Vychutnejte si 13 příběhů i s přílohami

Vychutnejte si 13 příběhů i s přílohami

Tisk

13 obalka200Oblíbený humorista a také spisovatel a stand-up komik Pavel Tomeš se tentokrát pustil do povídek a vydal je v knize s názvem 13!. Nemusíte se bát 6 227 020 800 stránek ani znaků, a naopak se těšit na poutavé čtení.

 

 

 

Od autora jsem už velmi dávno četla jeho velmi vtipné Zápisky malého tyranosaura a někdy se chystám na jeho beletrii. Potěšilo mě tedy, když se objevila tato povídková kniha a s radostí jsem se do ní pustila.

Jak už to tak u povídkových knih bývá, každý příběh je o něčem jiném a může na každého působit úplně jinak. Zatímco první povídka Gabriel a Michael představuje anděly v netradiční situaci, Měla babka je osobní, vtipná i dojemná, u Pežot Lux se možná i začervenáte a Facka má zase v sobě nádech nadpřirozena.

Mnozí se mohou najít v e-mailu žijícího stand-up komika (povídka Chrám i tvrz i sokolovna), Chuť mezi řádky o marketingu nebo u kapitoly nazvané Co byste poradili začínajícím autorům?. Já se nejvíc pobavila u Jednoho dne s igelitkou. Zde se mi vše odehrávalo přímo před očima a rozesměje mě to vždy, když si na to vzpomenu.

„Byla tam Billa, a tak jsem tam skočil a koupil jednu igelitku. Do ní jsme psali uložili i s vodítkem. Bylo to fakt hnusný.
Pozvracela se.
Nesnesu pohled na někoho, kdo zvrací. Vždycky se pozvracím.
Pak vytáhla z kabelky krabičku Lucky Strike a zapálila si. Třásly se jí ruce. Nabídla mi. Vzala jsem si.
„Hele, neskočíme na panáka? Myslím, že ho oba potřebujem.“
Podívala se na mě a kývla.“ (str. 52)

U povídek jsem ocenila originální náměty a hodně mě zaujaly také přílohy, které jsou skvělým doplněním. Čtení jsem si opravdu vychutnala, pobavila jsem se a došla k závěru, že Pavel Tomeš je skvělým vypravěčem a měl by psát mnohem více!

Pavel Tomeš je spisovatel, nakladatel, stand-up komik, šachista a fanda faktoriálu. Vydal sbírky fejetonů Facky z Marsu, Zápisky malého tyranosaura a Tohle lidi hodně berou. Je také autorem humorného románu o smrti Až na ten konec dobrý, který získal Cenu čtenářů MAGNESIA LITERA 2022. Přestože se prý povídky nečtou ani neprodávají, s chutí napsal a s energií vydal knihu 13!, sbírku povídek. Žije v Brně.

13 obalka

13!
Autor: Pavel Tomeš
Žánr: humor, povídky
Nakladatelství: OTOČ
Rok vydání: 2023
Počet stran: 230
Hodnocení: 86 %

https://eshop.paveltomes.com/13-faktorial-e-kniha/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Makrlíková: „Zahrada je radost, ne nadarmo psychiatři léčí psychické nemoci zahradnickou prací.“

dana200Dana Makrlíková (*1975) se narodila v Jablonci nad Nisou. Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V médiích se pohybuje od roku 1993. Působila na Nově, v České televizi a na Primě, kde moderovala Zpravodajský den...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nová Mornštajnová vás vtáhne a donutí k zamyšlení

listopad 200Vydání knihy Listopád od Aleny Mornštajnové se stalo literární událostí, když ne roku, tak minimálně jeho poloviny. Už před jejím vydáním se o knize objevovalo mnoho informací a po něm se nejen sociální sítě plní nejrůznějšími ohlasy.


Literatura

Odložený případ? Toť Odpočítávač

odpocitavac200V únoru vydalo nakladatelství Kalibr napínavou prvotinu americké autorce Amy Suiter Clarke s podnětným názvem Odpočítávač. Podíváme se na zoubek odloženým případům, které jsou možná až moc aktuální…

 

...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

7 dní v Havaně aneb jak její obyvatelé žít umějí

7 dni v havane„Film 7 dní v Havaně“ je velmi netradičním filmem, který se bude promítat v našich kinech. Zaujme nás zejména svým poutavým pohledem na Havanu  roku 2011.  Pokud jste ještě v Havaně nebyli, anebo jste mě...