Když se v jedné knize sejde mladý Stalin s Anne Frankovou

Když se v jedné knize sejde mladý Stalin s Anne Frankovou

Tisk

ostny200Jiří Padevět je v českém povědomí znám především jako autor průvodců po událostech druhé světové války na našem území - Krvavé finále či průvodce po operaci Antropoid. Tentokrát přichází s knihou plnou mini příběhů, které se mohly stát a které byly součástí velkých událostí minulého století.

 

 

Příběhy jsou datované od roku 1904 do roku 2000 a jsou chronologicky řazené. Prostřednictvím mini povídek procestujeme naši zemi křížem krážem. Průvodci jsou obyčejní lidé, ale i notoricky známé osobnosti. Za hranicemi našeho území se můžeme ocitnout třeba v úzkém amsterdamském domku rodiny Frankových:

„Vrátila kartáčky zpátky do sklenice a dala je hezky k sobě. Jsou přece z jedné rodiny. Tátův kartáček položila tak, aby mohl líbat mámin kartáček. Chrápání ustalo. Zhasla, pohladila mosaz kliky a po paměti došla k posteli. Těm kartáčkům to udělá zítra zase tak. Ať mají radost. A zapíše si to do deníku.“

V knize ovšem nenajdete pouze milé příběhy. Autor se nevyhýbá realistickým vyobrazením zvířecího chování vojáků, komunistickým vyšetřovatelů, konfidentů.
Krátké útvary jsou doplněny o dobové články z novin – obvykle něco velmi banálního – sběr surovin, taneční zábavy, odhalování soch, plnění budovatelských úkolů.

Některé příběhy jsou jasnou předzvěstí známé historické událostí, některé možná o trochu méně. V každém případě vás kniha donutí dostudovat některé okamžiky z historie. Jak sám autor říká – historie se nejlépe vypráví a pamatuje prostřednictvím příběhů a nabízí své pojetí.

„Michael začal kuckat, a tak raději vyšel z domu. Posadil se na schod a díval se na slunce klesající k obzoru. Fredy Hirsch vyšel za ním, posadil se vedle něj a díval se stejným směrem. Trochu tam překážel ten ostnatý drát. Řezal slunce na plátky.“


ostny


Název: Ostny a oprátky
Autor: Jiří Padevět
Žánr: beletrie/povídky
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 136
Hodnocení: 85 %                                      
Zdroj foto: www.hostbrno.cz
nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/ostny-a-opratky-1437


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustr...


Literatura

100 tipů pro plánování péče v domovech pro seniory

100 tipu pro seniory perexAč je tahle knížka tenká, nemohla jsem se jejím obsahem vůbec prokousat. Jako dočasná pečovatelka v terénní pečovatelské službě moc dobře vím, že každá informace má svoji cenu. A i když se tady píše o plánování péče v...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...