Jaká je literární prvotina Jiřího Mádla?

Jaká je literární prvotina Jiřího Mádla?

Tisk

Pritazlivost-planety-Krypton 200Přitažlivost planety Krypton je název první knihy mladého herce, režiséra a scenáristy Jiřího Mádla. Román vyšel v nakladatelství Bizbooks a nabízí zajímavé čtení.

 

 

 

Když jsem zaznamenala, že Jiří Mádl vydává knihu, byla jsem vůči tomu skeptická a říkala jsem si, že zřejmě chce být trendy a přivydělat si i tímto způsobem. Poté jsem jej viděla v televizi, kde o Přitažlivosti planety Krypton zajímavě mluvil a rozhodla jsem se, že jí dám šanci.

Anotace knihy láká na neobvyklý vztah Martina a Veroniky, kteří si dopisují prostřednictvím xChatu v místnosti nazvané Planeta Krypton. Dali si slib, že se nikdy nepotkají a na jejich planetě je tak všechno dovoleno. Mohou se tak svěřovat s tím, co by ostatním neřekli, žít druhý život, nebo jako v úvodu pořádně popustit uzdu fantazii.

Byla jsem zvědavá, jak bude napsáno přes 300 stran o virtuálním přátelství/lásce a očekávala jsem odpočinkové letní čtení od téměř vrstevníka. Místo toho jsem však dostala mnohem vážnější příběh, ve kterém není nouze o vážnější témata spojená především s rodinnými i mezilidskými vztahy a také dospíváním. Mně to vůbec nevadilo a místy jsem opravdu žasla nad tím, že s tolika pocity přišel mužský, a navíc mladý autor. Také oceňuji, jak dokázal Jiří Mádl pracovat s atmosférou, opravdu nebyl problém si daná místa představit a přenést se na ně v hlavě.

Přitažlivost planety Krypton je pro mě jinou knihou. Těžko se mi to popisuje, ale zapůsobila na mě a hodnotím ji jako velmi zajímavou. Pustila jsem se do ní, když mi nebylo moc dobře, chtěla jsem jen číst chvíli před spaním, a nakonec jsem nedokázala přestat a zvládla jsem ji celou. V závěru jsem byla dojatá a nechávala ji doznít. Takže nezbývá než Jirkovi Mádlovi zatleskat a doufat, že bude v psaní pokračovat, nebo příběh převede i na filmová plátna.

Jiří Mádl, český filmový herec, režisér a scenárista se narodil v roce 1986 v Českých Budějovicích. V roce 2009 absolvoval na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, kde studoval obor Sociální a masová komunikace. O dva roky později absolvoval na New York Film Academy studium scenáristiky. Jiřího celovečerní filmový debut Pojedeme k moři z roku 2014 vyhrál cenu pro objev roku v rámci udílení Cen české filmové kritiky. Dále byl nominován ve třech kategoriích na cenu Český lev 2014. Kromě toho získal celkem 17 ocenění na mezinárodních filmových festivalech. V roce 2019 měl premiéru Jiřího druhý celovečerní hraný film Na Střeše. I ten získal mnohá ocenění a nominace na prestižní Ceny kritiky a sedm nominací na Českého lva 2019. Získal též hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Mannheimu. Milostný román Přitažlivost planety Krypton je jeho debutem na poli literatury.

Pritazlivost-planety-Krypton

Přitažlivost planety Krypton
Autor: Jiří Mádl
Žánr: román
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2022
Počet stran: 304
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/70337583/pritazlivost-planety-krypton/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Strakaté pohádky

altPrvní vydání pohádek z pozůstalosti Františka Nepila si jistojistě zaslouží pozornost. Je to jako když do dnešní doby vytáhnete nádhernou starožitnost, která doslova voní novotou. Přesně takové pocity ve Vás evokují Strakaté pohádky...


Literatura

Vina – útlá kniha se silným obsahem

vina 200Kniha Vina německého právníka a spisovatele má na obálce větu „Odhalit pachatele bývá snazší než najít viníka.“, která je jejím velmi silným shrnutím.

 

...

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...