Viktor Preiss jako Sherlock Holmes

Viktor Preiss jako Sherlock Holmes

Tisk
ImageDetektivky Sira Arthura Conana Doylea stále přitahují nejen pozornost čtenářů, ale i producentů audia a filmu. Stále se k tomuto svéráznému detektivovi všichni rádi vrací, přestože jeho namyšlenost nezná mezí a je neskutečně protivný. Tedy alespoň mně se tak jeví. Nesmírně obdivuji doktora Watsona, že to s tím nadutcem vůbec vydrží a ještě je ochoten zapisovat jeho případy.



Ačkoliv mám k hlavnímu hrdinovi výhrady jako k člověku, jeho příběhy čtu ráda. Teď jsem si je užila také ušima. Na pěti CD jsem je poslouchala jako rozhlasové hry a téměř pět hodin jsem se neodtrhla od CD přehrávače. V souboru Radioservisu 5× Sherlock Holmes jsou případy: Ďáblovo kopyto (záhadné ublížení na zdraví bratrům Tregenisovým a dokonaná vražda jejich sestry), Spolek ryšavců (důmyslný pokus o vykradení banky), Pět pomerančových jadérek (příběh, v němž důležitou roli hraje Ku Klux Klan), Druhá skvrna (případ s nejvyšším utajením, ve hře je možnost rozpoutání války Anglie se zámořskou zemí) a Modrá karbunkule (záhadné zmizení vzácného drahokamu nesmírné hodnoty z hotelového pokoje).

Image

Sherlocku Holmesovi propůjčil svůj hlas Viktor Preiss, musím říct, že díky němu je svérázný detektiv přijatelnější, než jak ho znám ze stránek knih. Je ironický, jízlivý, ale přitom nějak snesitelnější a uznalejší. Přítele a věrného zapisovatele objasněných případů v rozhlasové hře hraje Otakar Brousek starší. Jeho Watson je dobrácký, zvídavý i zvědavý. Vedle Viktora Preisse a Otakara Brouska staršího vystupují v jednotlivých dramatizacích Jan Přeučil, Pavel Rímský, Michal Pavlata, Václav Postránecký, Stanislav Zindulka, Otakar Brousek mladší, František Němec, Miroslav Táborský, Václav Vydra, Růžena Merunková, Dana Černá, Martina Hudečková a další. Případy Sherlocka Holmese byly nahrány v Českém rozhlase v letech 2009 až 2010.

Image

Ačkoliv jsem všechny případy znala z knih, musím říct, že rozhlasová adaptace mne velmi mile překvapila a přikovala do křesla. Díky skvělým hereckým výkonům všech herců jsem se odpoutala od své averze vůči hlavní postavě (asi i díky hlasu Viktora Preisse) a vychutnala si propracovanost příběhu, důsledný tah k cíli a jedinečnost vyprávění. Režisérka Hana Kofránková a autor dramatizace Hynek Pekárek zasluhují jedničku podtrženou.

Název: 5× Sherlock Holmes
Autor: Arthur Conan Doyle
Rozhlasová dramatizace: Hynek Pekárek
Režie: Hana Kofránková
Nahrávky Českého rozhlasu z let 2009 až 2010
Vydavatel: Radioservis, a. s., 2012

Zdroj foto: Radioservis a Česká televize



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patron naší literární soutěže „Tak už mě nakousni" Milan Hrabal v rozhovoru o tom, jak začínal s poezií

Milan Hrabal-foto-Jitka N. Srbová - ořezMagazín Kultura 21 vyhlásil letní básnickou soutěž. Nebojte se si zaveršovat a své příspěvky nám ještě stále můžete zasílat na adresu

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Slam poetry aneb „živé básně“

 

altPro mnoho lidí neznámý výraz, přesto si už začíná budovat svoje místo v kulturním programu nejednoho z nás. Strávit večer v tak úzkém kontaktu s účinkujícími na pódiu, se ani třeba při divadle zcela nepodaří. Slam poetry je hra slov, nápadů a nálad ...

Z archivu...


Literatura

Thriller Blackout rozhodně zaujme


blackout 200Tenhle thriller s vůbec ne nepravděpodobným průběhem začíná dramaticky. Nejprve zhasnou světla v Itálii, poté ve Švédsku, Německu, Rakousku, Belgii a Holandsku. Elektrické sítě se zhroutí, elektrické spotřebiče, vlaky metra, výtahy atd. př...

Divadlo

Co se škádlívá, to se rádo mívá
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na ...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...