Skřítkové podávají pomocnou ruku sobě i druhým

Skřítkové podávají pomocnou ruku sobě i druhým

Tisk

Skritkove perexPohádkový příběh Skřítkové psala autorka v posteli. Nebylo to však z pohodlnosti, ale z čiré nutnosti. Podstupovala totiž razantní chemo a radioterapii na oddělení JIP hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava. Motivací pro její tvorbu bylo nejen vyrovnání se s nemocí a léčbou, ale hlavně čerstvě narozený synek. Právě pro něj se rozhodla knížku napsat celou. A skálopevně věřila, že až ji dopíše, tak se uzdraví.

Vypráví se v ní o veselém skřítku Prnďulíčkovi, snílkovi, kterému ale v životě něco schází. Jednoho dne se proto rozhodne opustit svůj pelíšek pod trsem mateřídoušky a vydá se do světa. Touží v něm najít přátelství a teplo skutečného domova. Na cestě Prnďulíčka čeká mnoho milých i nemilých setkání a dobrodružství.

Příběh o hledání kamaráda a toho správného místa pro život jistě osloví děti i jejich rodiče, kteří jej mohou číst svým ratolestem na pokračování před spaním. Pro tento účel jsou přiměřeně dlouhé kapitoly jako stvořené. Navíc jsou součástí děje myšlenky motivačního charakteru, což jistě pramení z autorčiny profesní zkušenosti. Jsou to takové „návnady a návody“, kterým buď děti samy porozumí, případně, bude-li potřeba, jim to rodiče trochu dovysvětlí. Sama si už nedokážu úplně představit, jak bych takový text vnímala já, jako dítě. Možná by mě některé pasáže poněkud nudily. Ale rozhodně nehodlám naše nejmenší podceňovat a věřím, že své fanoušky si tihle dva mrňaví hrdinové s horoucími srdéčky a smyslem pro pravé přátelství najdou.

Ukázka: 
Skřítek si zase zhluboka povzdechl a hledíc s upřeným pohledem na Špulinku bázlivě dodal: „Mám ale strach, Špulinko, jestli nějaký takový domov najdu. A taky, zdalipak si najdu opravdu nějaké hodné kamarády. Nevím, kam jít a jak se tohle všechno ve světě hledá."
Špulinka po celou dobu Prnďulíčka bedlivě a s pochopením poslouchala. A když si nakonec Prnďulíček zase tak hluboce povzdechl, až se zdálo, že se samým steskem rozpláče, spustila: „Milý skřítku, jsem na světě o něco déle nežli ty. Jsem proto o něco starší a věř, léty koukáním po světě, kvá, jsem viděla spoustu věcí. A potkala jsem spoustu zvířátek i lidí, kvá. Proto ti dám tuhle radu: nezoufej a nelom nikdy rukama ještě před tím, než se do něčeho pustíš, kvá. A to i přesto, že máš velké obavy a strach, zda to zvládneš. Nikdy nepřemýšlej o tom, že bys něco nedokázal anebo, že je to pro tebe příliš složité. Nebo příliš zdlouhavé, kvá. Ničeho se neboj předem, protože ať se ti cokoli přihodí, kvá, nikdy není nic tak hrozné, jak to na první pohled vypadá. Pamatuj si Prnďulíčku, kvá, že ti nic na světě nemůže ublížit více, než tvůj vlastní strach. Strach, který tě svazuje a podsouvá ti jen samé škaredé myšlenky, kvá. Vždy je to právě strach, obavy a ztráta víry v sebe. Ano, ztráta víry, kvá, ztráta víry, kvá! Proto se předem nikdy ničeho neboj, neboť strach ve skutečnosti neexistuje. Je to jen pocit. Pocit, který můžeš hned nahradit jiným, kvá. Pamatuj si, Prnďulíčku, jsi mnohem víc, než si ve skutečnosti myslíš. Dokážeš toho daleko víc, než by sis vůbec uměl představit. Kvá. Je v tobě ukryto vše, co pro svoji cestu potřebuješ."

Za velký klad knihy považuji roztomilé ilustrace Gabriely Markové. S každým otočením stránky jsem se těšila z pohledu na veselé obrázky z lesů, polí a strání plné jahůdek, květů a zvířátek.

O autorce:
Jana M. Brůžková pochází z malé vesnice - Veselé u Valašského Meziříčí. Se svou rodinou žije v Hostašovicích u Nového Jičína. Je zakladatelkou projektu SKŘÍTKOVÉ, který je primárně zaměřen na pomoc a podporu onkologicky nebo jinak vážně nemocným dětem.

V jednom z rozhovorů říká: „Skřítkové byli napsáni v době, kdy jsem sama bojovala s těžkou nemocí, a tak z vlastní zkušenosti vím, co nemocní i jejich rodiny při překonávání těchto těžkostí prožívají. Proto chci věnovat část výtisků mé knihy právě nemocným dětem a jejich rodinám. Věřím, že by se Skřítkové stali milými společníky dětí, které prožívají nelehké období nebo tráví spoustu času v nemocnici.“ Více o projektu Skřítkové se dozvíte ZDE

Skritkove 1

Skřítkové
Žánr: Pohádky, Pro nejmenší
Vydáno: 2018, Petr Prchal
Počet stran: 160
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Gabriela Marková
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-87003-53-4

Hodnocení: 85 %

www.projektskritkove.cz
www.knihcentrum.cz/skritkove-1 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivka z prostředí nehostinného Norska

AMZBCH perSe severskými detektivkami jakoby se roztrhl pytel. Už dlouho ale neplatí, že je to záruka kvalitního příběhu. Jo Nesbo nebo například Jussi Adler-Olsen nasadili laťku hodně vysoko a novinka Až mi budeš zítra chybět od, pro nás doposud neznámého, a...


Literatura

Je libo fejeton?

mym vrstevnikum 200Nakladatelství Ikar vydalo fejetony Michala Viewegha, které vycházely v Lidových novinách. Tato útlá kniha je nazvaná Mým vrstevníkům a jiné fejetony.

 

...

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...