Taková Maková je ideální do podzimních dnů

Taková Maková je ideální do podzimních dnů

Tisk

takova makova200Taková Maková je název básnické sbírky, která Jaroslavě Mačkové vyšla v nakladatelství Tofana.

 

 

 

 

Jedná se o malou útlou knížečku, na jejímž obalu jsou na tmavém podkladu hlavičky máku. Ty předestírají černobílé ladění této sbírky, a to především v rámci autorčiných doprovodných fotografií. Moc se mi líbila jejich atmosféra i to, jak nenásilně dokázaly poezii doplnit. Například u básně Jiskření je snímek osamělého sloupu elektrického vedení nebo u Loutky je velmi působivá fotografie s panenkami.

Básně nejčastěji mají střídavý verš, většinou jsou spíše kratší (do deseti veršů) a příjemně plynou až k pointám. Zdálo se mi, že jsou tvořena na první dobrou, lehce a zkrátka tak, jak to chtěla Jaroslava Mačková sdělit. Tím myslím, že na mě působily přirozeně a necítila jsem z nich nějakou křečovitost nebo přepisování pro efekt.

Témata básní působí melancholicky. Prolínají se v nich různé motivy jako je víra, naděje, chlad, smutek, ale především touha a láska. Díky tomu působí poezie nadčasově a často také hravě a lehce. Věřím, že se v ní každý může najít a například si na někoho zavzpomínat. Mě zaujala například báseň Dvě komety.

Jsme jak dvě komety
já sama a sám ty
nestřetneme se
jen proletíme
při troše štěstí
lehouččce o sebe zavadíme

Čas počítáme na momenty
když skládáme si komplimenty
vím, nikdy nebudeme MY
jen věčně oddělené JÁ a TY
dvě sebestředné bludné komety

Zaujala mě také práce s jazykem, projevující se ať už v určitých obratech jako například „plaším spící netopýry“ (báseň Emoce), tak v hrátkách se slovy (název Jedno-duchost). Jaroslava Mačková občas použila i nějaké modernější výrazy, ale nenarušila tím poetiku. (… tak, jak mě vždycky chceš/nezávislá, svá a fresh).

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži

Autorka zkrátka ukázala, že si s češtinou rozumí a podle mě by se neměla být ji více používat a pokračovat v tvorbě. A to jak v té literární, tak i fotografické. Dovedu si představit i nějakou výstavu, rámy a nějaký originální prostor by snímkům slušet. Celkově se mi Taková Maková hodně líbila a budu se k ní ráda vracet!

Mgr. Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že dokonce publikovala reportáže v okresním tisku a snila o kariéře novinářky. Jejím prvním knižně vydaným literárním počinem byla sbírka poezie Vábení a touhy (2018). V knížce Taková Maková, kterou právě držíte v ruce, zkombinovala hned dvě umělecké disciplíny, jimž se intenzivně věnuje: báseň a fotografii.

takova makova

Taková Maková
Autor: Jaroslava Mačková
Žánr: poezie
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2022
Počet stran: 84
Hodnocení: 90 %

https://www.kosmas.cz/knihy/506668/takova-makova/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lásku ve špičce italské boty si nezapomeňte přibalit do kufru

laska ve spicce italske boty 200Láska ve špičce italské boty je název knihy Blanky Malé, která nedávno vyšla v nakladatelství Kazda. Jedná se o velmi čtivý román, který si užijete nejen na dovolené.

...

Literatura

Pláž v Chorvatsku, to je nejen letní čtení

plaz v chorvatsku 200V dubnu loňského roku obohatila sbírku série Romantické útěky spisovatelky Julie Caplinové přírůstek v podobě knihy Pláž v Chorvatsku. Český národ slunné Chorvatsko přímo zbožňuje, tak proč si nezamilovat i tuto letní roman...

Divadlo

Inscenace Porcie Coughlanová je působivá svou magií, napětím a prvotřídním herectvím

Porcei 200Nejnovější titul, který uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav v pátek 16. června, přináší nejen magickou atmosféru, ale je i další pozoruhodný kamínek do žánrového záběru této scény. Chytré vedení a dramaturgie si všímá her i talentových tvůrců, kteř...

Film

Polednice a dnešní doba

poled200Jak mohla vzniknout děsuplná pověst o zalknutých dětech, jak ji působivě zpracoval Karel Jaromír Erben v Kytici? V jejím filmovém ztvárnění, pořízeném před patnácti léty F.A.Brabcem, si onu pod plachetkou osobu, o berličce a s hnáty křivými, zahrál Bol...