Křest II. básnické sbírky Šacho-tvorní vraníci Jitky Osičky

Křest II. básnické sbírky Šacho-tvorní vraníci Jitky Osičky

Tisk

Osicka perexV pondělí 21. ledna 2019 jsme se zúčastnili křtu v pražském Divadla na prádle. Křtila se již II. básnická sbírka herečky a básnířky Jitky Osičky s názvem Šacho-tvorní vraníci, kterou vydalo nakladatelství MaHa.

V knize je skoro šedesát básní, které spojuje téma šachové hry. Figurky a šachové partie metaforicky poukazují na odkrývání nových vrstev uvědomění v pojetí života a vzájemnou interakci s přírodou.

Osicka 1

„Příroda hravostí přímo oplývá. Listy tančící ve větru, příboj mořských vln a princip hry mají společný ukazatel – magnetismus,“ říká Jitka Osička, která považuje psaní za dar shůry. Celou sbírku básní doplnil ilustracemi malíř Jaroslav Klát.

Osicka 2
Roli kmotrů přijali zpěvačka Eliška Bröcklová, která zazpívala autorskou píseň Horizontálně-vertikální, ředitel SOŠ multimediální a propagační tvorby Jiří Smejkal a překladatel a divadelní režisér Jaromír Janeček. Úryvek básní se sbírky nám skvěle odrecitoval herec Jan Szymik. Celý večer moderoval člen skupiny John Wolfhooker Filip Vlček.

Osicka 3

Křest doplnil hrou na saxofon legendární hudební skladatel a dirigent Felix Slováček. K poslechu nám poté zahrála kapela ArnoSto Snoo . Rozhovor s Jitkou Osičkou ZDE.

Osicka 4

Foto: Roman Šebek
www.baseprodukce.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Písecký víkend módy a designu 2023 láká na módní přehlídku udržitelné módy a design market

pisek200Módní přehlídka udržitelných módních značek jaká nemá v jižních Čechách obdoby a design market s volným vstupem v Palackého sadech, to jsou hlavní lákadla Píseckého víkendu módy a designu, který pořádá Agentura Verona ve spolupráci s Centrem kultury měst...


Literatura

Deník smutku od Rolanda Barthese je miniaturní dílko s hlubokým obsahem pro ty, kdo se nebojí temnějších pocitů

Deník smutku BarthesP

Deník smutku začal psát jazykovědec a lingvista den po smrti své matky v říjnu 1977. Svou délkou se jedná o jakési aforismy k různým podobám truchlení nad smrtí blízké osoby. Barthes je velmi intimní a záro...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Zašlá sláva biografů a filmového pásu

biog200Zdalipak tušíte, že kinům se říkávalo biografy, že sídlila jak v neútulných prostorách, kde mnohdy nahradila dřívější zábavní podnikání, tak v přepychových sálech postavených již s vědomím, že se v nich budou promítat filmy. Zdalipak tušíte, že dříve se ...