Josef Melen: „Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely.“

Josef Melen: „Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely.“

Tisk

josef melenUž je to dávno. V osmdesátých letech byl součástí vysmívaného středního proudu a mnozí si ho pamatují jako dětskou hvězdu. Zbavit se této zátěže nebylo jednoduché. Po jaké cestě se Josef Melen vydal po sametové revoluci? Jaký je jeho hudební vkus? Má nějaký muzikantský sen?



Předpokládám, že žít s cejchem bývalé dětské hvězdy, která se v osmdesátých letech uplatnila ve středním proudu, není úplně jednoduché. Vadí vám připomínky minulosti?

Žít s tímto cejchem bylo složité hlavně po revoluci, lidé nechtěli poslouchat českou hudbu a stalo se módní odmítat vše, co tu bylo před rokem 1989. Tím druhým důvodem byla touha mladého muže nebýt stále považován za dětského zpěváka...

Jako kluk jste působil v blízkosti F. R. Čecha, Františka Janečka či Petra Hanniga. Jsou to stále vaši přátelé? Co s odstupem času říkáte jejich tvorbě?

Pro mě to byli muži zvučných jmen, nikoli přátelé, však jsem s nimi spolupracoval ve věku 10 až 16 let... Přátelství tam nehledejte, jen profesionální spolupráci. F.R. Čech je hitmaker každým coulem, jeho texty jdou napříč časem a stále baví nové mladé generace a koneckonců hit „Né, pětku ne“ je toho důkazem. Ostatní dva pány vnímám jako dobré obchodníky.

josef melen

Zajímalo by mě, co jste rád poslouchal ve zmiňovaném období a jak se posléze vyvíjel váš hudební vkus. Můžete prozradit, která světová alba, kapely, zpěváky považujete sám pro sebe za „zásadní“?

V 80. letech jsem začal poslouchat kapely Level 42, Genesis, Saga, nebo Depeche Mode a postupem času jsem hlavně díky své profesi hudebníka poslouchal, už jen ze zajímavosti, téměř vše. To ale neznamená, že všechna alba doposlouchám do konce :-). Mezi mé opravdové hudební lásky dodnes patří Pink Floyd, Depeche Mode, Faithless, J. M. Jarre, Kitaro, nebo také Iron Maiden a Skrillex. Ale to zdaleka není vše.

V 90. letech jste okusil práci moderátora v rádiu. Bylo to zábavné?

Práce v rádiu byla a je úžasná. Okusil jsem od ranního vysílání po noční a každá taková frekvence má své kouzlo. Vzpomínám, jak mi živě do vysílání volala posluchačka krátce po šesté ráno s přáním všeho nejlepšího k svátku. Bylo to jedno z mých prvních vysílání a bylo mi divné, že mi přeje 24. 6., když mám svátek 19.3. - naštěstí jsem zastavil v komentáři sám sebe a jen poděkoval. Tehdy jsem totiž nesměl vysílat pod svým jménem, ale jako moderátor Jan Alan.

Mimochodem – jaká rádia dnes posloucháte?

Většinu času trávím na cestách za volantem, poslouchám hlavně zpravodajství a dopravní informace - jasná volba je pro mě Radiožurnál.

Zkuste představit svou pozdější tvorbu, v níž jste rozvíjel muzikantské nadání. Mám pocit, že v Česku o ní málokdo něco tuší.

Ano, natočil a vydal jsem v zahraničí celou řadu skladeb a písní. Vždy pod jménem J. P. Melen. Většina CD kompilací, na kterých jsem spolupracoval, vyšla v USA, ale nejen tam. Jsou to tituly jako Rammstein - Battery, Rammstein - Pressent Volume 5., Gratefull Dead - The Electronic. V Evropě jsou to pak například Floodland - Decay, nebo singl Feuer Frei skupiny Rammstein, který obsahuje mojí verzi hitu DU HAST...

Které hudební nástroje vlastně ovládáte?

Bicí, klávesové nástroje a také akordeon.

Co vaše zpívání, jste samouk nebo vám pomohl nějaký učitel zpěvu?

Tatínek mě od malička vozil na hodiny akordeonu, klavíru, bicích nástrojů a zpěvu. Ze všech mých učitelů mi pro život nejvíce dali pan učitel na bicí nástroje Karel Kopic a paní profesorka zpěvu Jitka Švábová.

