Bulharsko, Srbsko, Černá Hora, Bosna a Hercegovina offroadem, pěšky, na kajaku i na lyžích

Bulharsko, Srbsko, Černá Hora, Bosna a Hercegovina offroadem, pěšky, na kajaku i na lyžích

Tisk

Balkan 200Dobrá zpráva! Balkán stále zůstává rájem dobrodruhů i svobodného cestování!

 

 

 

Desítky cest a stovky prožitých dobrodružství. Putování pěšky i veteránem VW BUS T3. Hory, jeskyně, divoká voda, skialpy, setkávání s místní pohostinností, vodácké zážitky v mořském kajaku i při prvosjezdech řek, speleologické expedice a objevování nových jeskyní – to vše v poutavých cestopisných povídkách.

Knihu doplňují geografické a historické informace o známých i neznámých atraktivních místech, která se jistě stanou inspirací každému svobodnému cestovateli.

V knize najdete i orientační mapky a QR kódy s GPS souřadnicemi, které snadno načtetedo svých mobilních aplikací.

Součástí knihy jsou 3D fotografie, které vás dokonale pohltí. Neznamená to ale, že v pohodlí domova uvidíte všechno. Uprostřed lůna Evropy vás čekají rajské zahrady. Stačí jen vyrazit na cestu!

Marek Audy (*1969) je dobrodruh a romantik. Těžko ho potkáte na turistickém chodníku. Pokud ale zabloudíte z cesty do neschůdných zarostlých strání nebo vás rozvodněná řeka spláchne do divoké soutěsky, můžete jej zahlédnout, jak šťárá pod skalním převisem a hledá nějakou díru. Stál u několika významných speleologických objevů. K těm nejvýznamnějším patří největší pískovcové jeskyně světa na venezuelských stolových horách, o kterých napsal několik knih. Cenou Egona Ervína Kische byla oceněna kniha Brány do Ztraceného světa (Jota, 2008). Do balkánských zemí začal jezdit již v dětství. Touha poznat poslední zbytky čisté jihoevropské přírody přerostla v lásku až posedlost, která provází příběhy na stránkách této knihy.

Z rozhovorů s Markem Audym:

  • Objevit novou jeskyni? To je jako vstoupit na novou planetu. Český rozhlas, 31. ledna 2019
  • Jeskyně jsou stále jako neprobádaný vesmír. iDnes, 11. dubna 2021
  • Dobré ráno na téma Do hlubin. Česká televize, 18. ledna 2019

Srdečně vás zveme na brněnský křest knihy 16. června 2022 v Café Práh.

Balkan

Marek Audy : Balkán – ráj svobodného cestování
Vychází 18. května 2022
Pevná vazba bez přebalu / 178 stran / celobarevná publikace

Vychází také jako e-kniha.

Více informací:

Databáze knih: https://www.databazeknih.cz/knihy/balkan-raj-svobodneho-cestovani-495298
Ukázka z knihy: https://issuu.com/nakladatelstvijota/docs/balkan_raj_svobodneho_cestovani
https://www.jota.cz/balkan-raj-svobodneho-cestovani


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když se v jedné knize sejde mladý Stalin s Anne Frankovou

ostny200Jiří Padevět je v českém povědomí znám především jako autor průvodců po událostech druhé světové války na našem území - Krvavé finále či průvodce po operaci Antropoid. Tentokrát přichází s knihou plnou mini příběhů, které se mohly stát a které byly so...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...