Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

Tisk

pisarik 200Výstava na Generálním konzulátu ČR / Casa Ceca Milano ve spolupráci s Chlowski Brot & Spiele chce představit jednoho z nejoriginálnějších a nejliberálnějších českých umělců Petra Písaříka, a navázat tak na stopu, kterou v Miláně zanechali další čeští umělci, zejména Bořek Šípek.

 

Petr Písařík je nespoutaný živel, jehož tvorba sahá od sklářské tvorby přes malbu až po sochařství a konceptuální umění. Lze ho bezesporu považovat za jednoho z nejoriginálnějších umělců na současné středoevropské výtvarné scéně, a to nejen pro jeho osobitou techniku, ale zejména pro jeho důraz na roli smyslového vnímání, v němž umělecké dílo stále zůstává nositelem krásy.

Výběr z jeho tvorby, která sahá až do 80. let 20. století, bude na výstavě zastoupen 40 exponáty z let 2000-2024 včetně světové premiéry jeho Žluté série.

Petr Písařík (1968) je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, kde studoval v ateliérech Stanislava Kolíbala, Milana Knížáka a Aleše Veselého. Mezinárodně respektovaný umělec pracuje s postmoderní myšlenkou proměnlivosti. Jejím prostřednictvím představuje svá eklektická díla s unikátními technikami využívajícími zdánlivě neslučitelné materiály a formy. Kombinuje nekonvenční malbu, reliéf, broušení, objekt, sochu a fotografii s přesahem do jedinečných monumentálních instalací a prostorových proměn. Blízká budoucnost jeho tvorby je spojena s experimentálním využitím skla.

Pisarik 1

Umělcův proměnlivý, třpytivý lyrický styl vychází z inspirace designem a módou. Procesu tvorby jsou přímo podřízeny materiály, které Písařík při malbě používá - mezi jeho díly najdeme například malbu sklem nebo mákem. Umělce fascinují textury, které tyto nemalířské materiály vytvářejí. Písaříkův všestranný talent se projevuje jak v malbě, tak v sochařství; každý nový obraz ho nutí tyto kategorie nově definovat. Písaříkův progresivní přístup k formám a námětům střídá krása a lyrický výraz. Písařík je fenomén, který jako by si s sebou nesl zběsilá a nikdy nekončící "devadesátá léta". Přesto nechybí ani v jedné významné sbírce současného umění, a to právem.

Během posledních třiceti let představil svá díla v Paříži (Musée d'Art Moderne de Paris 1992), Londýně (South Bank Centre, 1994), Cáchách (Suermondt-Ludwig Museum, 1994 a 1996), Hamburku (Deichtorhallen, 1998), Záhřebu, Bruselu, Vídni, Bratislavě a čínském Chang-čou, a mezi jeho nejvýznamnější výstavy v České republice patří Tondeo Materiam (GASK, Kutná Hora 2021), Star Dust (Vila Pellé, Praha 2020), Space maker (Galerie Rudolfinum, Praha 2018) a Discobolos (Galerie Miroslava Kubíka, Litomyšl 2015) & National Gallery Of Contemporary Arts Prague. K posledním dvěma vyšly stejnojmenné autorské publikace. Jeho dílo je zastoupeno v mnoha veřejných sbírkách. Jeho záběr přesahuje pomyslné zdi galerie. Lze se s ním setkat i na neobvyklých místech, na sochařských a sklářských sympoziích či v rámci charitativních projektů.

Petr Pisarik mid res

O výstavě:

Paintings. Objects. Spaces.
40 uměleckých děl od soukromých i firemních sběratelů / světová premiéra žluté série
Otevřeno od 10. do 14. dubna
Denně od 10:00 do 17:00 hod.

Casa Ceca / Consolato Generale della Repubblica Ceca
Via Giovanni Battista Morgagni, 20
20129 Milano


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moje profesní dráha? To je velice pestrý způsob života se všemi pro a proti, říká Tomáš Netopil

tomas netopil 200Šest hudebních večerů slibuje letošní ročník hudebního festivalu Hudba v zahradách a zámku Kroměříž 2015. Zahajovacím koncertem bude 21. června uvedení slavné kantáty Carla Orffa Carmina Burana v provedení Filharmonie Bohuslava Martin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Elaine Lóre: Vždycky mi říkali, že jsem jiná

Elaine Lore perexElaine Lóre je plzeňská malířka posouvající hranice moderního abstraktního umění. Na sociálních sítích má dva a půl tisíce příznivců Někdo by si mohl myslet, že Elaine Lóre je pseudonym, ale nikoliv, je to její civilní jméno. Narod...


Literatura

Zábavná poučná kniha pro děti? Bojovníci od Jany Sedláčkové!

bojovnici200V listopadu nám nakladatelství B4U Publishing ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros poskytlo výborný tip na vánoční dárek! Nádherně ilustrovanou knihu Bojovníci od Jany Sedláčkové. Pokud hledáte pro děti poučné čtení s úžasnými obrázky, u kt...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Vesmírná filmová poezie

gravity plakat 200Mexickému režisérovi Alfonsu Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) se ve filmové branži podařilo vše, na co sáhl. Ani jeho nejnovější film Gravitace není výjimkou. Filmovým...