Někde jsem četl, že jste zkoušel štěstí také v muzikálech. Je to pravda?

Muzikály jsem poznal při studiích na konzervatoři a zazpíval si na jevištích od Jesus Christ Superstar, Hair až po Miss Saigon. Muzikálový svět je krásný a možná bych ho dokonce přirovnal ke světu pohádek.

josef melen

Pojďme do žhavé současnosti. Na trhu je album vašich hitů. Jaký ohlas očekáváte?

Já mám hlavně obrovskou radost, že se v této nelehké době podařilo album úspěšně vydat a těší mě reakce fanoušků. Právě četné dopisy a emaily od nich mě přivedly k myšlence vydat album, kde se naposledy vrátím ke své dětské pěvecké kariéře.

Pokud nějaká bývalá fanynka zatouží vidět na pódiu Pepu Melena, co byste jí pro příští týdny a měsíce poradil? Kde vás například může vidět a slyšet?

Akcí je celá řada, pravidelně je prezentuji na svém facebookovém profilu nebo na stránkách www.josefmelen.cz. Tak například - 24.11. jsem moderátorem charitativně sportovní akce v Praze JUDO SHOW CUP, 1.12. moderuji galavečer bojových sportů v Hodoníně NOC BOJOVNÍKŮ, 31.12. chystám velkou Silvestrovskou párty spojenou se křtem mého CD BEST OF v Hotelu MEDLOV na Vysočině.

Máte nějaký muzikantský sen? Pokud ano, myslíte, že je možné si ho splnit v České republice?

Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely. Myslím, že je možné si to splnit :-).

josef melen

DOTAZNÍK K21
Josef Melen, muzikant, zpěvák, moderátor
Narozen: 1973
Vzdělání: Konzervatoř, zpěv
Kořeny/současné bydliště: Vlastislav v Severních Čechách / Teplice

Diskografie:

SINGLY:
2011 - Here is the House
2002 - Rammstein - Feuer Frei!
2001 - Slunce a Měsíc
1991 - Déšť * Sny
1987 - To jsme se nasmáli * Můj Boby
1987 - Dům s pavlačí * V létě
1985 - Je to přichystaný * Dvě, čtyři roční období
1985 - Mach a Šebestová * Bojím se zubaře
1984 - Údolí vran * V zoologické zahradě
1984 - Né, pětku ne * Školo ahoj
1983 – Moucha

KOMPILACE:
2004 - Floodland (AUT) - Decay
2003 - Grateful Dead (USA) - Electronic
2003 - Rammstein (USA) - Presents vol. 5
2002 - Rammstein (USA) - Battery
2001 - Tlustá Berta - Dieta
2001 - Bumble bee
1989 - Kroky - Piknik
1988 - Kroky - Po cestách růžových
1987 - Kroky - Je to senzace

ALBA:
2012 - Josef Melen BEST OF
1997 - JPM - Král
1986 - Maškarní bál
1985 - Josef Melen a Spolužáci

Kapely, v nichž působil: Rytmus, Gradace, Orchestr ČT, Kroky Fr. Janečka, Maximum Petra Hanniga, Ring, Cath, Moneytoo, JM Band, Obyčejný věci
Oblíbený zpěvák: Phil Collins
Oblíbený film: Baraka
Oblíbená kniha: Palečkův úsměv a pláč
Oblíbený člověk: Můj děda

Foto: archiv Josefa Melena


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Koncerty v Brně, Praze a Mnichově Hradišti chystám sám a vymazluji k obrazu svému.“

tomas vanek200Zpěvák a herec Tomáš Vaněk se v prosinci vypraví se svými vánočními koncerty do tří měst a my jsme jej u této příležitosti vyzpovídali a zjistili, na co se jejich návštěvníci mohou těšit.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...


Literatura

Gay Hendricks: Rok vědomého života

vek vedomeho zivota200A to je důvod těšit se na prvního ledna!!! S knihou, kterou vlastně tento kultovní autor, psycholog, odborník v oblasti mezilidských vztahů, napsal na přání jedné své čtenářky a která je sepsána jako den po dni jdoucí učebnic...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí - a co si o nich přečteme

vano 200Také letos spatříme na obrazovce všechny možné pohádky (včetně několika premiérových), aniž diváci již rozlišují, zda vznikly v televizi nebo se původně promítaly v kinech. Jenže: každý rok se opakují stále tytéž tituly. Mají společný jediný rys - té...