Španělsky mluvené filmy opět v ČR

Španělsky mluvené filmy opět v ČR

Tisk

La pelicula perexJako každoročně i letos se dočkáme přehlídky LA PELÍCULA. Nabídne nejen španělské, ale obecněji španělsky mluvené filmy, protože některé zařazené snímky pocházejí i z (jiho)amerického kontinentu, jmenovitě z Peru.  Promítání se uskuteční ve dnech 19. až 26. února 2019 a pokochat se tituly hranými dokumentárními i animovanými, které jsou u nás zpravidla nedostupné a v řadě případů dokonce zcela neznámé, mohou diváci ve čtyřech tuzemských městech, kromě Prahy se jedná o Brno, Hradec Králové a Ostravu.  

 


Nutno ocenit, že pořadatelé zajistili i díla, která zvítězila v nedávném klání o nejlepší španělské filmy. Tam předávaná cena získala pojmenování podle slavného španělského malíře Goyi a uděluje se v přibližně v týchž kategoriích jako Český lev. Jako nejlepší film (loňského) roku byla označena komedie Šampioni o sportovním družstvu poskládaném z mentálně postižených sportovců. Jsou považování za outsidery, ale samozřejmě překvapí. Ve Španělsku prý dosáhla mimořádné obliby, naskýtá se ovšem otázka, zda stejně úspěšně osloví i tuzemské publikum, které ji může vnímat jako málo zábavnou, ba přímo „divnou“. Ostatně podobně vystavěná francouzská sportovní komedie Utop se, nebo plavrovněž proběhla zdejšími kiny bez větší pozornosti.

la pelicula sampioni


Větší šance na příznivé přijetí má kriminální drama Království, které cen Goya získalo nejvíc  - a kriminální dramata, často spojená s politickým zákulisím nebo tíživou frankistickou minulostí, umí španělští tvůrci dobře natočit. V Království se řeší korupce zasahující do nejvyšších mocenských struktur, navíc se zapojením tisku. Mezinárodně přivítaným snímkem je mexická Roma, původně určená pro internetovou platformu Netflix, ale okrajově uvolněná též do kin. Už získala význačná ocenění a očekává se, že uspěje i při udělování Oscarů. Škoda jen, že k českému diváku doposud nepronikl loňský goyovský hit Knihkupectví.


Letošní ročník přehlídky si rovněž zvolil významnou filmařskou osobnost, které je zasvěcena rozsáhlá retrospektiva, a sice Pilar Miróová (1940-1997). Byla to režisérka, která se rázně prosadila i ve světě mužů, dokázala natáčet i filmy mimořádně drsné. Ustavičně se vracela k bolestným okamžikům národních dějin, zkoumala jednání a chování lidí ve vyhrocených situacích. Po několik let zastávala i důležité funkce, třeba řídila filmový ústav (pozdější El Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales) či státní televizi (Televisión Española) - jakkoli její působení provázely mnohé konflikty, protože vnucovala zásadní proměny činnosti.

La Pelicula pilar miro


Z naší distribuce ji příliš neznáme: do tuzemských kin pronikl jediný titul, a sice psychologické drama o těžce nemocné umělkyni Gary Coopere, jenž jsi na nebesích, které zprostředkuje i tato přehlídka. Na televizních obrazovkách jsme se s jejím jménem mohli setkat u dobrodružného historického seriálu Curro Jiménez, kde režírovala několik epizod. Z celkových čtyř desítek, které mezi léty 1976-1979 vznikly, se u nás uvádělo jen třináct částí: nejprve šest (od dubna 1981) a poté ještě sedm. Později ještě následoval přepis Goethovy předlohy Werther.

La pelicula plakat


La Película uvádí celkem šest jejích filmů. Jsou žánrově různorodé, často konfrontační vůči tíživé minulosti (Beltenbros, Tvé jméno mi zamořilo sny), dokonce mezi nimi nalezneme i nepříliš zdařilou kostýmní komedii podle klasické divadelní předlohy (Zahradníkův pes). Škoda jen, že chybí její asi nejpůsobivější, vskutku otřásající výpověď, a sice Zločin v Cuence, drastický obraz policejní zvůle, kdy podezřelí vesničané byli brutálním mučením přinuceni, aby se přiznali k vraždě, kterou nejenže nespáchali, ale která se vůbec nestala. Údajná oběť byla po letech spatřena v nedaleké vesnici živa a zdráva. Vůbec přitom nevadí, že příběh se odehrává před první světovou válkou, natolik v něm pulsuje nadčasový akcent…

 

Zdroj foto: www.lapelicula.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Doležalová s úsměvem: „Někdy dělám Sašu, někdy ne...“

marie dolezalova 200Mladou herečku Marii Doležalovou hodně proslavila role Saši v sitcomu televize Nova Comeback. Jak na něj vzpomíná? Kromě televizních rolí a moderování hraje také v divadle a skupině Olat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha „Dívka, žena, jiné“ jako britská výpověď o zkušenostech s rasismem

Žena, dívka a jinéRůznorodé příběhy (nejenom) o černošských ženách, nicméně (především) o nich. O skutečných (i méně důležitých) problémech nejen rasismu, ale i feminismu a patriarchátu. Kniha je také určitou mezigenerační výpovědí britsk...


Literatura

Češi 1942 aneb jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha

Cesi 1942 200V jednom z dalších pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Markem Rubcem věnují dalšímu klíčovému okamžiku našich moderní...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Film Ghoul

ghoul 200Film Ghoul je temný thriller inspirovaný skutečnými událostmi, který má 26. Února celosvětovou premiéru v České republice.

...