Tina Freennstedt: Odložené případy: Nezvěstná

Tina Freennstedt: Odložené případy: Nezvěstná

Tisk

Odlozene pripady-Nezvestna 200Je to šestnáct let od brutální vraždy, která měla být na věky věků zasypána prachem zapomnění. Jenže někomu se nehodí do života to, co se druhému hodilo do krámu. Severská krimi jako vyšitá: zaujme především dynamikou, stupňováním napětí, mnoha různými úhly pohledu (pozůstalí, podezřelí, hlavní postava....), máte možnost se naprosto okamžitě zamilovat do každého z účastníků.

 

Vychutnat si každý detail jejich životů, prostředí, ve kterém jako byste se okamžitě ocitli. Dialogy jsou přirozené a uhýbají děj svižným směrem, budí myšlenky a chuť se těch dialogů osobně zúčastnit. Jsou velmi živé. Chuť nechat rozeběhnout ruce po klávesnici, stejně jako hlavní hrdinka, pátrat...tak jako oni. Nic není náhoda a už od prvních stránek jste tam - jste přímými členy vyšetřovacích týmů.

Pestrá paleta osob, ze které jen těžké vybírat tu, která je nejlépe vykreslená. Všechny. Hluboké noření se do myšlenek, emocí a dějů, které se rozplétají tak postupně, jak jen je čtenář schopen unést napětí i nálože přesvědčivosti děje. 

Věříte mu. 

Postavy jsou výrazně oddělené, každá skutečně jiná, jména si nebudete plést, ani se nebudete rozčilovat nad tím že je tam postav příliš mnoho. Je jich přesně tolik, aby byl děj šťavnatý a město Malmo se před vámi rozprostřelo v plné ponuré kráse a v atmosféře, kterou umí obsáhnout jen severská tvorba, filmy i romány.

Nezvěstnou bych zařadila v žebříčku celkem vysoko, díky parádní řemeslné spisovatelské práci autorky, ve které je znát, že se odloženými případy a kriminalistikou zabývá zblízka. Podrobné popisy, techniky, místa činu a myšlenkové procesy vyšetřovatelů jsou tím, co neskutečně přitáhne pozornost a co způsobí, že s koncem knihy vás to bude  mrzet....

Ano, souhlasím s tím, že Tina Freennstedt je příslibem švédské krimi. 

Odlozene pripady-Nezvestna

Název: Odložené případy: Nezvěstná

Autorka: Tina Freennstedt

Originál: Cold Case: Forsvunnen

Překladatel: Petra Hesová

Nakladatelství: Jota, 2020

Hodnocení: 99 %

https://www.jota.cz/odlozene-pripady-nezvestna


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pět kamarádek. Která z nich spí s jejím manželem?

Jedna z peti perexEditina oslava čtyřicátých narozenin by byla dokonalá, kdyby nebylo jedné nenadálé události. Náhodou se dozvěděla, že ji její manžel podvádí. A to nebylo to nejhorší.

...

Literatura

Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic
ImageDějepisec Josef Petráň, dozajista patriarcha naší historické vědy, se celá desetiletí vracel k rodné vesničce Ouběnice, nejprve v rámci badatelských povinností, později řekněme i z fanouško...

Divadlo

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradic...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.