Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Tisk

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představili známý slovenský herec Milan Kňažko (Pierre) a členka činohry Národního divadla Brno Eva Novotná (Julliet). 

 

Když si zkušený lev salónů přivede do svého luxusního bytu atraktivní dámu, kterou potkal v baru, je jasné, že to bude hodně zajímavý večer. Oba herci rozjíždějí přehlídku šarmu a osobního kouzla, které se přelévá z jedné strany na druhou, až si připadáme jako na horské dráze. Jedno překvapení následuje za druhým a stejně, jako musí po každém stoupání přijít prudký sešup, tak se díky nečekaným zvratům proměňuje také vztah mezi hostitelem a jeho šarmantní návštěvnicí. Jízda na horské dráze je silným zážitkem pro všechny zúčastněné!

Už na tiskové konferenci bylo jasné, že slovenský herec Milan Kňažko (mimochodem mluvíci vytříbenou češtinou) je tím správným stárnoucím seladonem který se šarmem a humorem, i se svou kouzelnou bezradností, dokáže zvládnout každou situaci. Má k tomu dobrou aprobaci. Nejdřív to byl výborný herec mladé generace, který v Bratislavě hrál takové krásné role, jako například Mozart a Salieri (se spolužákem z VŠMU, Emilem Horváthem).  Jako komediálního herce ho obsadili například do filmů Klebetnice (1972) nebo Mandragora (1979). Díky schopnosti sebeironie a emocionálního odstupu se mu výrazněji začalo dařilo například v Chrobákovi v hlavě (1983). Jeden z jeho nejvydařenějších komediálních televizních inscenací byl sexuálny bonviván Vick ve Velké rošádě (1988). Za filmovou roli kapitána Nálepku obdržel titul zasloužilý umělec. Ale pak mu značně lezl na nervy režim v zadrátovaném Československu a ten titul ministrovi kultury praštil o stůl. A bylo zle, Kňažko byl najednou persona non grata. Už si nezahrál…Naštěstí se blížilo zhroucení režimu a Milan Kňažko se stal mluvčím Verejnosti proti násiliu a na bratislavském náměstí byl večer co večer mluvčím, spoluorganizátorem mítinků. Komunismus se zhroutil a Kňažko vstoupil do politiky. Byl poslancem, ministrem, vůdčí osobností několika zakládajících stran. A divákům bylo líto, že se z toho výborného herce stal najednou „jenom“ politik. Naštěstí je už ta dobá dávno pryč. Kňažko od politiky utekl, hraje a zraje, jako víno. Čím je starší, tím je lepší.

Horska draha 1

Eva Novotná je absolventkou herectví na DiFa JAMU. Po hereckých toulkách republikou ji tehdejší dramaturg činohry NDB, prof. Miroslav Plešák obsadil do inscenace Brechtova Pana Puntily a jeho služebníka Mattiho, ve které roli Puntily ztvárnil Marián Labuda. Evě Novotné připadla úloha Fíny a bylo jasné, že tato talentovaná herečka do brněnského Mahenova divadla patří. Mimochodem, bylo to její první setkání s hvězdou slovenského herectví, s Mariánem Labudou. Od té doby má za sebou celou řadu postav. Zdeněk Kaloč ji obsadil do své inscenace Hráče, Zbyněk Srba do postavy Aničky Pikolové v Shakespearových Veselých paničkách windsdorských, za roli Manon v Srbově inscenaci Nezvalovy hry Manon Lescaut dostala Cenu diváka. A tak bychom mohli pokračovat.

Jaká je ta Horská dráha, kde se střídají překvapivé situace a jednou má navrch onen stárnoucí bonviván Pierre, aby v nečekanou chvíli měla trumfy v rukách šarmantní Juliett? Žel to nejde prozradit, to se musí vidět. Kdysi kolem roku 1980 uváděli v kině na Václavském náměstí nějakou detektivku, na kterou zval obří, ručně malovaný billboard. A pod krásně napsaným názvem filmu bylo hrubě štětkou napsáno: Vrah je zahradník. A opravdu v tom filmu byl tím vrahem. Lidé v kině šuměli, nahlas nadávali, když se tam zahradník nenápadně objevil. Tak to by byl stejný případ u inscenace Horská dráha. Ono tajemství, co se bude dít dál, je klíčové u této výborně napsané komedie. A Kňažko s Novotnou si to tajemství a nečekané zvraty v příběhu náležitě užívají.

Po první hodině je v inscenaci, jak to už bývá, přestávka. A divák si klade naléhavou otázku: o čem to po přestávce bude? Vždyť ti dva si už všechno řekli, už odkryli všechna svá tajemství. Nabude to po pauze jenom takové prodlužování krize...? Velký omyl. Až po přestávce přijdou ty nejlepší nášupy překvapení. Hra je nejenom výborně napsaná, ale také dobře režírovaná. Halberstadt, povoláním zkušený herec, přistupuje k dílu s hereckou režií. Nevymýšlí speciální špílce, kterými by se ukázal, jaký je to borec. Vychází z povahy hry a z kumštu Kňažka a Novotné. A ti si své role užívají. Je to herecký koncert, jaký se každý den nevidí.

Divadlo Bolka Polívky uvádí na své scéně na Jakubském náměstí v Brně autorské inscenace svého principála, ale také původní v Česku poprvé premiérované hry (Horská dráha k nim patří) a dává příležitost i jiným divadelním souborům s vytříbeným repertoárem seznámit brněnské divácké fajnšmekry. Nelze se tedy divit, že má Bolek Polívka ve svém divadle večer, co večer vyprodáno.

HORSKÁ DRÁHA
Autor: Eric Assous
Režie: Petr Halberstadt
Hrají: Milan Kňažko, Eva Novotná / od března 2019 alternuje Jitka Ježková/
Dramaturgie:Jan Krupa
Scénografie: Jaroslav Milfajt
Kostýmy: Hana Halberstadt

www.divadlobolkapolivky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad


Literatura

I výjimeční lidé dělají chyby

VyjimecniLide 200Román Výjimeční lidé je prvním dílem nové série s názvem Akta Enzo. Autorem není nikdo jiný, než Peter May, proslavený nejen u nás trilogií z ostrova Lewis. Stejně jako předchozí tituly, vycházejí i Výjimeční lidé u nakladatelství HOST...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...