Upečte si doma nějaký úžasný chleba

Upečte si doma nějaký úžasný chleba

Tisk

100 uzasnych chlebu200V nakladatelství Esence vyšla kniha 100 úžasných chlebů od světoznámého pekaře Paula Hollywooda.

 

 

 

Kniha začíná předmluvou, kapitolou o historii chleba, informacemi o vybavení, technice a tipech. V nich se dozvíte například to, že máte knihu použít jen jako základ, který budete dále rozvíjet. Následují recepty rozdělené na základní chleby a pečivo, francouzské chleby, italské chleby, tradiční chleby, bylinkové a semínkové chleby, ovocné a ořechové chleby a sladké dobroty. Na konci knihy se nachází rejstřík.

Několik chlebů už jsem doma upekla, ale byla jsem moc zvědavá na inspiraci a také návody od pekaře. Jen jsem měla obavy, o jaké chleby půjde, když se jedná o Angličana. Uklidnila jsem se hned u úvodních receptů, kde byly veškeré známé suroviny a také jednoduché popisy. Ani nebylo potřeba nějakého speciálního vybavení. Byla jsem mile překvapená také tím, že se v knize neplýtvá místem a na jedné stránce se nachází i více receptů a mé nadšení pokračovalo při jejich samotném čtení.

Vůbec jsem od této knihy nečekala, že mě zaujme tolik receptů a že budu přidávat tolik záložek a budu je chtít hned zkoušet. Začalo to irským sodovým chlebem, který jsem podle jiného receptu ráda připravovala díky tomu, že nemusí kynout a má dobrou chuť. Tento má v sobě kromě podmáslí také máslo, dobře držel tvar, a hlavně byl opravdu výborný.

Jako milovnici piva mě nadchl pivní chléb nebo ten s Guinessem a melasou, ale vyzkoušet se chystám i briošku plněnou sýrem brie, bramborový chléb s koprem, indický naan nebo parathu, kyperský vesnický chléb nebo třeba květináčový chléb s paprikami a cibulí. Ten vypadá na obrázku opravdu skvěle a příprava v květináči zní netradičně a lákavě!

Ze sladkých pokrmů se mi líbily čajové bochánky scones, pain au cocholat (o těchto čokoládových chlebíčcích autor knihy říká, že pokud si chcete vybrat z knihy jen jeden recept, má to být tenhle), chléb s hroznovým vínem a rozinkami nebo chléb s čokoládou a višněmi. A bylo by toho opravdu mnohem více!

Pokud rádi pečete, tak byste si 100 úžasných chlebů rozhodně neměli nechat ujít! Já knihu nebudu ani schovávat do knihovny, ale nechám si ji na poličce v kuchyni! A pokud uvidím, že vyšla další autorova kniha, rozhodně po ní sáhnu!

Paul John Hollywood je slavný anglický kuchař, který je známý také z televize. Působil jako porotce v soutěži The Great British Bake Off (u nás Peče celá země) a také ve vlastních pořadech (Pies and Puds, Bread, Paul Hollywood City Bakes, Paul Hollywood eats Japan). Svou kariéru začal v pekárně svého otce jako teenager a jak uvádí Wikipedie, tak poté sloužil jako hlavní pekař v řadě britských a mezinárodních hotelů. Kniha 100 Great Breads se stala bestsellerem a k dalším jeho titulům patří: How to bake, Pies and Puds, Paul Hollywood´s British Baking, The Weekend Baker nebo A Baker´s Life.

100 uzasnych chlebu

100 úžasných chlebů
Autor: Paul Hollywood
Překlad: Miroslava Lánská
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 144
Hodnocení: 91 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/605101-x100-uzasnych-chlebu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přestaň být hodným klukem!

prestanbythodnymklukem perexBýt hodným klukem se v životě nevyplácí! Pokud vás už nyní napadají srdceryvné příběhy, pak se možná budeme pohybovat někde, kde budete notně překvapeni. Být hodným klukem se nevyplácí, protože to nedělá dobře ani mu...


Literatura

Černá díra vás chytí a nepustí

cerna dira 200V nakladatelství Metafora před pár dny vyšel druhý díl ze série Freya a Huldar od oblíbené islandské autorky Yrsy Sigurdardóttir, tentokrát s názvem Černá díra.

 

...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...