Vyplatí se ve světě obchodu tahat za provázky, jako to dělá lord Varys nebo Malíček?

Vyplatí se ve světě obchodu tahat za provázky, jako to dělá lord Varys nebo Malíček?

Tisk

got 200Hra o trůny je obrovským fenoménem posledních let, kdy knižní příběhy dostaly televizní podobu. Dotýká se i těch, kteří seriál nesledují, protože nadšenců je všude okolo spousta. I já jsem nakonec podlehla a konečně rozumím tomu, odkud vane ta všudypřítomná přicházející zima.

 

Nedávno jsme představovali knižní kuchařku, která je inspirovaná popisy v knihách George R. R. Martina, dnes tu pro změnu máme publikaci, která na příkladu postav a vztahů v seriálu popisuje obchodní a pracovní vztahy. Pokud příběh vůbec neznáte, asi se v příkladech poměrně rychle ztratíte a nebudete tomu ani za mák rozumět.
Kniha je rozdělená do třiceti krátkých kapitol, které vystihují určitý rys chování v obchodním a pracovním světě a každá z nich je uvedena konkrétním citátem z Hry o trůny vystihujícím popisovaný jev. Autoři například připomínají, že city do obchodu nepatří (že Jone Sněhu a Ygritte), jak je nutná delegace a dodržení daného slova, nebo jak jít správně na networking.
Petyr Baelish: „Takhle to umím, takový jsem, a jenom když si připustíme, jací jsme, můžeme dostat to, co chceme.“
Bylo by naivní myslet si, že byste se díky této útlé knížky stali obchodními magnáty, ale určitě slouží pro ty, co už jsou v pracovním běhu jako připomenutí důležitých zásad, a pro úplné nováčky jako startovací můstek se zásadními informacemi o tom, na co je třeba si dávat pozor a co mít na paměti. Příklady nejsou ale uvedeny pouze na příběhu událostí ze Hry o trůny, ale i z běžných a současných podniků.
Zaznamenala jsem ale jednu nesrovnalost – Bran se v této knize objevuje jako nejmladší syn Neda Starka – ale jak víme, jeho nejmladším synem je Rickon.
Publikace je napsaná velmi čtivou formou, autoři vše vyjadřují dost jasně a přímočaře bez zbytečné omáčky. Jedná se opět o zajímavý nápad, jak přemýšlet o světově známém příběhu a fanoušci dostanou do sbírky další netradiční upomínku.

got

Recenze na kuchařku inspirovanou seriálem najdete zde: http://kultura21.cz/ostatni/14390-hra-o-truny-kucharka
Hra o trůny ve světě podnikání
Autor: Rebecca Clare a Tim Phillips
Žánr: ekonomická literatura
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 136
Hodnocení: 85 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.knihyomega.cz/eshop-hra-o-truny-ve-svete-podnikani.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Morálne základy ekonómie slobodného trhu

colombato PEREXEnrico Colombatto je profesorom ekonómie na univerzíte v Turíne a na Slovensku sa obyvateľom a návštevníkom v Bratislave predstavil prezentáciou na tému Morálne základy ekonómie slobodnéh...

Z archivu...


Literatura

František Kvíz: Houbařův sen

houbar200Je málo knih, které když si přečtete, dýchnou na vás stylem tak starobylým, že často budete vzpomínat na knihy svého dětství, nejlépe ty, které jste podědili po babičce. Možná je to tím, že František Kvíz zvolil téma magické a pohádkové – převyprávěn...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Hvězdný tým Avengers udělá radost (nejen) filmovým fanouškům

altPatříte-li k filmovým, případně komiksovým fanouškům, určitě víte, že Avengers jsou jedním z nejočekávanějších titulů, které se na nás v letošním roce chystají. A očekávaní nejsou malá. Spíše televizní režisér Joss Whedon tedy pře...