Životní příběh hrdinky druhé světové války

Životní příběh hrdinky druhé světové války

Tisk

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.


Její spolubojovníci ji ale znali i jako Helene a také jako Madam André, mocnou vůdkyni francouzského odporu, která proslula svou červenou rtěnkou a talentem získat pro své lidi jakékoliv zbraně. Pro nacisty zas byla legendární Bílou myší. Tuto přezdívku jí vynesly její úspěchy a schopnost vyhýbat se gestapu. Dokáže Nancy svou skutečnou identitu utajit až do konce války?

Kniha oceňované autorky bestsellerů
Knihu Krycí jméno Helena, v níž se dočtete o osudu odvážné odbojářky Nancy Wakeové, napsala Američanka Ariel Lawhon, mnohokrát oceněná autorka bestsellerů podle New York Times. Její romány byly přeloženy do několika jazyků a ocitly se v řadě výběrů nejlepších knih roku.

Strhující příběh inspirovaný skutečností
Autorka Nancy vykresluje jako elegantní a odvážnou ženu s nezkrotnou povahou, která nikdy nepřestává bojovat za to, čemu věří. V první polovině knihy dostává nejvíc prostoru její manželství s Henrim, a tak se dozvíte zejména to, jak se potkali a jak se jejich vztah vyvíjel. Příběh ale není vyprávěný chronologicky. Odehrává se ve dvou časových liniích, takže je nutné knihu číst pozorně, aby vám náhodou neunikl nějaký důležitý detail.

S každým krycím jménem Nancy je spojená jiná činnost, a tak kniha nabízí informace o všech jejich pozoruhodných aktivitách. Nejvýraznější identitou je ale Madam André, která ty ostatní trochu zastiňuje. Navzdory této nevyváženosti se však jedná o pozoruhodné čtení o obdivuhodné ženě. Nechybí osudová láska, akce ani boj, ve kterém jde o všechno. V poznámce na konci knihy pak autorka ozřejmí, kde se v jejím románu nachází hranice mezi fikcí a skutečností a vylíčí, jaká byla opravdová Nancy.

kryci jmeno helena

KRYCÍ JMÉNO HELENA
Autorka: Ariel Lawhon
Originální název: Code Name: Helene
Překlad: Pavel Musiol
Žánr: historický román
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 496

Hodnocení: 95 % 

www.knizniklub.cz/knihy/523820-kryci-jmeno-helena.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje svůj program

skutec festival200Ve východočeské Skutči nedaleko Chrudimě se po dobu 2 měsíců od 24.2. do 28.4.2013 odehraje již X. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který připomíná dlouholetou hudební tradici Skutče a odkaz dvou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hrdlořez František Kotleta představuje svou novinku Perunova krev I.

Perunova krev obalkaHoldujete-li pikantnímu, peprnému a šťavnatému masu, tak se zakousněte do Kotlety. Františka Kotlety. Tento řeznický autor nám servíruje své nové dílo – Perunova krev I

 ...


Literatura

Kristus jako výtržník, co napravuje svět

VYTRZNIK 200Píše se rok 2010 a někde nad Švýcarskem, zavěšena na nanovláknech a kryta nejmodernější vojenskou technologií, se vznáší základna samotného Boha.

 

...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Celé dlouhé filmové večery na Youtube. A zadarmo!

 

youtubeOblíbený komunitní portál Youtube.com si zřejmě začal zahrávat s ohněm. Nebo je nová strategie společnosti začátkem něčeho nového? Sledujte filmy online a zadarmo.

...