Kdo zabil Malého prince?

Kdo zabil Malého prince?

Tisk

kdo-zabil-maleho-prince perexAutor policejních detektivek Michel Bussi se nechal inspirovat záhadnou smrtí Saint-Exupéryho a napsal napínavý příběh, který je hrou nejrůznějších náznaků a stop a zároveň je výjimečnou poctou Saint-Exupérymu a jeho malému hrdinovi.

 

Opravdu známe celou pravdu? Co když Saint-Exupéry zakódoval do příběhu Malého prince ještě něco dalšího, něco, čeho jsme si dosud nevšimli?

Exkluzivní klub Kód 612, který sdružuje nejoddanější fanoušky Saint-Exupéryho, byl založen za účelem objasnit, co se v červenci 1944 doopravdy stalo. Autor Malého prince se tehdy nevrátil ze své poslední letecké mise. Saint-Exupéryho záhadné zmizení (tělo se nikdy nenašlo) je podivuhodně shodné s tím, co se přihodilo jeho malému hrdinovi. Členové klubu pověří pátráním mladou dynamickou policistku Andie a bývalého pilota Nevena. Dvojice cestuje po celém světě, z ostrova na ostrov, aby objasnila dvojitou záhadu: kdo zabil Malého prince a kdo zabil jeho autora.

Thriller nebo poetické vyprávění?

Michel Bussi zvolil stejnou formu, jakou známe z Brownovy Šifry mistra Leonarda, okořeněnou prvky z detektivek Agáty Christie. Dílo obsahuje všechno, co k thrilleru patří – cestování křížem krážem po světě, neúprosně tikající čas a spoustu falešných stop. Ale ve skutečnosti jde o seriózní literární výzkum, převlečený za fikci. Policejní pátrání je umně proplétané s filozofií a poetikou Saint-Exupéryho nejčtenějšího díla. Bussi nám předkládá několik hypotéz, založených na skutečných událostech a na rozborech nejrůznějších textů. Jako v honbě za pokladem jedna teorie vyvrací druhou a příběh pádí k překvapivému tvrzení na konci. Kterému můžete, ale taky nemusíte, věřit.

Slabinou románu je milostná linka. Vzájemné vzplanutí dvou hlavních protagonistů do tohoto žánru patří, ale nemusí být předvídatelné od samého počátku a nemusí ve snaze o poetiku používat otřelá klišé (paralela s Labutím jezerem). Rozhovory Nevena s manželkou jsou k uzoufání, o jejich minulém životě a vztazích nic nevypovídají. Závěrečné rozuzlení milostného trojúhelníku mnohého čtenáře zklame.

Návrat k pohádce pro děti i dospělé

Pokud jste Malého prince četli kdysi dávno, nebude od věci, když si před čtením Bussiho knihy příběh tohoto malého světlovlasého chlapce usmrceného hadem připomenete. Jen tak si Bussiho umnou analýzu této, po bibli nejčtenější knihy na světě, skutečně vychutnáte.

kdo-zabil-maleho-prince

Kdo zabil Malého prince?
Autor: Michel Bussi
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2022
Počet stran: 232 s, pevná vazba s přebalem

Hodnocení: 80 %

www.jota.cz/kdo-zabil-maleho-prince¨


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kryštof Šafer: „Film Váňa vás pobaví a ukáže, že není čeho se bát.”

krystof saferDo kin nedávno vstoupil film o populárním českém žokejovi Váňa – největší závod je život sám. Při této příležitosti jsme položili pár slov producentovi tohoto snímku, Kryštofu Šaferovi, který nám přiblíží film i je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Ferova-prace perexMožná vám to bude znít nadneseně, ale takový dojem ve mně zanechalo čtení knížky „Férová práce“ Kim Scottové. Sice píše o Americe, nemyslím si však, že u nás to bude o mnoho lepší. Nevím, jak je to v Česku s platy, zda je mzda mužů to...


Literatura

Uvědomte si, jak se loví hlupáci

jak se lovi hlupaci perexManagement Press před pár dny vydalo knihu dvou nositelů Nobelovy ceny za ekonomii George A. Akerlofa a Roberta J. Shillera s výstižným názvem Jak se loví hlupáci: Ekonomie manipulace a klamu. Čtenářům by měla pomoci, ...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...