Kuchařka plná vege burgerů, ze které si vybere každý

Kuchařka plná vege burgerů, ze které si vybere každý

Tisk

vege burgery200Kuchařky jsou jedny z nejvíc vyhledávaných druhů knih. Kuchařky určitého dietního stylu jsou čím dál tím více žádanější, protože lidé více a více přemýšlejí nad tím, co jedí. Zaměřují se na složení svého jídla i původ jednotlivých ingrediencí. A mnoho z těchto lidí vyřadilo z etických a ekologických důvodů výrobky masného průmyslu.

 

 

Věřím, že si každý rád občas na talíři zaexperimentuje a proč ne vegetariánským či veganským burgerem. Lukas Volger zkoumal fenomém vege burgerů dlouhá léta a nyní přichází s výběrem nejzajímavějších receptů, které zvládnete bez problému připravit doma. Samozřejmě sem tam se i v českých restauracích můžete dočkat nemasového burgeru, ale většinou to bývá ve specializovaných restauracích.

Autor začíná úplně od píky. Vysvětluje, které ingredience jsou pro vegetariánské burgery zásadní a i to, jak je správně uvařit (luštěniny, různé druhy rýže). Protože je vždy lepší mít doma připravenou surovinu, než kupovat například fazole v plechovce. Samozřejmě, někdy jsou pro rychlou přípravu nezbytné, ale když máte čas, proč si nepřipravit zdravější variantu. Je zde zmíněno i kuchyňské vybavení, které byste měli zvážit pro nejmíň problémovou přípravu. Kromě burgerů samotných zde najdete recepty na domácí bulky, přílohy i omáčky – tedy na všechny nezbytné části výborného pokrmu.

Kuchařka je rozdělena do několika částí – jak bylo zmíněno v předchozím odstavci – recepty na domácí bulky, hranolky a saláty, omáčky a především na různé druhy burgerů dle hlavní ingredience – z luštěnin, obilovin a ořechů; zeleniny; ze seitanu, tempehu a sójového masa. I když název kuchařky říká, že jde o vegetariánské burgery, mnoho z receptů odpovídá veganské stravě a také část z nich jsou přirozeně bezlepkové.

Co se týče používaných surovin, většina je v Česku k dostání v běžných řetězcích. Japonská strouhanka panko, fava fazole nebo melasa z granátového jablka lze koupit ve specializovaných obchodech a na internetu. Snad jediná surovina, která by mohla být problematická je jicama – mexická rostlina připomínající tuřín.

Některé z burgerů jsou spíše sezónní záležitost, ale já bych si určitě počkala na burger z máslové dýně, černých fazolí a kaštanů. Exotiku na stůl a chuťovým buňkám přinesou burgery z mrkve na thajský způsob nebo burgery z čočky na arménský způsob. Já jako milovník netradičních chutí bych k vybranému burgeru přidala mandlovo-jogurtovou omáčku, do které se přidává kardamom, a moje ústa by užasla blahem. A co vy, vyberete si také svého oblíbence z nové kuchařky plné zajímavých kombinací?

 

vege burgery

Název: Vegetariánské burgery na všechny způsoby/ Veggie Burgers Every Which Way: Fresh, Flavorful and Healthy Vegan and Vegetarian Burgers-Plus Toppings, Sides, Buns and More
Autor: Lukas Volger
Přeložila: Kateřina Hromádková
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Knihy Omega
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %
Foto: www.heureka.cz
http://www.knihyomega.cz/eshop-vegetarianske-burgery-na-vsechny-zpusoby.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fleret je lék, říká autor knihy Umělci na šňůře Jakub Malovaný

200rozInspicient Městského divadla Zlín Jakub Malovaný je autorem knihy Fleret - Umělci na šňůře. Podařilo se mu nashromáždit obdivuhodné množství informací o kapele a muzikantech, kteří jí prošli (a není jich málo), které pak šikovně prošpikoval historkami ze z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kolem ČR na handbike s Koly pro Afriku

handbike kola pro afrikuPo měsíčním putování kolem České republiky na ručně poháněném kole dorazil vozíčkář Radomír Krupa  do cíle své více než 2 tisíce kilometrů dlouhé trasy. Celé martýrium podnikal v rámci propagace charitativní ak...


Literatura

Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Nimbus maláPrvní díl trilogie s názvem Smrtka od Neala Shustermana se stal jednou z nejoblíbenějších young adult knih za minulý rok. Dokázal Nimbus doskočit na vysoko nastavenou laťku?

...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Ježíšek letos nepřijde

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáh...