Matěj Mlynář je zpět

Matěj Mlynář je zpět

Tisk

Zavata snehem 200Nakladatelství Motto v rámci zářijových novinek vydalo další knihu Martina Stručovského, pokračování jeho detektivní série tentokrát nazvané Zavátá sněhem.

 

První díl této knihy mi byl nabídnut přímo autorem a s chutí jsem se do něj pustila s příslibem české detektivky. Tehdy jsem knihu četla do noci a byla z ní opravdu nadšená. Viz recenze na ni: Detektivku Bez duše jsem četla bez pauzy a bez dechu.

Na druhý díl jsem se tedy velmi těšila a s chutí se do ní začetla. Hned od počátku bylo jasné, že život knihkupce a bývalého policisty Matěje Mlynáře se změnil. Pro něj to bylo rozhodně k lepšímu – vzdoruje alkoholu, má vážný vztah a je šťastný. Idyla se však v zápětí změní, když zmizí Rebeka – mladá dívka, kterou Matěj zná od jejího dětství. Od toho okamžiku tuší, že je něco špatně a pouští se do vyšetřování, často na vlastní pěst.

Příběh je rozdělený celkem na tři části a musím uznat, že byl opravdu promyšlený. Posouvá se kupředu, nechybí v něm významné zvraty ani falešné stopy, a přitom není nijak překombinovaný nebo zdlouhavý. I když mnoho literárních i filmových klišé by se také našlo. Také mi přišlo, že názvem, námětem i atmosférou Zavátá sněhem mnohem více připomíná severské detektivky.

Za čtivost zvedám opět oba palce nahoru, málem jsem knihu zase přečetla na jeden zátah. Ale zřejmě v souvislosti s tím, jak se posunul život hlavního hrdiny, jsem měla dojem, že zde chybí ten nadhled a humor, který jsem minule chválila. A nemluvě o hudebních vsuvkách dotvářejících atmosféru – ty jsem v Zaváté sněhem našla jen jednou… V tomto ohledu jsem byla zklamaná, až jsem měla dojem, že čtu knihu od jiného autora.

Nicméně Zavátá sněhem je rozhodně dobrá kniha, ale už mi zkrátka nevyrazila dech a nezdála se mi tak jedinečná jako Bez duše.

Martin Stručovský se narodil 22. prosince 1989 v Jindřichově Hradci. Po studiu na Západočeské univerzitě v Plzni zakotvil v knihkupectví, kde se naplno věnuje knihám, které jsou jeho celoživotní vášní. Nepohrdne ale ani dobrým filmem či seriálem. Ve svém volném čase se potuluje ulicemi města, popíjí kávu a vymýšlí nové příběhy. Na svém kontě má detektivní román Bez duše a také antologii Excelsior, gentlemani, na které se podílel jako jeden z editorů a která byla oceněna cenou Akademie SFFH.

Přečtěte si rozhovor s autorem: Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

Zavata snehem

Zavátá sněhem
Autor: Martin Stručovský
Žánr: detektivka, česká próza
Nakladatelství: Motto, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 83 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/50799726/zavata-snehem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

F jako Fík: jedna z knih pro začínající čtenáře

f jako fik ivona brezinovaMáte doma začínajícího čtenáře a hledáte pro něj zajímavou knížku, která by ho bavila i poučila? Jednu takovou vám přináší nakladatelství Albatros v edici „první čtení“. Příběh pro...


Literatura

Rozsvěcejte lampy aneb Lampáři se vrací

lampar 200Druhý díl úspěšné fantasy série Tetování krví s podtitulem Lampář se konečně dočkal opětovného vydání. V brzké době vyjde zcela nové třetí pokračování od D. M. Cornishe, proto rozhodně není na škodu si připomenout staršího bratříčka.

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Dva filmaři jako hrdinové knih

Cap perexDvě umělecké školy, jak pražská Akademie múzických umění, tak brněnská Janáčkova akademie múzických umění, vydaly téměř současně životopisné publikace o filmařích, z nichž jeden obecenstvo (i odbornou veřejnost) sotva dokázal oslovit, zatímco druhý by...