Kamil Bouška: Dokumenty

Kamil Bouška: Dokumenty

Tisk

dokumenty200Málokterá básnická kniha na sebe poutá v poslední době tolik pozornosti jako triptych Dokumenty Kamila Boušky (doprovozený ilustracemi Jana Turnera). Svůj podíl na tom má i nominace na cenu Magnesia Litera, nicméně soubor rezonoval ještě dlouho před ní. O těchto třech knihách bylo již hodně mluveno a hodně napsáno povolanějšími lidmi, a tak si dovolím přidat jen pár vlastních postřehů.

 

Snad se na úvod sluší poznamenat, že Dokumenty se skládají z tří knih nazvaných Dokument, Má vlast a Na doživotí. Popisovat důkladněji kompozici těchto svazků by si však vyžádalo bezmála celou recenzi. Zajímavé je tedy zeptat se, proč vlastně dostaly tyto tři svazky souborný název tolik podobný jednomu z nich. Odpověď je možno hledat prostě v tom, že poetika nastavená ve svazku Dokument má v celém triptychu dominantní roli.

Ovšem hned v tu chvíli je také možno se ptát, jestli texty Dokumentu nějakou poetiku, ba vůbec poezii mají. Jde zpravidla jen o záznamy skutečností bez snahy o stylizaci či očividnou práci s jazykem. Texty jsou prostě záznamy o tématech, která nějak vystihují naši dobu a její problémy (jmenuji zde např. enviromentální otázky, dobu covidové pandemie či možnosti básnictví v dnešním světě). Jelikož má jít „jen“ o dokumenty, jsou to texty prosté nějakého hodnocení básníka – ten tu vystupuje jako by byl pouhým pořadatelem. Ovšem za vším tímto se skrývá netriviální snaha dostat se až k jádru ducha doby – a nedeformovat jeho řeč nějakými příkrasami. Nakonec – jestli je text Dokumentu bez poezie (nakolik je to vůbec možné), určitě to ještě neznamená, že je bez imaginace. Básník si pro své texty musel vytvořit celou řadu situací, které by bez notné dávky představivosti nevznikly. Srov. k tomu všemu ukázku č. 1.

Druhý svazek, Má vlast, pracuje velmi podobně jako Dokument, ovšem se zvláštním přihlédnutím k situaci v naší zemi. Pokud se Bouškovi daří vystihnout náladu české kotlině – a já si myslím, že daří – pak čtenáře patrně nepotěší, bude-li si pod zorným úhlem Mé vlasti odpovídat na otázku, zda je ona nálada pověstně „blbá“. Má vlast jde v některých ohledech v antipoetičnosti ještě dále než Dokument. Její texty jsou sice výhradně veršované (zatímco v Dokumentu jsme často měli co dělat s básněmi v próze), nicméně užívá se zde takových přesahů, které brání plynulému čtení textu, seč mohou. Viz k tomu ostatně ukázku č. 2.

Závěrečná knížka, Na doživotí, čtenáře udeří náhlou změnou poetiky: najednou se nedokumentuje, najednou se dravě básní, jazyk se stává pestrým a výrazně osobním. Silným motivem je tu tělesnost: Bouška ztělesňuje, zhmotňuje i „věci“ jako jsou poezie či láska, které jsou ostatně hlavní témata Na doživotí. Jen občas se tu vyskytne „dokumentární“ psaní jako z předchozích částí triptychu. S tím souvisí i (alespoň pro mě) nejsilnější moment celých Dokumentů: člověk, který čte triptych souvisle a v daném pořadí má po Dokumentu a Mé vlasti skutečný problém vpravit se vůbec zpátky do poezie, do básnického jazyka. Najednou se mu vůbec nedaří v hlubším smyslu číst. Tak silně ho způsob psaní v předchozích svazcích poznamenal. Když se čtenář nechá touto zkušeností oslovit, jistě bude jeho chápání poezie napříště proměněné.

O Bouškových Dokumentech se říká, že by je měl přečíst každý, nejen pravidelní čtenáři poezie. S tím lze jistě jenom souhlasit. Je ovšem jenom dobře nezkušeného čtenáře připravit na to, že poezie, se kterou se tu setká, mu bude asi jen málo připomínat to, co by očekával.

Ukázka č. 1: Úryvek nepojmenované básně z Dokumentu, s. 27:

dostali jsme hlášení
že se na nádraží mezi lidmi
pohybuje velký kus krvavého masa
a působí paniku

vyjeli jsme na místo
a zjistili že krvavé maso se pohybuje
v nádražní hale a bezcílně
prochází mezi nástupišti
a tabulí s příjezdy a odjezdy vlaků

Ukázka č. 2: báseň č. 21 z Mé vlasti

je těžké pochopit že zdejší lidé
nechtějí živořit a žebrat až budou staří
rádi by věděli že jejich práce se jim
vyplatí a navíc myslí i na děti

je prostě nepochopitelné že lidé musí jíst
a také svítit a topit aby nezmrzli
navíc by se po práci ještě rádi zaslouženě
bavili a to se opravdu nedá pochopit

Ukázka č. 3: úryvek básně Průsvit z Na doživotí

Souvislé ticho a tma
až do zmodrání oken.
Tenký vzduch prokluzuje dovnitř
škvírou mezi balkonovými dveřmi.
Klidná kulatá hladina paměti
před probuzením prvních ptáků a chlad
visí na tvářích hvězd.

dokumenty

Název: Dokumenty (Dokument, Má vlast, Na doživotí)
Autor: Kamil Bouška
Nakladatelství: Trigon
Rok vydání: 2023
Počet stran: 112 + 80 + 64
Hodnocení: 85%

https://www.trigon-knihy.cz/dokumenty


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Simona Šašková: Předmluva ke knize byla dokonalou zakázkou

Saskova perexSimona Šašková napsala předmluvu ke knize Melindy Folse: Konečně mám koně. Vzdala se úspěšné manažerské kariéry a šla za svým snem. Dnes je koučkou, lektorkou, kdy nejdůležitějším partnerem jsou koně. Klienty velmi vyhledávané koučování s kon...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zlé časy – netradiční česká scifi

zle casy200V únoru vydalo nakladatelství Laser novou scifi knihu Michala Březiny s názvem Zlé časy o netradičním cestovali časem. Záměrně neuvádím slovo „hrdina“, ale počkejte sami… Co myslíte, bude hůř?

 

...

Literatura

Myšlenky krajní pravice nejsou homogenní. Kam kráčí?

Proti systemu perexProti systému! Takový název nese kniha Jana Rataje, Miloše Dlouhého a Antonína Háky, kteří věcně mapují a analyzují tuzemskou antisystémovou krajní pravici i její aktéry. Už samotný podtitul „Český radikální konzervatismus, faš...

Divadlo

Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie získala Jana Oľhová

cena martina porubjaka200Městské divadlo Zlín ve středu 24. května slavnostně zahájilo 27. ročník česko-slovenského festivalu Setkání Stretnutie před představením Slovenského národného divadla Pohreb alebo svadba – Čo skôr? Při této příležitosti...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...