Je libo nějakou povídku?

Je libo nějakou povídku?

Tisk

akord a jiskry 200Výtvarník, dřevař a spisovatel Martin Patřičný vydal sbírku povídek Akord a jiskry, kde některé počiny dělí mezi sebou celé čtvrtstoletí. Některé jsou nové, jiné jsou přepracované, ale všechny stojí za přečtení.

 

 

 

Jak uvádí anotace knihy, tak v příbězích převažují vztahy mezi lidmi, láska, erotika a také humor. Stránky jsou navíc protkány autorovými dřevěnými obrazy. To je jak příjemným ozvláštněním a rozptýlením při čtení, tak ukázkou umu a šikovnosti Martina Patřičného.

Povídek je celkem 16 a nejdelší z nich je hned ta úvodní nazvaná Robiny aneb dědové a dívky. Líbila se mi, jak bilancovala na hraně reálnosti a sci-fi a podobně na mě působila i následující Návrat hrdiny aneb auta v zimě. Moc pěkná byla také povídka Jako v nebi, kterou autor přepracoval a doplnil ji tak výstižnější (a opravdu vydařenou) pointou. A působivé byly i kratší dílka jako Pandořina skříňka nebo Nahá kočka.

„Myslíš hloupá? Špatná? – Ale to není možné! Hudba je přece vždycky dobro! Lidi přece hudbu dělají pro druhé, od srdce k srdci. Sejdou se a zpívají při slavnostech a svátcích, jinou hudbu a jiné písně mají k práci, a ještě jiné zase večer zpívají muži ženám a ženy mužům. Jako já budu dnes večer tobě zpívat… svou píseň.“
Celá se proměnila, když mluvila o „své písni“. Měla jiskrnější oči. Začervenala se. Mírně sklonila hlavu a jako by už z dálky naslouchala tónům.“ (str. 76)

Každá povídka měla zkrátka něco do sebe a často z nich bylo poznat, že je napsal muž. Nebyly nijak hrubé, ale právě naopak z nich přímo čišela úcta k ženám a vše tak působilo až vznešeným dojmem. Stejně bylo patrné, že je Martin Patřičný umělcem a umí pečlivě malovat obrazy. Pokud to nebyla jeho poslední povídková kniha, já po té další ráda sáhnu!

Martin Patřičný (*1955) je výtvarník-dřevař a také spisovatel. Narodil se v Praze, žije a pracuje nedaleko Kralup nad Vltavou. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce, řezbáře a soustružníka dřeva. Prošel několik středních škol a maturoval na gymnáziu. Za totality pracoval v dělnických profesích, např. dřevorubec, skladník, řidič. Od roku 1989 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem a práci na knihách.

Patřičný má za sebou množství výstav v tuzemsku i v zahraničí. Je také autorem mnoha knih – Pracujeme se dřevem (v r. 2017 už 5. vydání), Dřevo krásných stromů (2005), Kus dřeva ze stromu (s Bedřichem Ludvíkem, 2009), povídky Jako v nebi, Všecky krásy dřeva a Patřičná Čítanka (2014), Velká kniha o dřevě (2016 a 2019) a Tajemství dřeva (2018). Více informací o autorovi naleznete na www.patricny.com. 

akord a jiskry

Akord a jiskry
Autor: Martin Patričný
Žánr: povídky
Nakladatelství: Brána (Knižní klub)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 200
Hodnocení: 77 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/516218-akord-a-jiskry-povidky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I když to tak nevypadá, jsem v podstatě velký introvert, říká zpěvák a muzikálový herec Radim Schwab

radim schwab perexMá za sebou slušnou řádku rolí v pražských muzikálech, ale v poslední době i několik koncertů, kde on je hlavní hvězdou. Ohromnou příležitostí předvést své kvality naplno se pro brněnského rodáka a absolventa JAMU Radima Schwaba...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha Bratříček překvapí alternativními konci

bratricek 200Dovolte nám představit vám novou knihu s názvem Bratříček od autora Marka Hnila. Těšte se na umně propracovaný příběh s prvky psychologie s jednou exkluzivitou- existuje ve dvou vizuálně stejných verzích, které se od sebe vzájemně liší pouz...


Literatura

Mého manžela nezastřelil Kajínek

manze200„Pro mě samotnou i pro celou naši rodinu byla Štefanova smrt strašnou tragédií, která dodnes poznamenává naše životy. Byla to skutečně obrovská rána pro všechny v mém nejbližším okolí. Ti, kterých se událost osobně nedotýkala, ji považovali naopak za ob...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Akira Kurosawa a jeho filmy

kurosawa 1Je zajímavé, že z klasiků japonské kinematografie je u nás nejvíce a vlastně jako jediný znám právě Akira Kurosawa. Naproti tomu tvůrci jako Kaneto Šindo, Jasudžiro Ozu nebo Kendži Mizoguči, jakkoli též celosvětově uznávaní, jsou u nás pomíjeni. Na roz...