Kulturně naservírovaná dýně Hokaido

Kulturně naservírovaná dýně Hokaido

Tisk

hokaido200Kulturní může být i stolování. Přinášíme vám proto jeden zimní recept, který nejenže dobře chutná, ale i vypadá. Připravila jej výživová poradkyně Charlotte Vrindavani Kostelková.

 

 

„K obědu je výtečná pečená dýně Hokaido (zbavená vláken a semínek, vydlabaná a s předem seříznutým vrškem, aby tvořil jakousi odnímatelnou pokličku) plněná směsí vařených jahel s cibulkou podušenou na trošce oleje, nakrájenou vydlabanou částí dýně, cuketou, pórkem a červenou a žlutou paprikou. Vše promíchané a dochucené himalájskou solí, čerstvě mletým černým pepřem, mletým kmínem a čerstvým koriandrem. Dýni naplníme směsí, přiklopíme dýňovou "pokličkou", můžeme trošku zakrýt alobalem a dáme péct do rozhřáté trouby na cca 45 minut při teplotě 180 stupňů. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a zásadotvorné a dýně je zase bohatá betakaroten a další vitamíny a minerální látky,“ uvedla. Dobrou chuť. Recepty Charlotte Vrindavani Kostelkové můžete najít na www.zdravagurmanka.cz.

Foto: archiv Charlotte Vrindavani Kostelkové

hokaido


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jenny Jeshko: „V mých modelech se mísí jak barokní zdobnost a luxus, tak i punkový, temnější a rockovější podtón“

jenny jeshko 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. Další z nich je Je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hana Hindráková pomáhá Africe po svém

hindrakova sperky 200Názor spisovatelky, cestovatelky a bývalé dobrovolnice Hany Hindrákové na rozvojovou pomoc se utvářel dlouho. Kdysi začínala jako nadšený dobrovolník, který chtěl spasit alespoň celou Keňu. Nyní se však přiklání spíše na stran...


Literatura

Kniha o silných ženách, co se nedaly

ženy co se nedaly úvodníŽeny, co se nedaly od Ivany Peroutkové přinášejí pětadvacet portrétů výjimečných dam, které ovlivňovaly českou společnost. Všechny nepostrádaly odvahu, a především silnou vůli jít si za svým cílem.

...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Horyzonty, festival dobrodružných filmov

200filmFestival dobrodružných filmov sa konal od 14. do 16. novembra v priestoroch Kultúrneho a Metodického centra v Trenčíne. Bohatý program pre návštevníkov pripravili manželia Dutkoví, ktorí ho organizovali spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kr...