Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci obměkčí každé srdce

Tisk

solfanci 200Na knihu Solfánci a Sluneční královna jsem narazila na Facebooku ve skupině zaměřené na marketing a jsem ráda, že se ke mně takovou náhodou tento skvost dostal.

 

 

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme.

O čem je příběh?

Hlavními hrdiny jsou malá stvoření, kterým patří celý vesmír a jejich úkolem je střežit jeho harmonii. Jedná se o notičky se jmény Do, Re, Mi… Každý z nich je jedinečný, společně rádi hrají vesmírný fotbal a ve funguje až do okamžiku, kdy uzavřou svá srdce. Tím poruší křehkou rovnováhu a vydají vesmír napospas nebezpečí zániku.

Solfánci a Sluneční královna se tak musí vydat na planetu Zemi za jeho záchranou. Tam je ale rovnováha už také narušena a v rostlinném světě zuří boj o vodu, půdu a sluneční energii. Dokážou nakonec Solfánci překonat svá zavřená srdce a zachránit nejen planetu Zemi, ale celý vesmír? Odolají nástrahám králů rostlinných říší? A najde Sluneční královna odpověď na svoji otázku?

Nádhera pro oko i duši

Už samotný příběh je takový milý a snad i pro děti snadno uchopitelný. Nenásilnou a někdy až vtipnou formou ukazuje špatné vlastnosti a přináší tak o dost více než jen obyčejnou pohádku s dobrým koncem.

„Tady je asi už načase vysvětlit, kdo byli tento podivný pan Ažpak se záhadnou paní V. Mluvou. U Solfánků to totiž chodilo tak, že každý měl svého pana Ažapaka a paní V. Mluvu. Jejich úkolem bylo chránit Solfánky před unáhlenými rozhodnutími. Paní V. Mluva s sebou pro tyto případy nosila v batohu bohatou zásobu pomocníků jako třeba Pondělí, Nový rok, Narozeniny nebo velmi oblíbené Zítra.“ (str. 24)

Kniha je jedinečná také ilustracemi. Ty jsou malovány vodovými barvami, ale jsou plné detailů a pracují také s černými konturami. Hlavním motivem je zřejmě po vzoru indiga modrá barva a její odstíny, což skvěle koresponduje s vesmírným prostředím. Obrázky jsou plné barev, a přesto dokáží nechat prostor pro čtenářovu fantazii. Já se hned při prvním listování knihou zamilovala do kouzelného Tapíra a dovedla bych si jej představit jako hračku pro nejmenší nebo například jako brož. Těm nejmenším udělají zaručeně radost přílohy v podobě pexesa, vystřihovánky a plakátu.

solfanci1

Solfánci a Sluneční královna nabízí tedy opravdu pěkný příběh a dohromady tvoří moc krásnou knihu, která si nezaslouží být přehlížena. Ocenila jsem také hravost samotného textu a celkové vynaložené úsilí, kdy jsou například všechny texty bez problémů čitelné i přes bohaté ilustrace, což se dnes bohužel není samozřejmostí.

Kdo za tím stojí?

Martina Mia Svobodová je máma a zajímá ji, jaké příběhy dětem vyprávíme. My jako společnost, svými vlastními příklady i skrze mýty a příběhy, které žijí v prostoru kolem nás. A jak se potom z toho hnětou životy. S mužem objela Afriku v landroveru jménem Anička, což jim trvalo rok a změnilo životy. Viděli toho dost a taky to, že cesta k lepšímu světu vede dušemi dětí, jak říkala Maria Montessori... Její vlastní indigový příběh na to navázal v roce 2009, kdy se jim narodil syn a po něm za dva roky dcera. A pak se děti začaly opravdově probouzet do světa, se všemi otázkami a dokořán otevřenýma očima, jak k tomu patří. Hodně si povídaly, sdílely příběhy, zamilovávaly se do života i společných knih. Najednou jí ale poselství mnoha z nich, viděna náhle dětskýma očima, přestávala dávat smysl nebo byla přímo proti jejímu přesvědčení. Věří ve spolupráci, sílu a jedinečnost každého z nás, v dobro všehomíra a tak vznikly Indigové pohádky.

solfanci

Solfánci a Sluneční královna
Autor: Martina Mia Svobodová, ilustrace: Bumkinova
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Indigo Artists United
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 94 %

https://www.semtamindigo.cz/indigo/solfanci-a-slunecni-kralovna/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Byerley Turk: napínavý příběh koně

plnokrevnik perexVšichni, kdo se zajímají o koňské dostihy a chov koní plemene anglický plnokrevník, znají pojem „věčné trio“. Jedná se o tři hřebce, kteří jsou zakladateli tohoto nejrychlejšího koňského plemene. Jedním z těch tří, jejichž krev koluje i v...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...