Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů

Tisk


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny. Byla to jízda vskutku unikátní!

 


Před samotným promítáním představil spisovatele Paasalinnu Vladimír Piskoř, který kromě jiných, přeložil do češtiny právě román Autobus sebevrahů. Přiklonil se k názoru, že Paasalinna píše „o těžkých věcech lehkým způsobem“. A pokud už jste některou z jeho knih přečetli, víte, že tomu tak opravdu je, i přesto, že mnoho z knih má poměrně ponuré názvy – Stará dáma vaří jed nebo Les oběšených lišek. Z celkem 35 románů je do češtiny přeloženo pouze dvanáct knih, třináctá se právě chystá.
Scénáře k filmu, ale i samotné režie, se ujal známý finský filmař Ere Kokkonen, který například stojí za úspěšnou filmovou řadou o Uuno Turhapurovi (http://kultura21.cz/film/12916-uuno-turhapuro-slouzi-v-armade-recenze), smolaři, který se dostává do opravdu neuvěřitelných situací, aniž by se k tomu nějak zvlášť přičinil. I přestavitel Uuna Vesa-Matti Loiri se v Autobusu sebevrahů objeví v jedné z rolí.
Michal Švec (předseda Skandinávského domu) diváky před začátkem filmu upozornil na to, že film byl vyprodukován pro televizní prostředí, což se odrazilo například v použití kamer. Dialogy byly ale natolik vtipné, že technická stránka filmu šla stranou.
Pro ty, co nečetli knihu, nastíním hlavní dějovou linku. Věčný bankrotář se rozhodne skoncovat se svým zpackaným životem. Jenže ve stejné stodole se zrovna chce oběsit plukovník, kterému zemřela manželka a v době míru nemá tak nějak co dělat. Rozhodnou se pro společnou saunu, kde si promyslí další kroky. Vzpomenou si na statistiky sebevražd ve Finsku, kterých je opravdu mnoho a tak si řeknou, že přeci nemusí umírat sami a založí si svůj spolek. Jak řekli, tak udělali.

autobus


Tak se se skupinou téměř dvaceti lidí vydávají na cestu a hledají vhodné místo pro svůj plánovaný čin. Všichni vedou nešťastné životy a nevidí jiné východisko. To se ale během cesty začíná měnit. Někteří nakonec najdou zalíbení v sobě navzájem. Někteří svůj plán dokončí. To vše za zvuků argentinského tanga, ve Finsku velmi oblíbeného a samozřejmě v původním znění.
Ač název může předznamenávat krvák nebo totální depresi, opak je pravdou. Ano, naši hlavní hrdinové prochází krizí, ale nakonec se ukáže, že pro většinu z nich se dá najít řešení, když najdou někoho, s kým své záležitosti mohou sdílet. Svérázné dialogy a postavy, obrazy z mnoha evropských zemí – co víc si přát. Další filmy na programu sledujte zde: http://www.skandinavskydum.cz/2016/severske-filmove-ctvrtky-zimni-polibek/


Autobus sebevrahů/Hurmaava joukkoitsemurha
Komedie
Finsko, 2000, 118 min
Scénář: Ere Kokkonen
Režie: Ere Kokkonen
Kamera: Jari Mutikainen
Hrají: Tom Pöysti, Heikki Kinnunen, Sari Siikander, Santeri Kinnunen, Kristiina Halkola, Titta Jokinen, Mira Kivilä, Antti Litja, Vesa-Matti Loiri, Nora Rinne, Eero Melasniemi, Juha Muje, Vesa Mäkelä, Esko Nikkari, Eija Nousiainen, Heikki Nousiainen, Liisa Paatso, Ville-Veikko Salminen, Toni Wahlström, Juha Veijonen, Risto Aaltonen, Lassi Alhorinne, Heidi Herala, Hannu Huuska, Olli Ikonen, Leila Itkonen, Aarre Karén, Risto Kaskilahti, Kiti Kokkonen, Marja-Leena Kouki, Jyrki Kovaleff, Oiva Lohtander, Seppo Maijala, Inka Maijala, Juhani Maijala, Eero Maijala a další.
Hodnocení: 100 %            

 

Zdroj foto: www.evald.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nanovo: „Snažíme se prodávané předměty vytrhávat z kontextu doby a zasazovat je do moderních interiérů.“

nano200Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Mrázkem a Adamem Karáskem, kteří stojí za eshopem a dnes i kamennou prodejnou s názvem Nanovo. Ta se zaměřuje především na designový nábytek druhé poloviny 20. století a my se zeptali, jak k tomu vlastně došli a na spoustu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...


Literatura

Dánský thriller roku: Chlapec v kufru

chlapec v kufru uperexChlapec v kufru je dánský thriller od dvou autorek Lene Kaaberbalové a Agnete Friisové, který byl přeložený do 27 jazyků. Jeho úspěchu se člověk nemusí divit, příběh chytne a nepustí. 

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Tlusté filmové časopisy opět pokukují

iluminace 123Takzvaně vědecké filmové časopisy, jejich rozsah se pohybuje řádově ve stovkách stránek, mají odedávna smůlu: jednak vycházejí se zpožděním (i více než půlročním), jednak případný zájemce má problémy s jejich selháním – v ...