Začtěte se do rozhovorů nejen o životě a spokojenosti

Začtěte se do rozhovorů nejen o životě a spokojenosti

Tisk

hausbot200V nakladatelství Universum vyšla kniha Hausbot s podtitulem Rozhovory o životě a spokojenosti. Jedná se o výběr z talkshow televizní stanice Prima ZOOM Hausbot Petra Horkého a z jeho youtubového kanálu.

 

 

Když člověk nestíhá sledovat (nebo poslouchat) všechny podcasty či talk show, může to poté dohnat knihami jako je takto a dialogy si užít prostřednictvím řádků. Petra Horkého sice nesleduji, ale vím, že toho má za sebou hodně a když jsem viděla, že jedním z jeho partnerů je například můj oblíbený spisovatel Robert Fulghum, Radůza nebo Jane Goodallová, dlouho jsem neváhala.

Čtení mě velmi rychle chytlo. Moc se mi líbilo, jak Petr Horký rozhovory vede, jak se umí ptát, nechává své hosty mluvit, i se jim zároveň nebojí prezentovat jeho názory. Psaná forma tentokrát ničemu neuškodila a výsledek stojí za to. Někdy jsem četla rychleji, jindy pomaleji, protože jsem na sebe text nechávala působit a zamýšlela se nad mnoha silnými myšlenkami.

Jednotlivé rozhovory nejsou příliš dlouhé, ale jsou aktuální a dokážou nastínit témata, kterými se lidé věnují, nebo která jsou důležitá. Velmi zajímavý je výběr osobností. Ukazuje se, že mnohdy ani nemusí být nejslavnější a nejznámější, aby mohly něco předat. V tomto ohledu mě zaujal například rozhovor s lovcem z kmene Waorani nebo s ředitelem Institutu štěstí a dánským spisovatelem Meikem Wikingem a líbila se mi také slova kouče Steva Jobse Johna Mattoneho.

Hausbot – Rozhovory o životě a spokojenosti je podle mě dobrá kniha, ke které je možné se vracet, protože vás v každém okamžiku života může oslovit něco jiného.

Petr Horký je svou základní profesí filmař dokumentarista. Za sebou má už šedesát dokumentárních filmů ze sedmdesáti zemí světa. Natáčel s velkým bílým žralokem a s tygřími žraloky bez jakékoli bariéry i na vybuchující sopce Merapi; u Malediv objevoval vraky starých lodí. P. Horký je ovšem i spisovatel - autor a spoluautor šesti knih a dvojnásobný držitel literární Ceny Egona Erwina Kische.

hausbot

Hausbot – Rozhovory o životě a spokojenosti
Autor: Petr Horký
Žánr: rozhovory
Nakladatelství: Universum (Euromedia Group)
Rok vydání: 2024
Počet stran: 248
Hodnocení: 89 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/546474-hausbot-rozhovory-o-zivote-a-spokojenosti.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Pobořilová: „Zaskáčete si v těsné blízkosti interpretů v jedoucím trolejbuse! To přece chcete někdy vyprávět svým dětem!“

Poborilova 200Ve středu 15. dubna proběhne 6. ročník netradičního hudebního festivalu Busfest, který se odehrává na palubě jedoucích zlínských trolejbusů. Centrum veškerého dění bude klasicky situováno na točně u Sportovní haly, kde odpoledne vypukne boha...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

TEDxZlín se povedl na jedničku s hvězdičkou

tedx 200Spojilo se šest lidí, aby ve Zlíně vytvořili konferenci TEDxZlín, jejíž hlavní krédem je podporovat „myšlenky, které stojí za to šířit“. Jde o licenci, kterou uděluje americká nezisková organizace TED. Vyjednat, aby se taková akce mohla 17. října v Baťo...


Literatura

Tajemné a temné Hadí listiny

listiny perexKnihu s atraktivním a tajuplným názvem Hadí listiny napsala mladá autorka (1986) z umělecké rodiny. S výběrem tématu pro svůj debut vůbec netroškařila – pustila se do odhalování středověkých alchymistických technik a magického jazyka.

...

Divadlo

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšn...

Film

Zlodějka knih, The Book Thief, by Brian Percival s oslnivou Sophie Nélisse v hlavní roli

zlodejka perexOslnivá Sophie Nélisse v hlavní roli Liesel Memingerové, dívky, která neměla to štěstí, aby prožila plnohodnotné dětství. Tehdy její rodině udělala čáru přes rozpočet druhá světová válka a holocaust. Při pohledu na úvod filmu si člověk chtě n...