Víme, jak na diabetes druhého typu!

Víme, jak na diabetes druhého typu!

Tisk

cirkakod-200Po úvodní zásadní knize „Cirkadiánní kód“, ukazující, že vše v našem těle se řídí „vnitřními hodinami“ a že je namístě žít v souladu s nimi, přichází Satchin Panda s konkrétní aplikací své teorie na zvládání a léčbu diabetu v titulu „Cirkadiánní kód proti cukrovce“.

Podstatným Pandovým zjištěním je konstatování, že narušení základních cirkadiánních rytmů může vyvolat cukrovku. Dokazuje to svými výzkumy. Odsud vychází k návrhu řešení tohoto problému. Tam, kde za prediabetes a diabetes mohou nezdravé životní návyky (tj. jde o diabetes druhého typu), pak tyto návyky stačí změnit a hyperglykemie (coby určující příznak prediabetu a diabetu) zmizí.

Jak tedy žít v souladu s našimi cirkadiánními rytmy? Toto hledisko lze uplatnit na tři hlavní okruhy našich životních činností: jídlo, fyzickou aktivitu a spánek. Tyto tři oblasti lze podle jejich rozložení v čase, a tedy v souladu s cirkadiánními rytmy optimalizovat.

Dvanáctitýdenní program pro sladěni s cirkadiánními rytmy 

Satchin Panda tuto optimalizaci navrhuje. Jednak radí, kdy jíst (dospívá k tzv. přerušovanému půstu a pravidelnému časovému oknu, do něhož bychom se se svým stravováním měli během dne vtěsnat), co jíst (se soupisem konkrétních potravin) a co nejíst (opět soupis, tentokrát toho, co ke konzumaci nedoporučuje), a také co jíst ráno, k obědu a k večeři. Dále radí, jak cvičit (ráno, odpoledne, po večeři). Doporučuje i pravidelný spánek v souladu s tím, jak jsme naprogramováni na denní světlo a noční tmu.

Aby čtenáře motivoval k boji s prediabetem a diabetem, na závěr sestavil dvanáctitýdenní program, v němž podrobně popisuje, co podnikat, abychom své činnosti sladili se svými cirkadiánními rytmy a tak udržovali glykemii v přijatelných mezích.

Tato Pandova kniha se začleňuje do širšího kontextu publikací, které stopují souvislosti civilizačních chorob s moderním životním stylem a vzhledem k těmto souvislostem se snaží životní návyky měnit a vylepšovat.

cirkakod

Cirkadiánní kód proti cukrovce
Autor: Satchin Panda
Původní název: The Circadian Diabetes Code (2021)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 300

Hodnocení: 100 %

www.melvil.cz/kniha-cirkadianni-kod-proti-cukrovce/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dospělé děti emočně nezralých rodičů

Emoční nezralostKniha Dospělé děti emočně nezralých rodičů s podtitulem Zbavte se viny, která není vaše, přibližuje zásadní psychologické téma: emočně nezralé rodičovství a jeho následky pro dítě. Nakladatelství Portál opět vydalo zajímavou psychologickou publikaci, tentokrát o...


Literatura

Ona neměla nic. Oni mají všechno. Hra začíná

Hra o dedictvi perexAvery Grambsová chce jen jediné. Přežít střední školu, získat stipendium a vypadnout. Její plány ale naruší smrt miliardáře Tobiase Hawthorna, který celý svůj majetek odkáže právě Avery. Avery o něm ale až dosud ani neslyšela...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Filmová propaganda v sovětském Rusku a nacistickém Německu

pro200Richard Taylor se v záslužné knize Filmová propaganda zaměřil na prvoplánová propagandistická díla, která vychvalovala přednosti nejproslulejších totalitních režimů světových dějin, bolševického a nacistického, usilujících o vytvoření ideálního "nového člov...