Báby - tak trochu jiné divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

Tisk

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Charms proti nepřízni totalitního režimu své země, a ta se mu také odvděčila.

 


Dramatizace textů Charmse se ujala Dora Viceniková (umělecký šéf divadla) velmi dobře. Charmesovy texty jsou totiž dost zvláštní a ne vždy lehce uchopitelné. Dlouhou dobu čekaly na své čtenáře pod pokličkou ruského nesvobodného režimu. Proti němu byla také tvorba zaměřená a po „zásluze“ byl pak autor odměněn pobytem v psychiatrické léčebně.

Na jevišti na diváky čekala trochu atypická scéna (můžete vidět na obrázku). Před představením jsem si myslela, že zadní panel, který představoval různé místnosti v bytě, bude jen určitou kulisou a ne plnohodnotným prvkem představení. Nicméně byl využit naplno a vytvářel tak opravdu zajímavý obraz v obraze.

baby1
Pokud bychom tedy chtěli mluvit o příběhu, bude to opravdu těžké. V této hře jde spíše o jednotlivé obrazy, rychle se střídající scény, někdy repetice určitého motivu. Všechno je však opředeno černým humorem a absurdními situacemi, kterým nezbývá se než smát. Nahlas, se slzami v očích, bláznivě. Nejvíce asi ve chvíli, kdy se oba mužští představitelé  hádali a jejich pře byla vystavěna jako operní duet. U mužské části bych ještě ráda vyzdvihla znamenitou pohybovou práci.

Do úvodu programu inscenátoři vybrali poznámku Charmse z roku 1937: „Pane Bože, mám k tobě již jen jedinou prosbu: Znič mne, už mne rozdrť úplně a napořád, uvrhni mne do pekla, nenechávej mne na půli cesty, ale vezmi mi naději a co nejdříve mne znič na věky věků.“ Sami si tedy dokážete představit, na jakých životních situacích autor stavěl své příběhy. Přesto svou absurditou vytvářejí komické situace.

Skvělá práce s texty i režií, navíc s výbornými výkony všech herců, dramatická hra světel. Za zmínku určitě stojí i menší role dětské představitelky (jak já říkám „miniaturní báby“) Rebeky Němcové, která svou roztomilostí vnášela do hry další rozměry. Diváci se bavili, pro Charmse našli pochopení a tak nezbývá než toto dílo zahrát dalším (náročným) divákům.

baby 2

Báby (Daniil Charms)
Uvádí: Divadlo na zábradlí
Dramaturgie a dramatizace: Dora Viceníková
Režie: Anna Petrželková
Scéna a kostýmy: Eva Jiřikovská
Hrají: Natália Drabiščáková, Magdaléna Sidonová, Dita Kaplanová, Anežka Kubátová, Petr Jeništa, Miloslav König, Rebeka Němcová
Premiéra: 13. 12. 2014
Hodnocení: 80 %
Foto: Divadlo Na zábradlí

( 2 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...


Literatura

Kruh se vždycky uzavře

may200Peter May, Skot žijící a pracující ve Francii, je českým čtenářům už velmi dobře znám. Velkého (a zaslouženého) úspěchu se dočkala jeho trilogie z Vnějších Hebrid s názvem Skála – Muž z ostrova Lewis – Šachové figurky. Jako nadšenou čtenářku Mayových románů ...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...