Tajnosnubná Astra

Tajnosnubná Astra

Tisk

Astra perexJaká vlastně je Astra Brineová, hlavní hrdinka románového debutu kanadské spisovatelky Cedar Bowersové? V lidech, které během svého života potkává, dokáže vzbuzovat nadšení pro svou osobu, touhu být jí nablízku a pomáhat jí. Proč však tyto vztahy dříve či později skončí rozčarováním Astřiných protějšků? Co si přitom Astra myslí? Jak na ni rozchody působí? Čím je tak neodolatelná a zároveň v delším vztahu podivně nesnesitelná?

 

Obraz Astry Brineové si čtenář postupně skládá z vyprávění deseti lidí, se kterými se Astra v průběhu svého života setkává. Po dětství prožitém v „místě plném nezodpovědných snílků, jako jsou naši rodiče, a opuštěných dětí jako jsme my“, Astra odchází z farmy v zapadlém koutě Britské Kolumbie do Calgary, kde se pokouší najít vlastní cestu. Před životem na ulici jí zachrání cizinec, který se však potýká s vlastními běsy. Po pár týdnech odchází k jinému muži. Nakonec z Calgary uteče se svým nemanželským synem Hugem do Vancouveru, k přítelkyni své zesnulé matky. Ani u té nevydrží nastálo, po pár letech se opět stěhuje. Přijímá pozici au pair v domě ženy, které se hroutí manželství. Ani tento na počátku zdánlivě idylický vztah nevydrží, Astra s Hugem opět střídá bydliště a vymění i lidi kolem sebe. Po velmi krátké známosti se provdá za dalšího neznámého. V posledních dvou kapitolách se dozvídáme, jak vnímá Astru její syn Hugo, kdo vlastně je jeho otec a jaké trauma stojí za Astřinou křivolakou cestou životem.

Nedosycenost láskou
Ze střípků vyprávění se vyloupne Astřino osamění a citové strádání v dětství. Matka zemřela při porodu a otec, tvrdošíjně realizující svůj sen o životě v komuně, ji vedle sebe strpěl jen z nezbytí. Nepostaral se o dceřino vzdělaní, dokonce ani o její bezpečí (v útlém dětství ji poranila puma, v dospívání nedbal, že ji jeho kamarádi sexuálně obtěžují). Astra je zvláštní směsicí protřelosti a egoistické vychytralosti (obojí potřebuje, aby na farmě vůbec přežila) a naivní opravdovosti a nezkaženosti. Chybějící rodičovskou lásku se snaží nahradit vztahy s jinými lidmi, ve kterých bez patřičných životních vzorů více či méně selhává. Spektakulárně nezvládne vztah s otcem svého dítěte, přesto ji nelze odsoudit, určitě to není proto, že by se upřímně nesnažila. Svoje citové zmatky přenáší na další generaci.

Viděna z různých úhlů pohledu se nám chvíli jeví jako láskyplná a milováníhodná, aby vzápětí působila podivně necitlivě a ploše. Vábivě září jako hvězdy (astra), ale její vnitřní světlo nezahřeje. Bowersová si mistrně pohrává s naším hodnocením hrdinky – do samého konce si čtenář není jistý, jestli má Astru rád nebo spíše ne, do závěrečných stránek nás napíná, jestli Astra překoná svoje hendikepy a dokáže se vymanit z traumatu, jehož obrysy jen tušíme.

Vyprávění Bowersové se odvíjí v pomalejším tempu, často nechá prostor delším popisům. Přesto nás dokáže udržet v napětí, nedočkavě obracíme stránky, abychom se konečně dozvěděli, s kým máme tu čest. Ačkoliv se v závěru mnohé nitky spojí, knihu odkládáme s pocitem, že Astra dál zůstává tajemná. Autorka nám brilantně připomíná, že je těžké někoho doopravdy poznat, stejného člověka může jeho okolí vnímat velmi odlišně. Nenásilně nás vede k zamyšlení, jak naše intimní vztahy ovlivňují nevyslovené věci a jaké mocenské boje vedeme s našimi nejbližšími.

Astra

Astra
Autor: Cedar Bowersová
Žánr: román
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2022
Počet stran: 304 s, pevná vazba s přebalem

Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/astra


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Konzervatismus: Znovuobjevení

konzervatismus-perexYoram Hazony (*1964) je filosof a politolog, představitel národně konzervativního hnutí, které vidí jako nezbytnou podmínku k přežití západní demokracie. Zejména požaduje oživení staletých právních, náboženských a kulturních tradic...


Literatura

Jděte offline číst Girl Online

girl online 200Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014, které se za jediný týden prodalo skoro 80 000 výtisků. Přesně tato pověst předcházela české vydání knihy Girl Online od Zoe Sugg neboli Zoelly. Jde o čtyřiadvacetiletou blogerku a youtuberku ...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...