Tajemství snů a jak ho rozluštit

Tajemství snů a jak ho rozluštit

Tisk

Taťána Kročkováá (3)Pokud se zajímáte o sny a rádi byste věděli, co vaše sny znamenají a jak si je vyložit, sáhněte po knize Taťány Kročkové Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v roce 2021 pod nakladatelstvím Albatros Media. Co od této knihy čekat?

Na první pohled vás upoutá hezká obálka, která slibuje příjemné čtení. A kniha ho rozhodně i nabízí. V její zadní části pak najdete i poutavé barevné fotografie, které dokreslují tématické okruhy, o kterých knížka pojednává. Kniha je pojatá jako učebnice, ale žádný suchý a odborný výklad nečekejte. Autorka se snažila popularizovat psychologické metody výkladu snů. A to takovým způsobem, že kniha je velmi čtivá a srozumitelná pro každého, i pro naprostého laika, kterého jen zajímá, co znamená to, co se mu v noci zdálo.

Knížka však není snář a ani se nevěnuje pouze snové symbolice. Autorka naopak před snáři varuje a vysvětluje, jakými způsoby je dnes třeba přistupovat ke snům a jak na ně nahlížet. Nechybí ani ukázky a výklady snů, kterých je v knize opravdu hodně. Dozvíte se i spoustu zajímavého z teorie, třeba o dávných autorech, kteří zveřejnili své snové deníky nebo snové zážitky. Taťána Kročková uvádí jména jako Jack Kerouac, Emanuel Swedenborg nebo Vladimír Sadek. Z psychologie nemohou chybět ani Freud či Jung. 

Autorka píše knihu především z vlastní zkušenosti, prokládá ji svými vlastními snovými i životními zážitky a neubránila se také ezoterickému náhledu či popisu některých charakteristik a pasáží, protože je jí ezoterické myšlení blízké.

Soutěžte s námi o knihu Tajemství snů a jak ho rozluštit! 

Výklad snů v kostce

Knihu ovšem nelze brát pouze z pohledu ezoteriky, protože autorka umí zkušeně propojovat psychologické a vědecké hledisko s jemně ezoterickými náhledy na problematiku výkladu snů. V několika kapitolách shromáždila kompletní přehled o daném tématu a skutečně tak poodkrývá a odhaluje tajemství snů. Je to vlastně takový výklad snů v kostce. Z knihy se můžete dozvědět například něco o věšteckých snech, jak nám sny dokáží předurčit nemoc, co znamenají dopravní prostředky ve snech, proč se nám ve snech zjevují naši blízcí zemřelí a duchové, co je to spánková paralýza, jak se liší REM fáze spánku od NONREM spánkové fáze, co se nejčastěji zdává mužům, ženám a dětem, jak přistupovat k dětským snům, co znamenají zvířata ve snech, proč se nám zdají erotické sny, co jsou to archetypy a co je to lucidní snění. Anebo třeba proč se některým lidem vůbec nezdají sny, jak čelit nočním můrám a jaké sny se začaly lidem zdát v období covidu.

Každá kapitola řeší konkrétní téma a odpovídá na zásadní otázku položenou v nadpisu. Líbí se mi, že v úvodu kapitol pod nadpisem autorka umístila citáty z různých knih, které se týkají tématiky snění. Celkově knihu hodnotím velmi dobře, je to příjemné a zajímavé čtení, které může zaujmout především člověka, který se aspoň trochu zajímá o psychologii, filozofii, ezoteriku a snění.

O autorce Taťáně Kročkové

Autorka připravuje další pokračování knihy, které bude tentokrát zaměřeno výhradně na lucidní sny a astrální cestování. Má svůj blog www.osnech.cz, kde publikuje články o snech, ale také o astrologii, které se aktivně věnuje.

Taťána Kročková se živí jako redaktorka a autorka mnoha článků na téma zdraví, psychologie nebo ezoterika. Příležitostně pořádá besedy a přednášky, rovněž přijímá zájemce o astro-numerologické a karetní výklady. Také se věnuje tvůrčímu psaní beletrie a poezie.

Taťána Kročkováá (1)

Ukázka z knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Známý psychoanalytik Sigmund Freud (1856 - 1939) se domníval, že právě ve snech si lidé dovolí prožít všechno to, nad čím ve skutečnosti mají přísnou vědomou kontrolu. To znamená, že veškeré vytěsněné pudové obsahy sexuálního rázu, závist, incest, perverze a další lahůdky, které se nám příčí a které bychom si vědomě nikdy nepřiznali či je v realitě nikdy nechtěli prožít, se nám mohou objevit ve snech. Stejně tak ale i noční můry, spánková paralýza, setkání s duchy, projekce traumatu a podobně, jsou pro mnohé lidi něčím, co v nich vyvolává strach.
Za poslední rok pandemie koronaviru je skutečně zvýšený nárůst různých snů u mnoha lidí, a nejsou to jen kompenzační sny, kterými si kompenzujeme neutěšenou realitu, jsou to i úzkostné a prognostické neboli věštecké a varovné sny. Jakmile totiž omezíme svůj život v realitě, tím více dáváme prostor snům, bez kterých bychom nemohli existovat. To ony utvářejí naše životy a běh dějin.

(...)

Čím více svým snům věnujeme pozornost, tím více si je uvědomujeme a pamatujeme.

(...)

V těžkých dobách se lidé čím dál tím více obracejí do svého nitra a ke svým snům. Když se stává život v realitě peklem, hledáme útěchu v rodině, opíráme se o své kořeny, o to více potřebujeme berličky k tomu, abychom dokázali této realitě čelit. Rádi se obracíme k duchovnu, ke své náboženské víře, anebo ke svým snům, touhám a přáním. Když nemůžeme ve skutečnosti prožít to, po čem toužíme a naplnit své touhy a sny, nezbývá nám, než zcela přirozeně prožívat jisté kompenzace ve spánku. Vězeň v kobce bude pravděpodobně snít o svobodě, osamělý člověk o lásce, umělec o svém úspěchu a možnosti tvořit velká díla, kterými osloví a potěší druhé, neplodná žena o těhotenství a narození dítěte. Jakmile je nám něco vzato, něco nám chybí a necítíme se šťastní, v krásných snech si můžeme vynahrazovat neutěšenou realitu. Těmto snům říkáme kompenzační.

Název: Tajemství snů a jak ho rozluštit
Autor: Taťána Kročková
Vydalo: Albatros Media
Rok vydání: 2021
Počet stran: 256
Hodnocení: 92 %

obalka

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/77720017/tajemstvi-snu-a-jak-ho-rozlustit/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Procházky, které těší a sbližují malé, velké a jejich psí kamarády

nahaci perexZajímavý projekt I love naked – procházky bezsrstých plemen psů již od roku 2018 vytváří platformu pro milovníky, majitele a obdivovatele těchto zvláštních psů. Pravidelná setkání se konají minimálně čtyřikrát do roka, pokud to situace spojená ...


Literatura

Staňte se odborníky na orchideje

zdrave orchideje 200Knižní klub všem milovníkům kytiček a především orchidejí prostřednictvím edice Esence přinesl knihu Zdravé orchideje s podtitulem Aby dobře rostly a krásně kvetly. Autorkou je Sara Rittershausenová.

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...