán Adorabl. Pojďte se začíst do příběhu, který vás zanese do Sedmimoří, kde malý Čeněk zažívá první opravdové dobrodružství. Konečně kniha pro děti, u které se pobaví i rodiče!

 

 

 

Když se mi dostala do rukou pohádková kniha od známého blogera Dominika Ladsmana, byla jsem, přiznám se, trochu skeptická. Je pravda, že autor dokáže psát s nadsázkou, humorem a ironií a jeho si styl zamilovalo mnoho tisíc českých čtenářů. Na druhou stranu jeho vyprávění prozatím vždy vycházelo ze skutečných událostí a to v pohádce není tak úplně možné.


Příběh začíná válkou, na kterou jsem vůbec nesoustředila a na konci knihy dost tápala a začátek pro jistotu četla znovu, takže upozornění pro vás – i začátek čtěte pořádně, bude se vám hodit. Potom už se dostáváme k samotným postavám. Máme tu Čeňka, autorova syna, který je pochopitelně ústřední postavou každé knihy. Čeněk má rodiče, se kterými odjíždí na plánovanou dovolenou k moři. Z mého pohledu jsou postavy vykresleny velmi podrobně. Nemáte absolutně žádný problém si je představit, zasmát se jim, možná s nimi v některých chvílích i soucítit (pozn. pro zasvěcené: řízky!).

Čeněk se za jistých okolností, které vám neprozradím, dostává do Sedmimoří, tajuplného světa, kde nic není tak jako u nás. Žijí tu tvorové, se kterými jsme se doposud nesetkali, panují tu úplně jiná pravidla, bohužel jen lidské vlastnosti zůstávají stejné. Takže i zde panují války, neshody a někteří až příliš času věnují nedůležitým věcem a promarní většinu života.


V Sedmimoří se nasmějete, tím jsem si jistá. A možná dokonce víc než vaše děti, kterým je kniha věnovaná. U nás to tak bylo, minimálně do chvíle, kdy jsme narazili na piškunty. Kdo to je? To vám taky neřeknu, ale věřte, že doma je mít nechcete. V příběhu je celá řada metafor, které děti naštěstí nevnímají, ale pro dospělé jsou třešničkou na dortu.


Jediné, co mi vadilo, jsou „chytré“ poznámky pro děti. Sice jsou z hlavního textu odděleny, ale nepřišly mi ani vtipné a už vůbec ne poučné. Takže jsme je později jednoduše přeskakovali.

Podle mě je Lapuťák a kapitán Adorabl úplně jiný level než Deníček moderního fotra. Z pohádkového příběhu nevyzařuje autorova arogance, která je možná na místě, ale mě spíš rozčilovala. Ne, ten příběh je prostě a jednoduše povedený.

 

laputak 1

 


Autor: Dominik Landsman

Název: Lapuťák a kapitán Adorabl

Nakladatelství: Pikola

Rok vydání: 2017

Počet stran: 247

Žánr: Dobrodružné; Pro děti a mládež

Ilustrace: Peter Stankovič

Hodnocení: 100 %

www.knihyzpikoly.cz

Zdroj foto: nakladatelství Pikola

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lepší odměnu za svou práci, než že někoho rozesměju, si nedovedu představit

Lucie HřebečskáPsaní se věnuje odmala, zaznamenávala si črty, scény, nálady a taky si psala deník. Nedávno přišel zlom a začala psát delší texty s cílem nabídnout je i světu kolem, nejen sobě. Začala své literární práce posílat do různých soutěží a uspěla. A letos vyhrála Lucie Hřebe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Uvědomte si, jak se loví hlupáci

jak se lovi hlupaci perexManagement Press před pár dny vydalo knihu dvou nositelů Nobelovy ceny za ekonomii George A. Akerlofa a Roberta J. Shillera s výstižným názvem Jak se loví hlupáci: Ekonomie manipulace a klamu. Čtenářům by měla pomoci, ...


Literatura

Hrozí nám zánik civilizace?

pribeh civilizace200Zanikne na evropském kontinentu civilizace, pokud jej - v budoucnosti čítané na spíše jen desítky než stovky let - ovládne arabská populace? Ohlédneme-li se do minulosti, mnohokrát zjistíme, že stávající režimy či říše sice padly, avšak téměř bezprostředně j...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Olga – objekt, který si dělal, co chtěl

Olga perexPoté, co MagicBox vydal na DVD dokument Století Miroslava Zikmunda, postaral se i o distribuci dokumentu o další významné české osobnosti, ke kterým Olga Havlová bezesporu patří. Jak Olga ovlivňovala život prvního českého prezident, jak prožívala dl...