Tajemství včerejška překvapovalo

Tajemství včerejška překvapovalo

Tisk

tajemstvi-vcerejska 200V Nakladatelství Martin Koláček – E-knihy jedou vyšla v roce 2018 kniha Tajemství včerejška od Jaroslava Beneše. Stojí za to?

 



Samá překvapení

Občas se na naši redakci obrátí nějaký méně známý autor buď s prosbou o publikaci informací, nebo přímo o recenzi jeho dílo. Ráda jim vyhovuji, protože jsem zvědavá, co nového vzniklo a často tak člověk objeví někoho zajímavého, což se stalo i v tomto případě. Anotace knihy Tajemství včerejška mě zaujala a říkala jsem si, že půjde o krátké zajímavé dílko. Prvním překvapením bylo, že autor poslal publikace rovnou dvě a tím dalším, že obě se rozsahem pohybují kolem 400 stran. Posléze jsem se navíc dozvěděla, že první kniha, tedy Tajemství včerejška je knížka stará třicet let a ta následující nazvaná Dálkové ovládání přesně dvacet let a od autorovi novější tvorby se tak trošičku liší.

Děj nejlépe prozradí anotace

Představte si, že za vámi přijde váš nejlepší přítel, dohodí vám melouch pro nevšedního člověka a o pár ulic dál jste svědkem, jak klesne do kaluže vlastní krve. Nic není takové, jak se zdá, zvlášť když pracujete jako soukromé očko a za úplatu nahlížíte do soukromí jiných lidí. Náš hrdina ztratil ve víru porevolučního dění manželku, a tak se stala práce jediným smyslem jeho života. Zatím netuší, že za pár hodin bude zkoumat okolnosti vlastní smrti, čeká ho ošklivé rodinné překvapení, a nakonec vypátrá i další netušené souvislosti, odhalující kořeny záhad, které se udály na konci druhé světové války jen kousek za Prahou.

Jak se kniha četla?

Tajemství včerejška bych ohodnotila slovem zvláštní, což by v žádném případě nemělo působit negativně. Děj se rozjel hned na začátku a přinášel pořád něco nového. Nejprve jsem se zalekla používaného jazyka vyžívajícího se v různých přirovnáních a netradičních obratem, ale zvykla jsem si na to a moc mě humor Jaroslava Beneše bavil. Vypsala jsem si například tuto větu: „Bytostně jsem nesnášel ty jeho kecy, blábolil jako vyklepanej koberec bez mozku.“ A podobných bylo mnohem více.

Měla jsem však problém se do knihy začíst, občas jsem se ztrácela v různých realitách i jménech a něco mi k dokonalosti scházelo. Občas se objevily i nějaké chyby nebo překlepy a myslím si, že by Tajemství včerejška slušelo i nějaké proškrtání, nebo zásah odborníka z nakladatelství. Nebyla to však žádná hrůza, celkově se mi kniha líbila a měla jsem z ní dobrý pocit. A hlavně se těším, až se začtu do Dálkového ovládání a také novějších příběhů, ať mám srovnání.

O autorovi je toho málo k nalezení

Jaroslav Beneš se podle informací uvedených na portálu Databázeknih.cz narodil v roce 1963 a je programátor a analytik. Kromě Tajemství včerejška (2018) mu vyšly knihy: Dálkové ovládání (2018), Bílé můry (2018), Tekoucí svědomí (2019), Projekt Orphan (2019) a Místo určení (2020).

tajemstvi-vcerejska

Tajemství včerejška: Neuranoya
Autor: Jaroslav Beneš
Žánr: příběh s prvky sci-fi
Nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Počet stran: 404
Hodnocení: 82 %

https://neuranoya.com/
https://www.kosmas.cz/knihy/250893/tajemstvi-vcerejska/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Na každém koncertě při rozloučení a poděkování přeji lidem, ať jsou zdrávi. A vše ostatní přijde samo.“

lakoma barka 200Českokrumlovská dívčí folková kapela Lakomá Barka v září oslavila 15. narozeniny. Velký to důvod k oslavě a třeba i zamyšlení, čím si děvčata za ta společně strávená léta prošla a jak to bude dál. To se sice nikdy ned...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

V pražských Nuslích byla otevřena Ransdorfova knihovna


ransdorf knihovna 200Nedávno zahájily svou činnost Vzdělávací centrum a knihovna loni zesnulého politika KSČM Miloslava Ransdorfa. Veřejnosti bude postupně ke studiu zpřístupněno na 50 000 svazků, které za svůj život shromáždil.


Literatura

Je libo čaj o páté?

caj o pate claudia huntČaj o páté je název velmi netradičně pojaté učebnice anglického jazyka. Knížka byla přeložena z němčiny a snadno se vám přihodí, že zatímco si čtete velmi zajímavé informace o Anglii, královské rodině či britských zv...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Tři oříšky pro Popelku navždy

tri orisky-pro popelku 200V poválečném období nalezneme řadu neomrzitelných pohádek, které se k divákům (nyní už převážně televizním) ustavičně vracejí, a mezi nimi i několik takových, které bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žá...