Veselý i strastný Rok v Bullerbynu

Veselý i strastný Rok v Bullerbynu

Tisk

rok v bullerbynu 200Pokud jste milovníky Astrid Lingrenové, IKEY a švédské kultury obecně, je pro vás přímo povinnosti sáhnout po této knížečce od Gunnara Hermanna s názvem Rok v Bullerbynu.

 

 

Vypravěčem poutavého příběhu plného nástrah byrokracie i kouzelných zážitků je německý novinář Gunnar Hermann, který se s radostí i s rodinou stěhuje do Stockholmu, aby zde žil a vykonával práci korespondenta jeho novin. Je to německý človíček, kterého vždy dokáže něco překvapit, umí se naštvat i být politováníhodný. Čtenář s tím žije jeho švédský příběh a hned po několika málo stranách s tím velmi soucítí a fandí mu.

Gunnar má matku Švédku, a proto se cítí jako Švéd. Obcházení úřadů i jiná nátura jej však sráží k zemi a cítí, že vše není takové, jaké si představoval. Své příhody však líčí citlivě, s nadhledem a především velmi uvěřitelně. Kniha vychází z jeho zkušeností, přiznává, že pouze zdramatizoval chování některých postav.

Autor v sobě nezapře novináře a tak Rok v Bullerbynu není jen dalším laciným příběhem z ciziny, ale obsahuje i spousty reálií a zajímavostí, ať už z tradic, historie nebo života Švédského království. Dozvíte se tak například o vzniku řetězce IKEA, o školkách nebo o principu přidělování bytů „domov pro všechny“.

S masovými kuličkami V IKEA je to stejné jako s hamburgery u McDonalda – po celém světě chutnají stejně. Někde ve Švédsku patrně stojí gigantická továrna na kuličky „köttbullar“, kde mamky v modrožlutých zástěrách rozesílají tuny masových kuliček do všech obchodů IKEA na světě. Ve Švédsku se tahle kulinářská pochoutka prodává trochu jinak. Masové kuličky s brusinkovou marmeládou a brambory se nabízejí jako produkt smålandské kuchyně – v Německu jako švédská národní pokrm. Ve Švédsku IKEA zdůrazňuje, že své kořeny má několik set kilometrů jižně od Stockholmu v kraji bohatém na lesy a jezera.“ (str. 31)

rok v bullerbynu

Rok v Bullerbynu
Autor: Gunnar Herrmann
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: Motto ve spolupráci s Albatros Media a.s.
Překlad: Petr Kyncl
Rok vydání: 2014
Počet stran: 312
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Asfaltoví andělé – když víra zachází až příliš daleko

andele perexSvět se vlivem globalizace (jakoby) zmenšuje, to pociťuje asi každý z nás. Jeden by si mohl myslet, že když lidé žijí v multikulturních prostředích, že začnou být více tolerantní a otevření. Praxe ale tuto domněnku úplně nepotvrzuje. Například n...


Literatura

Co nám Nový zákon nepoví

Mariina zavet 200Klasický biblický příběh o narození Ježíše Krista, jeho životní cestě a zázračných skutcích, které vykonal, nás doprovází od raného dětství. Velký boom způsobil Dan Brown, když ve svých knihách zpochybnil více jak tisíc let vžité dogm...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...