Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”

Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”

Tisk
ImagePrvní, co mě při pohledu na celkem objemnou publikaci Můj život s klarinetem napadlo, že život pana Havlíka byl a je velmi bohatý a pestrý a že má o čem vyprávět. Na téměř 400 stránkách se zachycen život této významné osobnosti naší hudební a divadelní scény 20 století.  Vždyť od roku 1928, kdy se Ferdinand Havlík v Brně narodil, uplynulo již 78 let. Život mu připravil nejednu těžkou situaci, ale při čtení jeho vzpomínek máte pocit, že celý jeho život je jedna velká “sranda”. Že on sám velký recesista byl obklopen lidmi podobného ražení.


“Lidé jsou různí. Mezi ty nejrůznější patří Ferdinand Havlík. Klarinetista, saxofonista, recesista, kapelník, skladatel a příležitostný komik divadla Semafor. Jeho skvělé hudební výkony zná veřejnost z divadelních a koncertních vystoupení. Ferdinandův prazvláštní smysl pro humor však známa hlavně my, kteří jsme se ocitli v jeho blízkosti. Sledoval jsem pozorně, jak neustále glosuje všechno, co v životě potkává a díky tomu se mu podařilo žít uprostřed rozřehtaných kamarádů. A to je záviděníhodná situace. Jako člověk na humoru závislý si té jeho vlastnosti velice cením. Kdyby tahle vlastnost byla dána všem lidem, bylo by krásně na světě.”

To jsou slova Havlíkova kamaráda a divadelního kolegy Jiřího Suchého a naprosto vystihují podstatu přístupu pana Havlíka k životu.

Jednotlivé kapitoly nás provází Havlíkovým životem, jímž se jako červená nit proplétá hudba. Hudba jazzová i swingová, které se věnoval a věnuje s láskou a bez které si život neumí představit. Po působení v mnoha orchestrech a hudebních uskupeních je jeho jméno neodmyslitelně spojeno se vznikem divadla Semafor. A tak se setkáváme také s osobnostmi a slavnými jmény, které prošly tímto divadlem a tím současně Havlíkovým životem. Za všechny vzpomínka na setkání s Waldemarem Matuškou. Moc pěkná ukázka Havlíkova humoru.

“Teď, když píšu tyto řádky o Waldovi, uvědomuji si, že se mi v hlavě neustále prohání těch pár taktů ze známé písničky, kde se zpívá a opakuje po každé sloce “Jako uragán, jako uragán.” A to je mezi zpěváky právě Waldemar Matuška. On totiž neprodával, ale dával… Walda nerad zkoušel, ani to moc nepotřeboval. Držel se oblíbeného hesla “Zkoušejí jen zbabělci, my si musíme věřit.” Nechtěl se učit cizím jazykům, vždycky říkal, že se domluví všude… Kouzlo osobnosti, zvláštní fluidum nosil v sobě. Měl rád lidi a lidi měli rádi jeho. Já mezi ně patřím. Waldo – ahoj! To všechno nevodnese čas! Máš tu ještě práci. Za tou Zuzanou zajdi, je chudák sama doma.Čekala svou marnivou sestřenici Magdalénu, ale ta nepřišla. Má známost, prý s nějakým kytaristou, který jí hraje dokola Píseň o rose, místo aby jí vysvětlil, co je to láska a on pořád nic. Až najednou něco. Už ví, co je to láska, ale kytarista zdrhl. Zuzana je sama doma smutná. Waldo, zajdi za ní, potěš ji a s tím časem jí to vysvětli, odnese všechno, i toho blbýho kytaristu. A ať Zuzana zajde do Semaforu - bude tam brzy zase zapotřebí.”

Image

Také v životě Ferdinanda Havlíka se střídaly humorné události s těmi vážnými. O to obdivuhodnější je jeho přístup k životu. V knize svému čtenáři předkládá nejen životní příběh, ale také obraz společnosti a hudební scény 2. poloviny 20. století a my se při jeho čtení stáváme ne snad přímo účastníky, ale jeho důkladnými pozorovateli, stejně jako autor.

Kniha je doplněna množstvím fotografií jak z uměleckého tak soukromého života, a navozují atmosféru doby a prostředí, v němž se pan Ferdinand Havlík pohyboval.


Ferdinand Havlík, Můj život s klarinetem, nakl. Maxdorf, 2011.

Zdroj foto:
maxdorf.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční téma s Irenou Novákovou Kafkovou: Vánoce rovná se láska

Kafka perex„Život miluje lidi, kteří milují život,“ napsal v jedné své knize Vladimír Kafka. Jeho žena Irena připravila k vydání souhrn toho nejlepšího z jeho moudrosti, se kterou se narodil i před více než rokem odešel. Moudrá žena, která moudrost svého...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vítězem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu je Martin Sichinger s románem ZÍTRA PŘIJDE OLAH

Zítra přijde OlahLaureátem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal Martin Sichinger s knihou Zítra přijde Olah. Jeho rukopis se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. Odměnou vítězovi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelsko...


Literatura

Nechte se pohltit romantickým útěkem do země ledu a ohně

hotylek na islandu 200Hotýlek na Islandu je název páté knihy ze série Romantické útěky od autorky Julie Caplinové. Romantickou oddechovku vydalo nakladatelství Cosmopolis v říjnu roku 2020 a nebojte, poznáme svéráznou zemi a její obyvatele, do...

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...