Skvělá učitelka Samin Nosratová
Kultura21.cz

Skvělá učitelka Samin Nosratová

sul tuk200Vaření by mělo přinášet každému radost z dobře vykonané práce, nemělo by být pouhou povinností a mělo by vést ke kýženému výsledku. Podle Samin Nosratové všichni dokážeme skvěle vařit ze všeho, co doma najdou. Musíme jen uvolnit vlastní fantazii a naučit se dobře ovládat čtyři základní prvky: sůl, tuk, ocet a žár. Kdo se to správně naučí, je vítěz.

 

Rady do kuchyně

Kdo rád jí, snaží se přijít na kloub přípravě pokrmů, které mu chutnají. Potřebuje vědět, co se kombinuje s čím, aby výsledek byl jedinečný. Samozřejmě je jednodušší si nechat navařit a být obyčejným jedlíkem. Jenže to není ono. Jak se stát správnou kuchařkou či kuchařem? Na to má návod právě autorka velké návodné publikace. Pokud se do ní začteme, brzy pochopíme kuchařské náležitosti a časem s jistotou nachystáme na talíře i to, co jsme baštili v restauraci či u známých. Ovšem na začátku musí být kousek teorie a znalost kuchařských základů.

Sůl, tuk, ocet žár aneb Jak dobře vařit je skvělým návodem, kterak se stát slušnou hospodyňkou, dobrým kuchtíkem. Zároveň je jedinečnou knihou, která se čte doslova jako román. Zkušenosti Samin Nosratové a její příjemný přístup k práci nedělá ze čtenáře pouhého žáka. Autorka v něm vidí partnera, parťáka, kterému objasní, jak dobře postupovat při přípravě chutné krmě. Najednou vidíme, že to není vůbec nic těžkého. Pěkně, krok za krokem, se dostaneme od potravin k plnému talíři.

Čtyři prvky

Co je velmi důležité, jsou kapitoly, které se věnují jednotlivým prvkům, které autorka považuje za základ celého vaření. Tady se dozvíme, kterak správně solit, jakou zvolit sůl, k čemu je který tuk vhodný, proč je nutná kyselost a co dokáže patřičný žár. Tyto zásady je třeba dobře pročíst, pochopit, nastudovat a vzít si za vlastní. Při následném procvičování u plotny už jde všechno samo. Brzy zjistíme, že i knedlíky s vajíčkem se mohou stát neopakovatelným pokrmem a ozdobou našeho jídelníčku.

Všechny kroky, které autorka popisuje, jsou doplněny názornými a přehlednými ilustracemi Wendy MacNaughtonové. Vše je na nich rozepsáno a rozkresleno do detailů. Po pečlivé teoretické přípravě se v druhé části kuchařky dostaneme k jednotlivým receptům. Nakonec nám autorka poradí, jak správně vytvořit menu k důležitým událostem.

sul tuk

Název: Sůl, tuk, ocet, žár aneb Jak dobře vařit
Autor: Samin Nosratová
Ilustrace: Wendy MacNaughtonové
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2020
Počet stran: 480
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.leda.cz


 

Pro dobrou náladu...

Přihlášení



Soutěže

Bílá voda si zaslouží být knihou roku

Na jaře vyšla v nakladatelství HOST dlouho očekávaná kniha Kateřiny Tučkové s názvem Bílá Voda, která rozhodně stojí za to!
HOST

Pohádky z Kouzelného palouku si děti přečtou i samy

V nakladatelství Fragment vyšel unikátní Čtenářský systém, který má za cíl usnadnit orientaci v knižní nabídce pro začínající čtenáře. Soustředili se nejen na prvňáčky a druháčky, ale i na předškoláky a spolupracovali se zkušenou pedagožkou Kamilou Balharovou.
Fragment (Albatros Media)

Videorecenze knih

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Hledat

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou knihu má nejraději a co pro své čtenáře chystá do budoucna?
Sledovat články Ondřeje Neffa můžete zde.

Čtěte také...

Odhalte Sílu přírodní fermentace

sila prirodni fermentace 200V nakladatelství Grada vyšlo nové vázané vydání oblíbené knihy zaměřené na kvašené potraviny. Jmenuje se Síla přírodní fermentace a jejím autorem je Sandor Ellix Katz.

...

Literatura

Busny jsou ZPĚT!

Busny Zpet 200Čas od vydání Busny TAM rychle utekl a už je tady její pokračování s názvem Busny ZPĚT s podtitulem Vracíme se z Afriky.

 

...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...