Temná místa na mapě i v duši

Temná místa na mapě i v duši

Tisk

srdce temnoty (2)Pustit se do hodnocení krátké novely Josepha Conrada Srdce temnoty je v dnešní době už trochu oříšek. Co nového se ještě dá o více než sto let staré knížce napsat, co už by nevyslovil někdo před vámi? A z jakého pohledu k ní přistoupit? Volím pohled historický. Události prezentované knihou jsou totiž bez znalosti historického kontextu obtížně pochopitelné, kniha však totiž poeticky pojednává o věcech, které by neměly být zapomenuty. Zároveň je artefaktem této, od té naší tak odlišné, doby.

Kongo, země, ve které se odehrává většina děje. Když vyslovíme jméno této země, patrně se většině lidí vybaví především události minulého století, kdy zemi vládl pevnou rukou diktátor Mobutu Sese Seko. Ten se k moci dostal krátce po vyhlášení nezávislosti Konžské demokratické republiky a v roce 1971 změnil její oficiální název na Zair. To vše provedl s podporou Američanů, kteří si pochopitelně nepřáli, aby země padla do rukou komunistických revolucí a přihlásila se tak k socialistickému táboru. Naděje jeho občanů šly ale rychle k ledu, jelikož zahájil vládu politiky jedné strany, která neměla nic společného s demokracií. Spustil vlnu znárodňování, kultu osobnosti či například tisk nových bankovek, což mělo vyřešit ekonomickou krizi. Aby zvětšil mezinárodní prestiž země uspořádal také zápas Rumble in the jungle, kde proti sobě stanuli Mohammad Ali a George Foreman v souboji o titul šampiona v těžké váze. Tým Zaire se také, jako teprve druhý africký tým, probojoval na mistrovství světa ve fotbale. Za tento úspěch diktátor fotbalistům věnoval auta a domy, které jim ovšem zase sebral poté, co předvedli na trávníku ostudné výkony (nelíbila se především prohra 9:0 s Jugoslávií). Po téměř třicetileté vládě byl nucen z Konga/Zairu uprchnout. Nemusel si však zoufat, protože majetek, který v zemi nakradl se odhaduje na 4 miliardy dolarů.

Abychom ovšem pochopili pozadí, ve které kniha vznikala, musíme se vrátit ještě o pár desetiletí zpátky, do doby vlády belgického krále Leopolda II. Ten belgickému království vládl od roku 1865, Svobodný stát Kongo, které mělo tvořit hlavní zdroj příjmů pak založil v roce 1885. Ona „Svoboda“ v tomto státě spočívala v tom, že území bylo v osobním vlastnictví krále Leopolda a nikdo mu tedy nemohl do jeho řízení mluvit, pochopitelně, že sám nikdy toto území nenavštívil. Stal se tak vlastníkem území, které bylo zhruba 76 x větší než území Belgie, svou krutostí překonával všechny známé koloniální poměry. Chod v kolonii byl orientován pouze na zisk a rabování přírodních zdrojů (kaučuku či slonoviny), tomuto účelu sloužily kruté vynucovací prostředky (časté bývalo usekávání rukou dítěte dělníka, který nezvládl vysoké kvóty). V Evropě byl za svého života považován za humanistu, jak daleko jeho humanismus sahal, prozrazují statistiky. V době jeho vlády bylo původní obyvatelstvo vyvražděno z poloviny, to znamená, že zemřelo zhruba 10 milionů lidí. Jeho osobní zisky z území byly, podobně jako u Mobutua, rovněž vysoké. Odhadují se na zhruba 1 miliardu dolarů, za tyto peníze skupoval území v Belgii a na severu Francie. Po své smrti odkázal všechna vlastnická práva na kolonii belgickému státu, což přece jen vedlo k mírného zlepšení podmínek původních obyvatel. Pro jeho působení v Kongu byl poprvé v historii užit termín zločiny proti lidskosti. O době jeho vlády vznikla kniha King Leopold's Ghost (Mariner Books, 1998), která se dočkala také zpracování v podobě stejnojmenného filmového dokumentu (2006, r. Pippa Scott a Oreet Rees).

Sám autor knihy Srdce temnoty Joseph Conrad bral inspiraci pro svou knihu ve svých cestovních denících, z doby, kdy pobýval ve Svobodném státu Kongo. Před odjezdem také věřil v Leopoldův humanismus, aspoň tedy do doby, než v Kongu strávil 6 měsíců.

