Jezero místo povrchového dolu - utopie se stává skutečností

Jezero místo povrchového dolu - utopie se stává skutečností

Tisk

jezero Milada 200Měsíční krajina severních Čech se pomalu začíná měnit. Před padesáti lety si málokdo dokázal představit, že v blízkosti města Ústí nad Labem vznikne centrum vodních sportů a rekreace. Ale stalo se skutečností, a i když se říká „že, první vlaštovka jaro nedělá“ přece jen první jezero, které vzniklo po povrchovém dolu, dává naději, že nebude poslední.


 Jezero dostalo jméno po jedné dřívější uhelné šachtě Milada. Se svou rozlohou 253 ha, je o něco menší než Máchovo jezero, ale je 2x hlubší ( 24,7 metrů ). Veřejnosti bylo zpřístupněno 30.5.2015 a je tedy „v záběhu“. Kolem již vede cyklostezka i naučná stezka mapující historií těžby. Křišťálová voda láká ke koupání, je možnost i stanování na vyhrazených místech. Žádné větší turistické zázemí ale nečekejte, protože není vyjasněno KDY a na KOHO pozemky stát převede a také finanční možnosti eventuelního nového majitele.  To ale kachny ani labutě vůbec nezajímá, už jsou tam doma.

jezero Milada1


Původně se měla důlní činnost ještě rozšířit a zaniknout v roce 2016, a to mu mělo padnout za oběť v roce 1997 i město Chabařovice, které jsou trvale osídleny již od  11 století a městem už od roku 1520. V roce 1991 vládním nařízením byl povrchový důl uzavřen po velkých protestech obyvatel a poslední uhlí bylo odvezeno v roce 1997. Chabařovice (demolice proběhla pouze v části) tak nenásledovaly osud obce Tuchomyšl z 12 století, která byla likvidována v roce 1977, kdy o domov přišlo cca 900 obyvatel, 184 domů a veškerá občanská vybavenost, nádražím počínaje, školou, poštou, kinem konče.

jezero Milada2

Obec Vyklice  (z roku 1239) doplatila na uhlí v roce 1982 a nejmenší Lochočice  (z 11 stol) byly zbořeny v roce 1977.  V roce 1988 byly zbytečně zbourány i Hrbovice z 11 století. Místo těch všech obcí se dnes rozprostírá jezero, zmizela minulost několika obcí od tehdejší stavební uzávěry v roce 1972 i mnoho cenných památek našich předků. Ani provedená rekultivace nebyla jednoduchá, trvalo 9 let, než bylo jezero napuštěno do dnešní výše.   

jezero Milada4


Celá desetiletí žila republika z nerostných surovin ze severních Čech, teď nastává doba, aby alespoň částečně společnost splácela dluh této krajině alespoň při její obnově.

jezero Milada3


Foto: Karel Punčochář


http://www.360travel.cz/usti-nad-labem-jezero-milada


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Viki: Bigbít to nikdy nebyl

viki perexS nevšední hudební autorkou a interpretkou Viki jsem se seznámila přímo prozaicky na křtu mé knihy. Odborníci o ní hovoří v superlativech a říkají, že patří k jedněm z největších talentů na naší muzikantské scéně. A j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Město Sušice přivítá 2.ročník alternativního Festivalu Inspirace

susice festival200Mezi širokou a bohatou nabídkou hudební produkce v letních měsících v Sušici a okolí by neměl zapadnout festival, který svou náplní zcela vybočuje z běžné mainstreamové zábavy.

...

Literatura

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

100 perlicek 200V nakladatelství Universum vyšla kniha 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny, která je dílem Červené propisky.

...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Letošní FEBIOFEST skončil

febiofest logo perex
FEBIOFEST, rozsáhlá mezinárodní přehlídka filmů, doplněná posléze i soutěžní sekcí, se nejprve konal v Praze (již v roce 1993); později se rozšířil do dalších měst. Zve nejen na stovky filmů, uváděných v řadě tematických ...