Když se probudíte do mrazivého tání a v lese za humny je mrtvola

Když se probudíte do mrazivého tání a v lese za humny je mrtvola

Tisk

mrazive tani perexKniha je prý originálním hlasem v šedi současné krimi a já říkám, krimi obecně nevnímám šedivě, ačkoliv pravdou je, že některé příběhy si jsou tak podobné, že splývají v jeden dojem. Kate Shugaková zanechává svůj vlastní otisk v paměti čtenáře, z knihy Mrazivé tání zůstává dojem špinavého sněhu, tekoucího bláta v rukou a divné sychravé vlhkosti.


Jsem prostě z těch, kteří si z knih více pamatují venkovní počasí než samotný příběh!

Ale to vůbec není na škodu, tohle je totiž ta atmosféra, kterou mám ráda.

Kdo zná příběhy ze série Kate Shugakové (autorky Dany Stabenow), ten nebude zklamán, stále se tu drží ta typická atmosféra dialogů a děje.

„Kate zkoumala dvorek před srubem a pak utrousila jediné slovo… Tání.

V jejím hlase chyběla láska k danému ročnímu období.

Jo, ano, tání, to blažené období od března do dubna, ovšem na tyto měsíce se často neomezuje. Tou dobou celá Aljaška ro ztaje do hromady rozbředlého sněhu o rozloze cirka sto padesáti dvou milionů hektarů. Teplota stoupá k nule a nějakým zázrakem nad ní i zůstává, doba, po kterou je světlo, se každých čtyřiadvacet hodin prodlužuje o pět minut a čtyřiadvacet vteřin a po zimě, kdy den čítal jen pět hodin, se chce člověku jít ven a zůstat tam po zbytek života.“

Severská krimi ještě severněji a ve svéráznějším prostředí

A nyní si představte, že se do takového dne probudíte. A pak zas a zas… Řešíte odpadky. Řešíte setkání s medvědem. A pořád vám je zima. A pak se vám na dvůr zřítí zbytky proudového letadla a v lese za humny je mrtvola.

Autorka skvěle navršila DEN BLBEC. Spíše období BLBEC.

A tím dala příběhu šťávu, šmrnc a čtivost. Nejsou tu žádné chvilky, kdy se nudíte, naopak. Popis událostí se nádherně pojí s dialogy, oba útvary posouvají děj, vysvětlují a hrnou na čtenáře další náhody, které "fakt nechcete...", a stále více se jako noříte nejen do prostředí, v němž Kate Shugaková žije, ale také do její osobnosti a jejího stylu přemýšlení.

Myslím si, že je sice něčím svéráz, prostě Aljaška se nezapře, je v ní zkrátka kus chlapa! Ale jinak velmi sympatická žena.

A tak s ní prožijete nejen mnoho maličkých vedlejších situací a rolí, ale i tu hlavní, a sice řešení té vraždy za humny a spolupráci s policií.

Čtivá, svižná, mrazivá švédská krimi, o které máte pocit, že se odšoupla trošku ještě severněji a do svéráznějšího prostředí. Takže ano – trochu to vystupuje z šedi klasických témat švédských kriminálek.

mraz

Mrazivé tání
Autor: Dana Stabenow
Vydalo nakladatelství: Mystery Press
Original: Breakup
Přeložila: Hana Láryšová
Vydáno: 2022

Hodnocení: 100 %

https://mysterypress.cz/mrazive-tani/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Vlášek: „Všechny postavy jsou skutečné!“

Vlasek perexSe spisovatelem Josefem Vláškem jsme hovořili o jeho nejnovější knize „Běž domů, Ivane“, která vychází v nakladatelství Brána. Pokud máte rádi laskavé a svižné vyprávění v duchu knih Karla Poláčka, sáhněte po této půvabné novince....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Až příliš důkladné rozpomínky Milana Uhdeho

Rozpominky perexRozpomínky. Co na sebe vím. To je název obsáhlých pamětí dramatika, esejisty, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho (* 1936), které vydalo nakladatelství HOST Brno v...


Literatura

Jdou Vánoce, ten zlatý čas…

pohadky vanocniho zvonku kozik albatrosUž za měsíc zazvoní zvoneček, rozzáří se stromeček, rozjasní se oči dětí a nastane rozbalování dárků. Budou tady Vánoce. Pro Františka Kožíka prý kouzelné slovo. Alespoň to říká jeho...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Filmová sezona začíná

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla ...