Sexy až do hrobu

Sexy až do hrobu

Tisk

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

 

 

Vždy elegantní režisérka, překladatelka, dramaturgyně Olga Strusková pojala nápad oslovit několik žen 55+ a vyzvědět od nich, jak to dělají, že tak dobře vypadají. Jako správná dokumentaristka se rozhodla světu představit úžasné ženy, které umí stárnout s grácií a jejich názory jsou přímé a neotřelé. Nakonec vyzpovídala pětadvacet žen různých profesí. A tyto příjemné rozhovory, které mohou leckomu napovědět správnou cestu vpřed, doplnila rozhovory s odborníky, kteří dokáží poradit co se zdravím či vizáží po pětapadesátce.

Tato knížka není na přečtení jedním zátahem. Je na listování a následné čtení. Každá z dam je něčím jedinečná, každá má vlastní pohled na život, ví, co chce, kam směřuje a proč to či ono dělá. Rozhovory jsou vedeny v klidném přátelském tónu a jejich výsledkem je, že čtenářka má pocit, že je u rozhovoru sama přítomna, že sedí v tom obýváku, že pije čaj a klábosí se „známými holkami“.

Osobně mne nadchly odpovědi sportovní legendy Dany Zátopkové. Její optimismus, který z každého slova čiší, mne naladil nadlouho. Opravdu mi můžete věřit! Podobně nadšeně pročítám odpovědi Heleny Ilnerové, bývalé předsedkyně Akademie věd, či politoložky Vladimíry Dvořákové. K oběma dámám se vracím dost často (vždycky, když mne naštvou v Událostech).

jak uspesne nestarnout olga struskova

Struktura knihy je také velmi příjemná a elegantní – každý rozhovor uvádí fotografie. Nepředstavujte si ateliérové portréty, jsou to akční fotografie s duší. Vlastně každá z nich nastoluje atmosféru nadcházejícího rozhovoru, dokresluje zpovídanou dámu v pro ni typické podobě. Všechny snímky, které jsou dílem Jiřího Podrazila, mají v sobě notnou dávku humoru a lehké nadsázky. Po úvodní fotografii pak autorka představí každou respondentku životním mottem a krátkým perexem.

Z mého pohledu knížce můžeme vytknout pouze trochu rozvolněnou sazbu a nečekané bílé stránky (vakáty), které působí, jako kdyby textem profrčela cenzura. Trošku zavádějící mi připadá i obálka knihy, na níž je nahé ženské tělo, pravděpodobně mladšího vydání než je 55+. Ale, kdo ví?

Pohodová kniha rozhovorů se ženami, co mají co říct je zakončena desaterem pro zdravý a spokojený život, které si zaslouží ocitovat:

1/ na rodný list nebo na kalendář se dívat jen v případě největší potřeby nebo nejvyšší nouze
2/ mít ráda sama sebe (případně i s nějakým tím kilem navíc, ale raději bez něj)
3/ usmívat se na sebe do zrcadla a druhým do tváře
4/ na plastiku jít jen v případě, že si ji budu sama přát (a ne proto, že mi někdo řekne, že vypadám jako stoletá ještěrka, anebo že mi na ni sežene sponzora)
5/ na gynekologii nezapomínat – navštívit svého lékaře alespoň jedenkrát za rok (zvlášť když to platí pojišťovna)
6/ posilovat fyzičku, ale až po odborné konzultaci u lékaře (svaly ani prsa už nám stejně neporostou)
7/ dopřát si posezení s kamarádkami (raději ve vegetariánské jídelně než v cukrárně)
8/ nezanedbávat sex, se sváděním to však nepřehánět (mějte na paměti, že většina z nás se už nachází, řečeno slovy odborníka, ve stádiu „sklizeno“)
9/ šatit a líčit se úměrně věku (nehrát si předčasně na zasloužilé vdovy, ani ze sebe nedělat přestárlého diblíka)
10/ do poslední chvíle, co to půjde, žít aktivně (tj. nebýt otrokem rodiny, ale rozšiřovat své obzory a zaměstnávat mysl něčím daleko užitečnějším než jsou pleny vnoučat či nevyžehlené manželovy a zeťákovy košile)

Dámy, budete-li dodržovat toto desatero, věřte, že budete sexy až do hrobu. Já tomu stoprocentně věřím a Olze Struskové za báječný nápad, který dokázala dotáhnout do konce, děkuji.

Jak úspěšně (ne)stárnout aneb Sexy až do hrobu
Autor: Olga Strusková
Fotografie: Jiří Podrazil
Vydáno: 2012
Stran: 494
Vydalo nakladatelství: XYZ
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Albatros media


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s Martinem Dejdarem

martin dejdar 200Herec, moderátor, bavič, dabér, hokejista, … To vše a mnohem víc je Martin Dejdar. V tomto rozhovoru se dozvíte, jaký nový pořad bude na Primě, co pro něj znamenal Comeback a plno zajímavých věcí nejen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tím všechno začíná

Tim vsechno zacina 200Titul Tím všechno začíná se tváří jako obyčejný příběh pro náctileté, ale přesto že je v tomto duchu napsán, dokáže čtenář číst mezi řádky a v příběhu najít větší smysluplnost, než se na prv...


Literatura

Král utopenců – avantgardní prózy pro snící čtenáře

Kral utopencu (2)„I Král měl samozřejmě svůj sen. Když zavřel oči, viděl vlny: jak se valí a jedna se rodí z druhé.“ Král utopenců od tajemného ruského spisovatele Alexeje Cvetkova je k...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Smrt jí sluší: přehlídka hollywoodských hvězd

smrt ji slusiČerná komedie Smrt jí sluší (1992) je přehlídkou tří hvězd tehdejšího filmu. Bruce Willis, Meryl Streep a Goldie Hawn předvádějí excelentní taškařici o tom, jak může honba za krásou a kari...