S bylinkami životem

S bylinkami životem

Tisk

105 bylinek a koreni 200Snad každý někdy užil při potížích či pro osvěžení pokrmu nějakou bylinku. Někteří se pustili i do jejich sběru, sušili, případně je macerovali. A chystali posléze zaručené masti, nápoje nebo zábaly pro uchování svého zdraví. Dnes, když slovo imunita stojí v každém článku o našem zdraví na prvním místě, jsou bylinky na místě nejvyšším.

 Vlastní lékárna je vlastní lékárna

Pravdou je, že si můžeme potřebná rostlinná léčiva zakoupit v osvědčených obchodech či lékárnách. Není však nad vlastní přínos. Proto je nutné se obeznámit se stavem bylin na českých lukách. Mnoho rostlinek známe, slyšeli jsme o nich ve škole, mnohé načetli na internetu, ale tu a tam můžeme znejistět, zda sbíráme správné býlí. Rovněž je potřeba vědět, co, kdy a kde sbírat, která část rostliny je pravá pro naše potřeby a která nám naopak může ublížit. Proto je vhodné si ujasnit termíny a fakta, aby se člověk z přemíry péče o své zdraví nedopustil závažné chyby.

Příručka akorát do ruky

Renáta Šťastná shrnula do svého „průvodce“ 105 bylinek a koření řadu známých květinek, na něž můžeme u nás narazit. Některé si lze i vypěstovat doma na záhonku či v truhlíku za oknem. Ostatně, je nás víc „babek kořenářek“, co máme vlastní kouzelnou zahrádku. Autorka přehledně, pěkně podle abecedy, seřadila nejznámější býlí a rozepsala se o jejich vlastnostech, jak je pěstovat, kdy sklízet a kterak s nimi naložit, co využít, nač si dávat pozor. Jako velký bonus jejího přehledu hodnotím uvedení i jiných názvů, protože člověk dokáže zařadit rostlinu správně a nehádá se zbytečně, že mařinka vonná není svízel vonný či božské koření. Je rovněž potřeba to vědět.

U jednotlivých hesel je třeba pochválit zařazení piktogramů, dobře koncipovanou barevnou grafiku, která vše přehledně ozřejmí a posunuje informace od nejdůležitějších k těm méně důležitým, ale potřebným.

Na druhou stranu mi chybí ilustrace ke každému heslu. Není snadné si vybavit, jak přesně rostlinka vypadá. Nezbývá než se podívat na internet, aby nemohlo dojít k omylu. Tady dokonale pomáhají i uvedené jiné názvy. Škoda.

105 bylinek renata a bylinky

Vlastní zkušenost

Ještě jedna věc se povedla. Autorka osvěžila text v pěti případech o vlastní zkušenost s užitím byliny. Dobrý nápad a inspirativní. Možná by si takové osvěžení zasloužilo víc rostlinek. Zkušenosti se totiž cení nejvíc. Tak to bylo, tak to je, a tak to bude. Navíc by se tím rozšířil text v místech, kde se nedostává slov a stránky působí prázdně. Nicméně kvalitě přehledné příručky bylinek to až tolik neubírá.

105 bylinek a koreni

Název: 105 bylinek a koření
Autor: Renáta Šťastná
Ilustrace: Lucie Vávrová
Žánr: příručka
Nakladatelství: Fortuna Libri Publishing
Rok vydání: 2022
Počet stran: 200
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: nakladatelství a FB Renáty Šťastné

Odkaz na web: www.fortunalibri.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Eutanázie - má každý právo na život?

eutanazieVzít či nevzít někomu život? Nová knížka z nakladatelství Alpress řeší opravdu složité téma, jakým eutanázie bezesporu je. Napsal ji belgický lékař Yves de Locht, který eutanázii legálně provádí už spoustu let. Sesbíral skutečné a dojemné příběhy lidí, k...


Literatura

Šetři se, Einsteine!

Setri se Einsteine 200Kniha amerického žurnalisty Joshui Foera Šetři se, Einsteine! má podtitul Jak si zapamatovat úplně cokoli a redaktory webu Amazon.com byla zařazena mezi nejlepších 20 knih roku 2011. Jedná se i...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Jeníček a Mařenka jsou postrachem všech čarodějnic

jenicek a marenka 200Žili byli dva malí sourozenci Jeníček a Mařenka, které jejich otec odvedl v noci do hlubokého černého lesa a zanechal je tam napospas divoké přírodě. Po krátkém bloudění ve vysokém porostu našli bratr se sestro...