Temi Oh: Sníš o druhé Zemi?

Temi Oh: Sníš o druhé Zemi?

Tisk

snis o druhe zemi 200Milujete-li četbu spíše atmosférickou, trošku sci-fi, trošku temnou a hlavně hluboce beznadějnou, pak je tohle ta pravá kniha pro vás. Ano, má dějovou linii, kterou lze pozorně sledovat a která budí čtenářovu pozornost, ale troufnu si říci, že děj jako takový nejspíše brzy zapomenete. Co ovšem zůstává mnohem trvalejší jsou ty emoce, ta temná, divná atmosféra.

 

 

Časové oddělování jednotlivých příběhů a kapitol přidává napětí, touhu dočkat se konce knihy a toho, jestli nakonec ta beznadějná mise nebude náhodou úspěšná. Dostáváte se do světa, který i bez té vesmíné lodi je stísněný a budící úzkost. Rovnou říkám, že na Daltonskou akademii byste se nechtěli dostat.

Příběh má zvláštní kolísavou dynamiku, takže  je klidně možné, že Vás chytne a nepustí, stejně tak, že ho odložíte po pár stránkách. Není to svět, jaký známe. Od první věty až do té poslední se musíme vpravit do životního prostředí, které je nejen neznámé, ale pro mne třeba i krajně nepříjemné a budící ježaté pocity. No ano - ježaté. A i některé postavy nejsou úplně sympatické, ploché a takové... jednoduše nechtěli byste je potkat v reálu. Přitom ale u jiných postav se autorka celkem dobře rozepsala,  jako by se zdálo, že k některým členům posádky osudné lodi by měla lepší vztah.

Vyzdvihnu tedy to nejlepší: a to je ATMOSFÉRA. Až surrealistická, pichlavá, dusivá, jindy tak moc neuvěřitelná, že vás pouští ze sevření. Jindy zase tak uvěřitelná, že vás dusí. A tyto přechody přichází naprosto nečekaně.

Díky tomu je to román, který jen tak nezapomenete.

Slabinou jsou již zmíněné postavy, s některými lze jen těžko navázat vztah, jiné jsou příliš upovídané, nebo se o nich chvílemi dozvídáte až příliš mnoh,o a dynamika příběhu, která kolísá, což ovšem mohl být autorčin záměr.

Závěrem, pokud vás to nebude na první dobrou bavit, doporučuji oddech a ke knize se vrátit. Je skutečně specifická a atmosférická, pocitová... budete cítit svůj zamrzající dech na okénku raketoplánu... bude s vámi cvičit celý vesmír, výbuchy, budete hledat servisní moduly, potřebuje čas a naladění na sci-fi. Trpělivost na protikladné emoce.

snis o druhe zemi

Název: Sníš o druhé Zemi?

Autorka: Temi Oh

Original: Do you dream of Terra-Two?

Přeložil: Mirka Palkosková

Nakladatelství: Laser, Euromedia

Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/349522-snis-o-druhe-zemi.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Miloše Havla cesta křížová

milos havel obalka 200Filmový podnikatel Miloš Havel (1899-1968) bývá podnes řazen mezi rozporuplné osobnosti - zajisté vybudoval barrandovské impérium, avšak rozbouřené politické časy mu zabránily, aby je mohl v klidu rozvíjet. T...


Literatura

Úklony a úklady

Uklony 200Po Etiketě &špionáži se záhy v celkem brzké době po sobě na české pulty dostal i další díl této veleúspěšné série, a to s názvem Úklony & Úklady. Příběh o dívce Sofronii, která k malérům nemá daleko, pobaví své čtenáře a ještě k tomu stihne vyřešit...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...