Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura

Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura

Tisk

big zmenene-stavy-mysl-drogy-a-kultura-kjU-501788Nakladatelství Dokořán vydalo další malou knížku do kapsy v edici Pergamen. Tentokrát na velmi zajímavé téma – změněné stavy vědomí. Autorem je Ben Sessa, který se zaměřuje na výzkum terapeutického využití psychedelických látek. Co všechno tedy v knížce najdete?

 

Knížečka stručně nastiňuje možnosti, jak se dostat do rauše. Zkrátka a dobře do změněného stavu vědomí. Ale pozor! Tyto stavy nenavozují pouze drogy, které bychom mohli považovat za návykové a nebezpečné. Mohou to být i látky, které běžně známe v naší každodennosti. Látky, které s oblibou konzumujeme. Například ty, jež jsou obsaženy v kakau a čokoládě, anebo docela obyčejný cukr. Pak jsou to i některé hormony. Pojďme se ale podívat, na jaké otázky nám kniha dokáže odpovědět. Tak třeba:

Co se s vámi děje při pití kávy? Působí čokoláda opravdu jako afrodiziakum? Jak fungují takové drogy jako alkohol a cannabis? Hrála psychedelie roli v evoluci člověka? Co znamenají naše sny? Co se s námi děje v hypnotickém stavu? Jak změní naše vnímání afrodiziaka? Jak působí na člověka antidepresiva? Jak funguje lidský mozek? V čem spočívá práce šamana? Co se stane, když přestaneme jíst? Co je to kvantové vědomí? Jaké látky patří přírodní psychedelika? V této fascinující knížce se přední psychofarmakolog Ben Sessa zabývá drogami, jejichž složení i účinky popisuje, drogami zákonnými i nezákonnými, přírodními i syntetickými, od nikotinu k endorfinům, od cukru k antidepresivům, které dennodenně užívají lidé po celém světě, aby si změnili stav vědomí.

O autorovi:

Ben Sessa je jedním z nejvýznamnějších výzkumníků zaměřujících se na terapeutické využití psychedelických látek, jako jsou léčebné konopí, MDMA či psilocybin. Pracuje jako psychiatr v oblasti závislostí a traumatologické psychiatrie a je autorem knih The Psychedelic Renaissance či To Fathom Hell or Soar Angelic. Žije v Bristolu.

Hodnocení knihy:

Knížečka je sice velmi stručná, přesto velmi přehledně poskytuje základní informace, které vás mohou zaujmout. Jediné, co mi vadilo, byla příliš malá písmenka. No jo, ale jak jinak by se to tam všechno vešlo! Příjemné jsou obrázky a dovysvětlující informace nebo chemické vzorečky. Doporučuji!

big zmenene-stavy-mysl-drogy-a-kultura-kjU-501788

Název: Změněné stavy: Mysl, drogy a kultura
Autor: Ben Sessa
Překlad: Jiří Pilucha
Nakladatelství: Dokořán
Edice: Pergamen
Počet stran: 58
Hodnocení: 90 %

https://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=1300


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Recepty bez cukru? Žádný problém

365 receptu200Cukr je označován jako bílý zabiják a není tak divu, že se stále více lidí snaží jej omezit, nebo přímo vyřadit ze svého jídelníčku. Pomoci s tím může kniha 365 receptů bez cukru, která vyšla v nakladatelství Esence.


Literatura

Když polský novinář vyvrací kult České republiky

Zemsky raj 200V nakladatelství CPress přeložili knihu Zemský ráj jen na pohled od polského novináře a spisovatele Michala Zabłockiho. Ta v Polsku vyvolala spoustu protichůdných reakcí a nyní nám nastavuje zrcadlo.

...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Moderní romance Minulé životy dojme české diváky už v červenci

Minule zivoty200Debutující americká režisérka korejského původu Celine Song ohromila se svým debutem Minulé životy diváky na festivalech Sundance i Berlinale. Její citlivá moderní romance se teď díky distribuční společnosti Aerofilms podívá i do českých ...