Malá půvabná kniha plná důležitých otázek o životě

Malá půvabná kniha plná důležitých otázek o životě

Tisk

LesCtyriOtazky200Nakladatelství Kazda se aktuálně zaměřilo na knihy, které vám mohou změnit život. Po Kavárně na konci světa se jedná o titul Les, čtyři otázky, život a já od Tessy Randau.

 

 

 

V prvé řadě musím pochválit formát, obálku a celkovou výstavbu a sazbu knihy. Tím, že je taková maličká působí roztomile a na obálce se krásně vyjímá zlatá barva. Tu doplňují barevné větve s lístky a vše má světlý, přírodní podklad. Vevnitř na stránkách se pak nacházejí drobné barevné ilustrace od Ruth Botzenhardtové. K takovému titulu se to vše skvěle hodí a opravdu se to povedlo.

Kniha je psána v ich formě a čtenář se tak seznamuje s hrdinkou v okamžiku, kdy se cítí unavená a vyhořelá. Ačkoliv má práci i rodinu, necítí se úplně dobře a nedokáže přijít na to, proč tomu tak je.

Odpovědi získává až na základě rozhovoru s jednou starou dámou, kterou potkává v při jejich procházkách po okolí. Působí jako přelud, dokáže naslouchat a také přesně odhadnout, co potřebuje slyšet. Jednotlivé otázky sděluje postupně a nechává ženu, aby nad nimi přemýšlela, a především je aplikovala ve svém vlastním životě.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Seznamte se s knížečkou o jednom setkání, které všechno změnilo

Les, čtyři otázky, život a já má jen necelých 130 stránek, navíc jsou jednotlivé kapitoly krátké a dobře se to tak čte. Navíc se zde střídají kapitoly, kde se vyskytuje stará dáma a kde ubíhá hrdinčin život. Osobně mi toto střídání moc vyhovovalo a byla jsem moc zvědavá, co dalšího rozhovory zase přinesou a jak to vše dopadne.

Podtitulem knihy je O jednom setkání, které všechno změnilo a také na jejím přebalu je zvýrazněno, že „tato kniha vám může změnit život“. Pro mě se opět jednalo jen o čtivý a zajímavý příběh navíc v pěkné podobě. Přesto věřím, že mnohým toto dílo sedne a třeba je otázky přimějí něco změnit nebo přehodnotit. Jednoduchý jazyk, čtivá forma a nízký počet stran k tomu přímo vybízejí a jsou podle mě i důvodem uváděné oblíbenosti knihy.

Tessa Randau (* 1976) pracovala jako novinářka, naposledy ve vedoucí pozici ženského časopisu. V roce 2016 odešla na volnou nohu a začala se věnovat poradenství pro lidi trpící stresem a vyhořením. V roce 2020 vydala svou první knihu Les, čtyři otázky, život a já, která se půl roku držela v první dvacítce německých bestsellerů. Podobně úspěšná byla i její druhá kniha. Od roku 2020 se profesionálně věnuje psaní. Žije s rodinou v německém Porýní.

LesCtyriOtazky obalka

Les, čtyři otázky, život a já
O jednom setkání, které všechno změnilo
Autor: Tessa Randau
Překlad: Martin Richter
Žánr: rozvoj osobnosti
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 128
Hodnocení: 82 %

https://www.knihykazda.cz/les-ctyri-otazky-zivot-a-ja/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přemýšlíte nad půstem? Pak si nenechte ujít tuto knihu

pust200Půst – restart těla i mysli od Hellmuta Lütznera je nejúspěšnějším průvodcem půstem a práva vyšel v nakladatelství KAZDA.

 

...

Literatura

Čertice Dorka děti potěší i pouč

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Ace Ventura je dětinský parchant s morálními principy

ace ventura plakat200Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) je druhým pokračováním detektivního žánru, který může fungovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Schopnost dedukce nemají jenom namyšlení obtloustlí páni, ale i normální ...