Příběh celé knihy vypráví na Nellie, jachtě plující po Temži, Charles Marlow, který působil v Kongu jako kapitán parníku pro společnost zabývající se obchodem se slonovinou, která je brána jako symbol bohatství. Marlow je člověk milující temnotu a temná místa na mapě, je fascinován objevováním. Přemítá o tom, zdali Římané viděli Británii, dnes největší zemi na světě, před 2000 lety, podobně jako on viděl Kongo. Vzpomíná na cestu za velitelem obchodní stanice Kurtzem, jehož stanoviště se nacházelo nejdále ve vnitrozemí, na velmi povrchně zmapovaných úsecích řeky Kongo. Při jeho dlouhé cestě je mu všemi, které potkává, předkládán mýtus o Kurtzovi jako o univerzálním géniovi či snad dokonce Bohovi. Místo toho je ale Kurtz ztělesněním evropského barbarství, říká, že chce civilizovat, ale jde mu pouze o zisk. Mimo očekávání Kurtze Marlow na své cestě potkává také afričany, kteří jsou v jeho příběhu tiší, až téměř němí. Prý je nutné odnaučovat je jejich „hrůzným obyčejům“, jde ale pouze o jejich vykořisťování i za cenu jejich vyhlazení, které symbolizují hlavy napíchnuté na kůlech, kterými jsou „ozdobeny“ obchodní stanice. Vše vede k očekávanému konci, kdy je Kurtz demytizován, když se k němu nakonec Marlowe dostane, zjistí, že Kurtz je na pokraji zhroucení a krátce na to umírá s posledními slovy „Ta hrůza“.

Příběh se stal často užívaným archetypem. Jeho nejznámější adaptací je pravděpodobně film Apokalypsa (Apocalypse now, 1979, r. Francis Ford Coppola). Pronikl ale i do světa počítačových her, kdy byl adoptován ve hře Far Cry 2 (2008, Ubisoft Montreal). Postavu Kurtze zmiňuje mimo jiné i Josef Škvorecký v knize Příběh inženýra lidských duší.

O autorovi:

Joseph Conrad se narodil ve zchudlé polské šlechtické rodině. V dětství žil s rodinou ve vyhnanství, když byl jeho otec za proticarskou činnost vyhoštěn na sever Ruska. Od dvanácti let, kdy osiřel, byl vychováván u příbuzných v Krakově (tehdy patřícího k Rakousku-Uhersku). V sedmnácti letech uprchl do Marseille. Poté se po dvacet let plavil po všech světových oceánech a do všech světadílů, nejprve ve francouzských, později v anglických službách. Zpočátku jako námořník, později i jako kapitán. Joseph Conrad získal britské státní občanství. Pro zhoršující se zdravotní stav se usadil v Anglii. Zde se začal věnovat své literární činnosti. Svá díla psal anglicky.

srdce temnoty

Název: Srdce temnoty
Autor: Joseph Conrad
Překlad: Jan Zábrana
Počet stran: 132
Nakladatelství: Dokořán
Rok vydání: 2010, 2. dotisk 5. 4. 2022
Rok vydání originálu: 1899 na pokračování, 1902 knižně

https://www.dokoran.cz/index.php?Srdce-temnoty&


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Štulcová je od dětství jazykový nadšenec a miluje češtinu

renata stulcovaS Renatou Štulcovou jsme se poprvé setkaly v roce 2003. Strávily jsme spolu pěkné dopoledne na besedě s dětmi. Zrovna jí vyšla první kniha Nemetonburk aneb Tajemství ve skále. Renata malovala dětem lab...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Literatura

Růže bílá, černý les aneb Němec neznamená nacista

big ruze-bila-cerny-les-9BP-409653Eoin Dempsey přichází s příběhem dvou lidí, kteří se během druhé světové války postaví vstříc bestii. Růže bílá, černý les je originální román, který rozhodně stojí za přečtení. Nabízí totiž pohled na...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Herecká one woman show Helen Mirren

za zavrenymi dvermi szaboO tom, že průsečík dvou světů, dvou rozdílných lidských charakterů, které formovalo prožité, vytváří mnohdy prazvláštní třecí plochu, pojednává spousta nejen filmových děl. V případě prolínání každodennost...