Literární událost podzimu? Nový Lars Kepler!

Literární událost podzimu? Nový Lars Kepler!

Tisk

zrcadlovy-muz 200Od vydání poslední knihy Larse Keplera uběhly dva roky, a tak není divu, že se na další novinku příznivci této spisovatelské dvojice těšili a napjatě vyhlíželi její vydání.

 

 

Já jsem patřila mezi ně a byla jsem moc ráda, že jsem se dostala k recenznímu výtisku s předstihem. Knížku jsem pak přečetla rychle a nezbývá mi, než zase napjatě čekat na další díl…

Divila jsem se, když jsem z anotace zjistila, že se v Zrcadlovém muži opět objeví hypnotizér. Říkala jsem si, proč Lars Kepler nepřijde s něčím novým, ale nechávala jsem se překvapit.

Hlavní zápletka se točí kolem případu, kdy šestnáctiletá Jenny zmizí cestou ze školy a o pět let později se její tělo objeví na hřišti v centru Stockholmu. Pachatel dívku oběsil obzvlášť krutým způsobem a známý vyšetřovatel Joona Linna se pouští do vyšetřování s tím, že má obavy, že podobných dívek může být více. Policii se podaří díky kamerovým záznamům najít očitého svědka události, který však trpí psychickou nemocí a z toho, co viděl, si vůbec nic nepamatuje. Proto Joona povolá hypnotizéra a snaží se odhalit pravdu.

Zrcadlový muž je za mě taková klasická keplerovka. Tentokrát jsem neodolala a místo audioknižního zpracování se vrátila k e-knize, kterou jsem přečetla jen na pár zátahů. Kapitoly byly krátké, děj se posouval kupředu a přinášel stále něco nového, a to i prostřednictvím známého střídání a vypravěčů a prostředí v kapitolách. Oproti předchozímu Lazarovi zaměřenému hodně i na mezilidské vztahy mi Zrcadlový muž přišel jako návrat ke kořenům a spíše starším titulům ze série s Joonou Linnou.

Přestože jsem při čtení neměla žádný wow pocit, nebo nutkavou potřebu dozvědět se, co bude dál, četla jsem s velkým zájmem až do noci, abych došla k poslední stránce. Takhle čtenáře strhnout manželé Ahndorilovi opravdu umí, stejně jako vybrat si nějaké zajímavé a netradiční téma. Možná jsem od knihy i kvůli pauze mezi díly čekala více, ale ve výsledku jsem spokojená a věřím, že fanoušci budou také.

Lars Kepler je pseudonym, za kterým se skrývá autorské manželské duo Alexandra Coelho Ahndorilová (* 1966) a Alexander Ahndoril (* 1967). Oba mají rádi thrillery a rozhodli se vytvořit sérii kriminálních příběhů, které by nebyly spojovány s jejich dosavadní tvorbou. Jejich první společný román Hypnotizér (Host, 2010) se stal mezinárodním bestsellerem, filmového zpracování se ujal známý režisér Lasse Hallström. Druhým dílem byla neméně úspěšná kniha Paganiniho smlouva (Host, 2011), třetím Svědkyně ohně (Host, 2012), čtvrtým Písečný muž (Host, 2012), pátým titulem řady je Stalker (Host, 2015), šestým Lovec králíků (Host 2017), předposledním pak Lazar (Host, 2018). V domovském Švédsku byli díky této sérii vyhlášeni jako nejprodávanější autoři desetiletí a mimo sérii autoři vydali mysteriózní thriller Playground (2015, česky 2016).

zrcadlovy-muz

Zrcadlový muž
Autor: Lars Kepler
Překlad: Karolína Kloučková
Žánr: detektivka
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 511
Hodnocení: 87 %

https://www.hostbrno.cz/zrcadlovy-muz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Všechno se v dobré obrátí, ale devadesátky se nevrátí

vsechno-se-v-dobre-obrati perexKdyž je mladý sebestředný novinář Daniel Rott vyslán šéfredaktorem magazínu Exotica na jeden z Kanárských ostrovů, aby zde napsal „nezávislou“ reportáž o místních plážích, hotelech a turistických radovánk...


Literatura

Všechny kočky milují Valerianu

Všechny kočky milují ValerianuRecenze Lenky Kališové na druhý díl detektivní série od spoluautora scénáře legendárního seriálu Dr. Who s Vinylovým detektivem. Hlavní hrdina se svou vynalézavou přítelkyní Nev...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Nakupujte u odborníků, chcete-li spolehlivě odejít ze života

obchod pro sebevrahyZejména animovanému filmu se daří v groteskní poloze šířit mnohdy šokující morbidity, které by v hraném filmu sotva prošly - a francouzští tvůrci se tímto směrem rádi vydávají. Už od pradávné (a stále roztomile strašid...