Příběh pomsty a slávy

Příběh pomsty a slávy

Tisk

reka bohu 200Egyptské město Láhún zdárně rozkvétá pod rukama svého vládce. Je přemýšlivý. Dokáže lidem zajistit obživu a nestrpí zlovolné při. Připravuje svého mladšího syna Huie, aby jednou pokračoval v jeho stopách. Hui se cítí být potěšen a věří, že se otci dostatečně zavděčí. Nevlastní matka však není na otcově straně. Nelíbí se jí, že její syn je poněkud odstrkován.

Vzpoura proti městu

Místo s dobře vystavěnými paláci a domy se zdá být mírumilovné a poklidné. Za jeho zdmi se ovše chystá spiknutí, kterému velí právě vládcova žena se svým synem po boku. Qen je nevyzpytatelný a žárlí na úspěšnějšího bratra, proto mu zadarmo nedá vůbec nic a kde může ho osočí. Dokonce se mu podaří dostat mladšího bratra do zajetí v nepřátelských strukturách tehdejšího Egypta.

Na straně Huie je sice vlastní Qenova sestra, bohužel jen její pomoc na intriky nestačí. Hui musí najít dostatek sil a naučit se dobré strategii, aby se dostal tam, kam patří – ke generálu Tanovi k vojsku, jež bojuje se samotnými bohy.

Milovník starověku

Wilbur Smith miluje starověký Egypt. Dokáže se v egyptské historii bravurně pohybovat, jako kdyby všechny příběhy zažil na vlastní kůži. Od svých prvních historických románů se knihu od knihy lepší a stále přichází s novými osudy a hrdinstvími. Vtáhne čtenáře do děje a nepustí ho. Děj se otevře a rozkvétá na stránkách románů do netušených rozměrů. Řeka bohů – Nové království tak nabízí nové kapitoly historie a milovníci Egypta – někdejšího i současného – jen blaženě při čtení vrní.

Autor je dokonalý především ve znalosti tehdejšího světa, dokáže se chovat jako dávný Egypťan a umí hovořit jazykem shodným s tehdejší dobou. Nestane se, že bychom si připadali mimo časovou osu. Zároveň styl vyprávění koresponduje s naším myšlením, prostě nás přenese o tisíciletí zpět, oblékne nás do tóg a nechá brodit vodou Nilu či spálit horkým sluncem pouště. Jsme přesně tam, kde máme být a svého hrdinu doprovázíme ze všech sil. Spolu s ním čelíme útokům nevlastní matky, bráníme se úskokům proradného bratra a čekáme na příležitost, jak se osvědčit.

Právě pro tuhle bezprostřednost a dokonalou znalost reálií se staly Smithovy romány oblíbené a neustále chtěné. Není totiž jednoduché se ponořit do minulosti a nepokusit se vnutit jí dnešní styl myšlení a jednání.

Co dodat – jen snad návrh pro ty, kdo Smithovy egyptské příběhy neznají: čtou se skvěle a nezklamou. Napínavou historii přeložil Dalibor Míček.

reka bohu

Název: Řeka Bohů – Nové království (The new Kingdom, 2021)
Autor: Wilbur Smith
Překlad: Dalibor Míček
Žánr: historický román
Nakladatelství: Alpress, s. r. o., edice Klokan
Rok vydání: 2022
Počet stran: 376
Hodnocení: 76 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.alpress.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nakažlivě čtivá Nákaza

Nákaza, perexPozor varování! Čtení knihy Nákaza od kanadského lékaře Daniela Kally je tak nakažlivé, že knížku neodložíte do té doby, než jí dočtete úplně celou. A možná ani pak ne. Chvíli ji podržíte v ruce a budete přemýšlet o svém životě i o tom, ...


Literatura

Lidí, kteří se nebojí být výjimeční, je mnoho

pribehy-pro-deti-ktere-se-neboji-byt-vyjimecne 200Ve vydavatelství Presco Group jedou na oblíbené vlně a přináší tak další knihu s Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné s podtitulem Osudy skutečných kluků a ho...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid

altDne 3. května vstoupí do distribuce českých kin nekonvenční dokumentární počin režiséra Karla Vachka. S podtitulem filmového románu se vydává pomocí kamery hledat pravdy o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačových...