Pečeť smrti a Král nezná bratra

Pečeť smrti a Král nezná bratra

Tisk

kral perexPokud má čtenář současně k dispozici historickou knížku s detektivní zápletkou od dvou různých autorů navíc s dějem v Praze, může porovnávat nejen autory, ale také jak se měnilo město. Oba autory není potřeba zvlášť představovat Jan Bauer a Vlastimil Vondruška patří již dlouho mezi oblíbené spisovatele, což dokazuje množství jejich vydaných titulů, které lze počítat již na stovku. U obou si nejvíce oblibu získaly právě tituly historické s detektivní zápletkou.

 

 

V Pečeti smrti se s královským prokurátorem Oldřichem z Chlumu podíváme na Prahu v době vlády krále Přemysla II. Otakara (1261) a se zástupcem královského sudího Jakubem Protivou do doby vlády Václava IV(1363) v Králi, který nezná bratra. Za sto let mezi korunovacemi obou králů se Praha hodně rozrostla zejména zásluhou Václavova otce Karla IV. Přemyslovský rod vystřídali Lucemburkové, ale intriky mezi mocnými nekončily a oba vyšetřovatelé museli i s nimi počítat. Byli sice nejlepšími vyšetřovateli ve své době, ale to je nijak nechránilo před těmi, kdo „ tahali za provázky“, protože i králové byli jimi ovlivňováni.

I děje začínají podobně. Oldřich dostal od samotného krále delikátní pověření zjistit, zda mu nebyl krácen majetek o jednu vesnici a Jakub od královského podkomořího vyšetřit vraždu dvou královských zbrojnošů. Oldřicha nezajímá, že právě v té době došlo k vraždě děkana školy, Jakub se nestará o nezaplacený královský dluh. Ani jeden netuší, že právě to, o co se nezajímají, jim způsobí největší problémy a že to spolu souvisí. Oldřich má oporu ve svém panošovi Otovi a veliteli své družiny Divišovi. Jakub zase spoléhá na františkánského kněze Blasiuse a na svého pacholka Juru. Teprve když jim začíná jít o život, pochopí souvislosti. Oldřich se rozhodne, že lepší pro jeho vyšetřování bude, když bude považován za mrtvého, Jakub lituje, že vzal do své úschovy listiny od vévody Bolka. 

Vavruškův Oldřich jako rytíř se pohybuje v nejvyšší společnosti a na práci s podanými má své pomocníky, Jakub jako jen bývalý rychtář si i tu špinavou práci musí udělat sám. Zajímavé je porovnání nejen velikosti města, ale i jeho čistoty, spíše nečistoty, která se za sto let podstatně zhoršila. 

Dobu krále Přemysla II. Otakara, autor líčí s romantickým nádechem a jen s náznaky života tehdejších obyčejných lidí. Bauer naopak nezastírá a otevřeně představuje jejich nelehký život a všímá si podrobně i těch lidí žijících a živořících na okraji společnosti za vlády Václava IV. 

Obě knížky mají shodné rysy, dobře se čtou a seznamují čtenáře se životem našich prapředků. Přebal knížky Pečeť smrti upoutá na první pohled, že patří do edice Hříšných lidí Království českého, přebal Král nezná bratra je purpurový se zlatým písmem a je to desátý titul ze série o Jakubu Protivovi z Protivce. 

Pečeť smrti 

pecet

Autor: Vlastimil Vondruška 
Žánr: historicko-detektivní 
Nakladatelství: MOBA 
Rok vydání: 2013 
Počet stran: 301
Hodnocení: 100% 

Zdroj fota : MOBA 

Král nezná bratra 

kral

Autor: Jan Bauer 
Žánr: historicko-detektivní
Nakladatelství: MOBA 
Rok vydání: 2013 
Počet stran: 223 
Hodnocení: 100% 

Zdroj foto: MOBA


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na okraji propasti – náš program myslí za vás

na okraji propasti 200Technologický pokrok je úžasná věc. Stroje a programy nám usnadňují a zlehčují život, díky nim máte život pestřejší. Jedním klikem se na internetu dostanete kamkoliv. Kde je ovšem hranice, kdy nám program život ulehčuje a kdy už nám ho řídí? Jak dalece...


Literatura

Když nevíte kudy kam, vydejte se na cestu

Stopem na konec perexNež jsem se pustila do čtení útlé knížečky s názvem Stopem na konec světa, domnívala jsem se, že bude obsahovat povídky s různými zážitky ze stopování. A docela jsem se těšila, protože znám pár lidí, kteří tento způsob cestová...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...