Budu živ tři sta let … Příběhy pacientů

Budu živ tři sta let … Příběhy pacientů

Tisk

budu ziv trista letÚtlá knížka velmi poutavým způsobem předkládá čtenářům příběhy lidí, kteří prožili a přežili závažné onkologické onemocnění. Příběhy jsou rozmanité, vyprávěné často velmi prostými, syrovými slovy, ale právě proto velmi přitažlivé, dojímavé, vzbuzující emoce čtenářů a jejich empatii, obdiv vůči „všedně nevšedním“ hrdinům těchto příběhů. Název knihy je převzat z dojímavé básně Jiřího Žáčka, našeho předního básníka, který sám přispěl svým příběhem do této knihy. Čtyřverší s názvem „Zimní krajina v okně nemocnice“ se velmi hodí jak k této knize, tak k době Adventu, který v přemýšlivých a citlivých lidech podněcuje usebrání, soucit a empatii: „Pták zavěšený nad krajinou – a dole pod ním sníh a led. – Kdo přežil duel s rakovinou, – bude živ tři sta let.“ Z těch slov až naskočí (velmi příjemná) husí kůže. Protože má většina příběhů velmi závažný obsah, je celý text odlehčen tzv. „oddechovým časem“, ve kterém zpravidla lékař (prof. MUDr. Oskar Andrysek, CSc.) nebo pacient (ing. Michal Vaněček, Ph.D., MBA) vzpomínají humorně na své veselé zážitky s pacienty nebo naopak na prožitou léčbu.

Čtenář dostane rovněž informace o jednotlivých nadacích, sdružujících pacienty, kteří prodělávají či prodělali určitý typ onkologického onemocnění (České ILCO, Mamma HELP, LYMFOM HELP, ONKO Unie) a webové stránky, na kterých lze nalézt více informací. Knihu doplňují ilustrace Ondřeje Zahradníčka, Jaroslava Dodala a ing. Jany Kolářové.

Celou knížku lze v podstatě přečíst jedním dechem, pokud člověk vydrží plnou dávku emocí. Některé příběhy jsou dokonale vypointované, jiné jsou spíše útržkovité, stylově neučesané, ale právě proto autentické. A právě autentičnost je na celé knize nejcennější. Vřele doporučuji k přečtení bez obav z nudy nebo z tragického osudu.

budu-ziv-300-let

Budu živ tři sta let
Autor: kolektiv autorů
Vydáno: 2012
Stran: 88
Vydalo: nadace T-SOFt ETERNITY a nakladatelství MAXDORF

Zdroj foto: Maxdorf


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tři v jednom

200lit22Když jsem uviděla trojromán Eda McBaina v zajímavém přebalu, první, co mne napadlo, bylo, že to bude vhodný vánoční dárek. Ale doporučujte v parném létě vánoční dárek, proto jsem si ho schovala na tuto aktuálnější dobu. Navíc právě na začátek je zařazen...


Literatura

Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

nejdrazsi suvenyr200Petře Š. Jirglové vyšla další kniha, po románu z Anglie tentokrát Nejdražší suvenýr odehrávající se v Mexiku a Praze.

...

Divadlo

Pěna dní - devastující dopad lásky k idolu

Pena dni perexRelativně mladý divadelní počin režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, byl na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové představen již po několikáté od jeho premiéry 12. března 2016. Toto velice nekonvenční a netradiční předsta...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...